Sağlıklı Beslenme & Diyet

Diyetisyene Başlama Süreci

8 Mart 2023

Yazı: Diyetisyene Başlama Süreci | Yazan: Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar

Birçoğunuzun yolu illaki bir aşamada bir diyetisyenle kesişmiştir. Sizin yolunuz kesişmediyse bile aile bireylerinizin, arkadaşlarınızın veya komşularınızın diyetisyen tecrübelerini muhakkak dinlemişsinizdir, diye düşünüyorum. Muhtemelen duyacağınız cümleler şu şekilde değişiklik göstermektedir:

“Çok tatlı biriydi. İki ayda yaklaşık 7-8 kilo verdim vermesine de… Çok sıkıydı listeler, çok zordu. Devam edemedim ben de yarım bıraktım. Sonra geldi tabii kilolar geri.”

“Listeleri çok katıydı. Allah seni inandırsın, bir ayda 15 kilo verdim ama gel bir de bana sor nasıl verdim?”

“Süreci çok sağlıklı yönettim. Verdiğim kilolar da hep yağdandı ama anlam veremedim, verdiğim tüm kiloları kısa sürede geri aldım.”

“Detoks kampına katıldım. 10 günde 7 kilo verdim. Ama o günden beri çok sık hasta oluyorum sanki, sen de fark ettin mi? Sanırım diyet bağışıklığı düşüren bir şey.”

“Canım diyetisyenim… Nasıl güzel bir süreç oldu bizim için. Üç ayda 7 kilo verdim ve verdiğim kiloyu tam bir senedir koruyorum.”

Genellikle son cümleyi duyma ihtimaliniz biraz daha zordur. Çoğu birey verdiği kiloları uzun vadede koruyamaz. Başarı oranı ülkemizde ne yazık ki çok az ve bu durum da beraberinde gittikçe artan bir obezite sorununu getiriyor.

Peki, neden bu sorunu yaşıyoruz? Sorun diyetisyenlerde mi yoksa danışanlarda mı?

Diyetisyen mesleğinin de sosyal medyaya girmesiyle birlikte ve tüm insanları ilgilendiren çok temel ve önemli bir alana hizmet veriyor olmamız sebebiyle (beslenme konusu) bilgi kirliliği artmaya başladı. Diyetisyen olmayan ve bu işin eğitimini almayan yüzlerce hatta binlerce insan diyetisyen kimliğine soyundu ve ne yazık ki bilgi kirliliği kontrol altına alınamayacak noktaya geldi. Hatta her geçen gün durum daha da kötüleşti. Diyetisyenlikle yakından uzaktan alakası olmayan bu bireyler insanlara sözüm ona diyetler yazmaya başladı. Sonunda ne mi oldu? Başarısız yüzlerce diyet geçmişi, bozulan metabolizmalar, başlayan kronik hastalıklar ve daha niceleri.

Yazı: Diyetisyene Başlama Süreci | Yazan: Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar

Peki, durum böyleyken diyetisyenimi nasıl seçebilirim? Süreci en verimli şekilde tamamlamak için neler yapmamız gerekir?
  1. Seçtiğiniz diyetisyenin diploma numarasını öğrenin.
     
    Hizmet almak istediğiniz bir sağlık personelinin diplomasını görmek istemek veya diploma numarasını sorgulamak istemek oldukça doğal bir haktır. Mezun olunan üniversiteyi arayarak ve ilgili kişinin diploma numarasını sorgulatarak güvenilirliğini teyit edebilirsiniz. Böylece gerçek bir diyetisyenden hizmet aldığınıza emin olmuş olursunuz.
  2. Mevcut bir hastalığınız varsa doktorunuza gidip rutin kontrollerinizi gerçekleştirmelisiniz.
     
    Bir sürece sıfır şüphe ile başlamak her zaman en doğrusudur. Eğer mevcut bir kronik hastalığınız varsa ilk aşamada bir hekim kontrolünden geçtikten ve ilaçlarınız düzenlendikten sonra diyetisyeniniz ile çalışmaya başlamak daha verimli ve doğru sonuç almanızı sağlayacaktır.
  3. Besin tüketim kaydı alın.
     
    Beslenmede yaşadığınız sorunları görmek, sizlere en iyi şekilde yardımcı olabilmemiz için oldukça önemlidir. Bunun için danışanlarımıza üç günlük besin tüketim kaydı almalarını önermekteyiz. İki gün hafta içi ve bir gün hafta sonu olmak üzere üç gün boyunca yediklerinizi dürüstçe ölçüleriyle ve saatleriyle birlikte gelmeden not etmeniz sizin beslenme alışkanlıklarınızla ilgili daha somut verilerle ilerlememizi sağlayacaktır.
  4. Beklentilerinizi ve hassas olduğunuz noktaları not alın.
     
    Her bireyin beslenme alışkanlıkları ve yaşam şekli birbirinden farklıdır. Daha önceki diyet geçmişleriniz ve bu diyet geçmişlerinizde yaşadığınız sorunları bilmek, sizin yaşam tarzınıza en uygun listeyi hazırlayabilmemiz için fazlasıyla kıymetlidir. Bu sebeple diyetisyeninizden beklentilerinizi, öğün saatlerinizi, tüketmeyi sevdiğiniz ve sevmediğiniz yiyecekleri önceden detaylıca not etmeniz doğru bir tercih olacaktır.
  5. Hedeflerinizi doğru bir şekilde belirleyin.
    Kısa sürede başarıyla ulaşmak istediğinizde, süreç içerisinde öğrenmeniz gereken şeyleri detaylıca öğrenemezsiniz. Hiç pasta yemeden sonlandırdığınız bir diyet sürecinin ardından tabağınıza pasta geldiğinde ne kadar ve nasıl yemeniz gerektiğini bilemezsiniz ve ardından yavaş yavaş verdiğiniz kiloların geri geldiğini fark edersiniz. Bu sebeple birinci hedefiniz kalıcı ve sağlıklı kilo vermek olsun.

Az önce bahsettiğimiz beş adıma dikkat ederek başladığınız bir diyet serüveninde meslektaşlarım ile çok güzel yollar kat edeceğinize canı gönülden inandığımı bilmenizi isterim. Sağlıklı beslenmeyi öğrenme süreci bir yolculuk. Direksiyonda biz diyetisyenler değil, siz danışanlarımız varsınız. Biz hemen yan koltuğunuzdayız. Yol boyunca görevimiz size rehberlik etmek.

Taşlı ve engebeli bir yol gördüğümüzde “Lütfen o yola girme” demek bizim görevimiz fakat direksiyon hâkimiyetinizle araca yön vermek tamamen sizin seçiminiz. Biz sizlere sadece rehberlik etmekle ve tecrübelerimizi paylaşmakla mükellefiz. Doğru bir rehber ve iyi bir direksiyon hakimiyeti ile her yol aşılır ve her yolculuk keyifle sonuçlanır.
 
 
Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan