Sağlıklı Beslenme & Diyet

Kurban Bayramı’nda Beslenme Önerileri

6 Temmuz 2022

Yazı: Kurban Bayramı’nda Beslenme Önerileri | Yazan: Dyt. Fatma Nur Erdoğan

Herkese sevdikleriyle birlikte huzurlu, sağlıklı ve güzel anılar biriktireceği bir Kurban Bayramı diliyorum. Umuyorum ki, bu bayram dini görevlerimizi yerine getirirken hiçbir hayvanın canı yanmaz, usulüne uygun şekilde acısız olarak işlemler sürer. Bugün Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken noktaları konuşacağız.

Kurban Etinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Öncelikle, kurbanlık almadan önce hayvanın kesim için yaşının ve sağlığının bu duruma el verişli olup olmadığı uzmanlarca kontrol edilmiş olmalı. Kesim esnasında yine konuda uzman kişilerce temiz bir ortamda kesimin gerçekleştirilmesi gerekli. Kurbanlık hayvanlar eğer hasta veya kesildikleri ortam temiz değilse salmonella, çeşitli parazitler, tüberküloz ve şarbon gibi hastalıklar eti tüketen bireylere geçebilir.

Kurban eti normal kasaptan aldığımız etlere benzemez. Çok daha hassas, bozulmaya daha meyilli bir ettir. Daha sıcakken eve getirildiği için bakteri oluşumuna oldukça meyilli durumdadır. Eve getirilen kurban eti hiç bekletmeden büyük tepsilerde, etler birbirine değmeyecek şekilde (etler birbirine değdiğinde ısıları birbirine geçer ve kararma meydana gelir) 1 gün buz dolabında dinlendirilmelidir. Ardından dinlenen etler birer yemeklik şeklinde buzluk poşetlerine konularak buzdolabının buzluk veya derin dondurucu kısmında 3-4 ay süreyle saklanabilir.

Birçoğumuz kurban eti eve gelir gelmez kavurma yapıp yemek istiyoruz ancak bu ne yazık ki doğru bir şey değil. Taze kurban eti minimum 12 saat dinlendirilmelidir. Dinlendirilmeden pişirilen et sert ve hazmı zor olacaktır. Özellikle mide rahatsızlığı olan bireylerde sorun oluşturabilir. Kalp damar hastaları, gut hastaları ve yüksek kolesterolü olan bireyler kurban eti tüketirken porsiyonu abartmamalı, sakatat ve yağlı etler yerine yağsız kavurma veya haşlama etleri tercih etmelidir.

Bayramda Beslenmeye Dair Öneriler

  • Bayram sabahı mutlaka kahvaltı edilmel,i kurban telaşından dolayı kahvaltı öğünü atlanmamalı. İlk öğünde direk etle başlamak doğru olmayacaktır. Öncesinde sebze ağırlıklı bir kahvaltı etmek daha iyi olacaktır.
  • Kurban eti eve geldikten 1 gün sonra tüketilmeli, hemen tüketilmeye çalışmamalıdır. Ette ölüm sertliği denilen bir olay gerçekleştiği için et sert ve hazmı zor olacaktır.
  • Et tüketimimiz her ne kadar dikkat etsek de bayram dönemince artacağı için yanında hazmı kolaylaştırmak ve bağırsaklarımızı rahatlatmak için soframıza sebze ve süt ürünlerini dahil etmekte fayda var.
  • Yalnızca kavurma değil sakatat tüketimi de artacağı için kolesterol ve kalp damar hastalarının sakatat tüketiminden uzak durmasında fayda var.
  • Bayram döneminde yalnızca et değil yüksek karbonhidratlı ve hamurlu gıdaların da tüketimi artacaktır. Porsiyon kontrolüne dikkat etmeli, mümkün olduğunca şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılara yönelmeli. Önünüze eğer fazla çeşit hamur işi gelirse birinden bir porsiyon ya da birkaçından bölerek 1 porsiyonluk bir tabak yapabilirsiniz.
  • Özellikle yaz ayına denk gelen bayramda su tüketimini es geçmemeli, mutlaka 2 litreye yakın su içmeli.
  • Akşam yemeğinden sonra hazmı kolaylaştırması ve yediklerimizin enerjisini harcamamız için orta tempolu yürüyüşlere çıkabiliriz.

Umuyorum ki hepimiz için güzel anılar biriktirdiğimiz, sevgi dolu bir bayram olur. Bayram dönemi boyunca diyetinize ve porsiyon kontrolünüze dikkat etmeyi unutmayın.
 
 
Sevgiler,
Dyt. Fatma Nur Erdoğan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan