Üçüncü Göz

Kırmızılım

12 Aralık 2022

Yazı: Kırmızılım | Yazan: İlayda Oylum Güleryüz Çetinel

Her yer, her şey kırmızı olsun. Hadi ama al al yanakları ile yeni yılı kutluyor olalım. Heidi gibi koşuyorken hayallerim dağlarda ben şimdi kırmızı ne demek onu bekliyor oluyorum. Dilimize Arapça’dan geçmiş olan kırmızı kelimesi, “kırmız” kelimesinden türetilmiş. Kırmız böceğinden elde edilen boyaya kırmız adı veriliyor.

Ondördüncü yüzyılda literatüre girmiş olan bu sözcüğün içinde yer aldığı birçok deyim ve kalıp ifade günlük hayatta sıklıkla kullanılıyor. Elimizle çizdiğimiz kalbin içinin bu boyayla dolu olduğunu bilmiyordum şahsen. Kokina (Tavşanmemesi) çiçeklerinin de bu renkte olması çok tatlı değil mi? Şimdi Aralık ayı boyunca kırmızıları giyip, gönlümü kalbimi gözümün önüne sereceğim. Yeni yıla dair hedeflerim olacak mesela. Ağlayacaksam da mutluluktan ağlamayı tercih edeceğim. Bu bir opsiyonsa tabii ki.

Mis gibi kokan kurabiyelerin kokusu sizin de burnunuza geliyor mu? Tarçınlı, zencefilli, pudra şekerli… Hayat gibi yani. Tolkien’in Noel Baba’dan Mektuplar kitabı mı? Başucumda ve çoğu zaman önümde. Ne güzeldir hayâl dünyasında geyikleri koşturtması insanın ve hiç görmediği kar tanelerini elinde hissetmesi. Tam olarak budur okumanın bize yaptığı ve hissettirdiği.

Peki sizin yeni yıldan bekledikleriniz neler?

Peki ama siz neler vermeye gönüllüsünüz? Gülümseme, ekmek, yiyecek, çiçek, hediye, sevgi, sarılma, duygu paylaşımı, meyve, yemek, yürüyüş, gezi, seyahat, ev… Ne kadar çok şey var değil mi bizimle ilgili ve bizden bağımsız. Şimdi sıcak bir şarap gözümün önünde, içmeyenle vişne suyu içmek için de sabırsızlandığım, yargıları bırakmadığım, sevmediklerimi bir kenara koyduğum bir hâl.

Sahi, siz en çok neyi yargılarsınız bu hayatta? Ve neyden dolayı yargılanırsınız? Haydi şimdi kokina çiçekleri gibi birbirimize kenetlenelim. Sonrası mı? İyilik güzellik ve güllük gülistanlık. Hediyeleri hazırlamaya gönüllü olduğunuz, çocukların gülümsemesinde huzur bulduğunuz, yaşam enerjisini iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir yıl olsun. Şimdiden ve sevgiyle, aşkla, huzur ve mutlulukla.

Şimdi kırmızı kurdeleler, kırmızı elbisem ve ben varız sahnede, yeni yılın yıldızları ise üzerime üzerime serpiliyor.

Peki ama ben ne istiyorum gerçekten bu hayattan?
 
 
İlayda Oylum Güleryüz Çetinel
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan