Üçüncü Göz

Gün/aydın

15 Kasım 2022

Yazı: Gün/aydın | Yazan: İlayda Oylum Güleryüz Çetinel

Ellerim ceplerimde, burnum, kulağım soğuk. Kısa kısa kesik nefesler aldıkça ısınıyor yüzüm. Düşüncelerimi yumuşatmak için kaşımı, gözümü, dudaklarımı kıpırdatıyorum. Zihnimde bir düşünce küçük bir kızın salıncakta sallanması gibi sallanmaya başlayınca al onu o salıncaktan alabilirsen.

Duruyorum. Çorabın, ayakkabının içerisinde ayak parmaklarım üşüyor. Aklıma geliyor bu tam da o kadar insan arasında yalnız kalmaya benzemiyor mu? Nasıl bir dünyaya kaldık? İyilikler, hoşluklar, güzellikler bir yana neden bunca kötü şey üzerimize üşüşüyor? Tam bu sırada sabah sıktığım en sevdiğim parfümlerden birinin kokusu burnumu sarmalıyor. En yakın arkadaşın bir mesaj bir söylemle beni alıp göklere uçurması gibi bir şey. Olaylar benzerleri ve sonuç: Yaşamımız oyun parkı ve bazen o tahterevallide yukarı uçmak isterken karşınızda kimse yok. Dönemeçli yerlerde, boynunuz savruluyor, girip kolunuza sizinle gülecek arkadaşınız uzakta.

Diyeceğim o ki sabahın soğuğunda, güzel bir haberin ışığında, kötü haberin donukluğunda insan insana ihtiyaç duyuyor.

Sonrası mı? Tebessüm, gülümseme; seste, bedende bir açılma, yenilenme. Konuşmaya başladığınızda bir loş ışık altındayken konuşmak ilerledikçe bir çok ampul yanmaya başlar ve “hıııııı” derken buluruz ya kendimizi, yabancılar buna “aha moment” (Eureka effect (İng)) der. Siz de bu “aydınlanmalarımızı” hatırlıyorsunuz değil mi? Karanlık sandığınız halinizin nasıl ışık saçtığını… Mumsan, yanmışsan, az biraz da ısıttıysan kendini ve başkasını, işte o anda bir şarkı mırıldanır kulağına;

İşte o an bir fırtına kopar
Sanki o an yer yerinden oynar
Hoyrat bir rüzgar eserken
Sallanan gemi misali
Sallanır durur içimde dünya”

İçinde olduğumuz ve içimizde olan matruşka halimizi anımsayalım. Sonrası mı? Hâller arası dans. Sevdiğiniz, dümdüz, sakin, masmavi bir denizde herkes yüzmek ister. Kaç kişi dalgalı, soğuk ancak içinde inci olan denize girmeye, yüzmeye cesaret eder? İnci gibi düşünsenize bembeyaz, parlak, yeni… Fikirlere, hayallere, imkanlara, zorluklara, kolaylıklara ve değişik hava durumlarına hazırım. Getirin inci kolyemi, topuklu ayakkabılarımı, akşama sefamız olacak. Haydi sen de kendi havandan, maruz kaldığın rüzgardan bahset!

Paylaştıkça güzel olacak her şey. İnan!
 
 
İlayda Oylum Güleryüz Çetinel
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Burak Süalp 17 Kasım 2022 at 14:40

    Canım İlayda Oylum, yazını okurken onlarca düşünce geçti aklımdan. En çok da şunu düşündüm: Evet, nicelik olarak çoğalıyoruz. Her geçen gün yeni insanlar ekleniyor insan havuzuna. Lâkin nitelik olarak aynı hızla büyüyor, çoğalıyor muyuz? Oldukça tartışmalı.
     
    Yine de, haklısın; “sabahın soğuğunda, güzel bir haberin ışığında, kötü haberin donukluğunda insan insana ihtiyaç duyuyor.” Çevremizi iyi, temiz, sıcak insanların, zor günde elimizden tutacak insanların sarması dileğiyle, kalemine sağlık canım yazarım.

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 25 Kasım 2022 at 20:37

    “Kaç kişi soğuk, dalgalı bir denizde yüzmek ister” ya da “Kaç kişi bir şeye sahip olmak isterken hiç zorlanmak istemez.”
     
    Bizi içine çelmen zorluklarla başa çakmak için birilerinin elini tutmak oldukça iyi bir fikir sanırım 🌻☀️🙏

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan