Biraz Kitap

Haşırt dı Bilekbord

15 Şubat 2022

Kitap: Haşırt dı Bilekbord | Yazar: Zafer Algöz | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Haşırt dı Bilekbord | Zafer Algöz

Zafer Algöz oyunculuk anılarına yer vermiş kitapta. Hepsi birbirinden komik, eğlenceli. Özellikle bazısı, artık hayatta olmayan oyuncular ile ilgili olanlar, daha da ilgi çekici geldi bana. Çünkü bunlar ansiklopedik, biyografik bilgi değil. Özel, insani hatıralar.

Oyuncusu, siyasetçisi, ünlü insanların anılarını yazmalarını olumlu buluyorum. Neticede topluma öyle veya böyle yön veren, kitleleri etkileyen, pek çok seveni veya nefret edeni olan insanlar. Yaşadıkları, hissettikleri merak uyandırıyor.

Haşırt dı Bilekbord | Öztürk Serengil

Öztürk Serengil ile ilgili bir anı var, kitabın ismi de bu anıdan geliyor.

Öztürk Serengil hayranı bir genç İzmir’de Fransız restoranı açmış. Öztürk Serengil’i de defalarca davet etmiş. Nihayet Öztürk Serengil arkadaşlarıyla mekana gitmiş. Yemekler damak zevklerine uymasa da ve dahi anlamasalar da yemişler, içmişler. Sonra hesabı istemişler. Hesap çok kabarık gelince “Kazık yanında kürdan kalır” diye tarif etmiş Öztürk Serengil o hesabı. “Haşırt dı bilekbord” diyerek geçirmişler amiyane tabirle.

Haşırt dı Bilekbord | Kemal Sunal

Kemal Sunal’ın ilk dizi deneyimi olan “Saygılar Bizden”de Zafer Algöz de ilk defa kamera karşısına geçecekmiş. O sırada Kemal Sunal’ı ve diğerlerini gözlemleme, onlardan çok şey öğrenme fırsatı olmuş. Sette herkes birbirine şaka yapıyormuş. Zafer Algöz’ü tanımayan Orhan Çağman’a Algöz’ün galerici olduğu, yönetmene bedava BMW vermek karşılığı diziye kabul edildiği anlatılmış. Orhan Çağman da sık sık Zafer Algöz’ü küçümsemiş bu yüzden.

Haşırt dı Bilekbord | Sadri Alışık

Sadri Alışık çok içermiş. İçtikten sonra da insanları evine çağırırmış. Gecenin bir vakti eşi Çolpan İlhan uyanır, onlara sofra kurar, sonra müsaade istermiş. Hiç kızmazmış.

Sadri Alışık bir gün film çekecek. Kadın oyuncu olarak Ajda Pekkan’ı istemiş yönetmen. Sadri Alışık sıcak bakmamış. Ama emrivaki ile Ajda Pekkan ile oynamak zorunda kalmış. Ajda Pekkan sette yönetmen dışında kimseyle konuşmuyormuş. Film çekimleri bittiğinde vedalaşırken Ajda Pekkan, Alışık’a “Eşinize selam söyleyin” deyince Sadri Alışık “Kim diyeyim hanımefendi?” demiş.

Haşırt dı Bilekbord | Carlos Santana

1989’da konser için İstanbul’a gelmiş Carlos Santana. Boyacı çocuklar dışında kimse onu tanımamış. Boyacı çocuklar da gazetelerde resmini gördükleri için tanımışlar. Santana boyacı çocuklara VIP davetiye vermiş. Konser günü çocukların koltuklarına protokol oturmuş. Santana çocukları en ön sırada görmezse çıkmayacağını söylemiş. Protokoldaki kodamanlar kaldırılıp boyacı çocuklar oturtulmuş ve konser öyle başlamış.

Haşırt dı Bilekbord | Tiyatro

Tiyatroda birbirlerine yaptıkları şakalara da yer verilmiş kitapta. Tiyatroda son oyunda beklenmedik bir şaka yaparlarmış. Mesela oyun gereği çalan telefonla konuşacak oyuncu o güne kadar hep karşısında biri varmış gibi konuşmaya alışmış. Son oyunda gerçekten telefonun karşısına biri çıkmış, küfrediyor. Bunu hiç beklemeyen oyuncunun tepkisi, şakayı yapanlar için eğlenceli oluyormuş tabii.

Bunun dışında sahnede degavv diye patlaması gereken ama tutukluk yapıp çıtık diye ses çıkaran silahlar, beklenmedik osuruklar…

Böyle bir sürü eğlenceli olay. Kaleme alınması iyi olmuş.
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 30 Mart 2022 at 08:34

    Kaçırdığım kitaplardan biri de bu. Merak ettim doğrusu. Seçtiğiniz hikâyeler de çok ilgi çekiciydi.
     
    Emeğinize sağlık!

    • Yanıtla Hülya Erarslan 13 Nisan 2022 at 18:04

      Ayy daha ne komik anılar var kitapta. Eğlenceliydi.
       
      Youtube’da “Zafer Algöz Anlatıyor” diye arattığınızda da bunları ve daha fazlasını dinlemek mümkün.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan