Kaya Tırmanışı

Narlıdere; Kaya Tırmanışı

23 Temmuz 2017

Bursa’da yaşıyoruz ama ne kadar biliyoruz yaşadığımız şehri? Çok az insan kendi içine yaptığı yolculuğu tamamlayabiliyorken, nefes alan bir şehrin her dokusunu bildiğimiz iddiasında olmak oldukça cüretkar olacaktır. Bu cüretkarlığı göstermeden Bursa’daki kendi keşiflerimden; havasını solumayı, tabiatını seyretmeyi sevdiğim bölgelerden bahsetmeye çalışıyorum sizlere.

Huzurdur insanın en büyük arzusu bana kalırsa. Bu duyguyu kimi zaman bir insan, kimi zamansa bir yer verir bize. Bazen öyle yerler gözlerimizin çeperlerine hakim olur ki ayrılmakta güçlük çekeriz oralardan. İşte ben bu güzelliklerde buluyorum huzuru.

Gökyüzünün huzur noktalarımdan biri olduğunu artık bir çoğunuz biliyorsunuz. Bursa’yı parsel parsel gökyüzünden seyretmenin keyfine her daim vardım, varıyorum. Fakat bu gün sizlere başka bir keyif noktamdan, kayalıklardan bahsedeceğim. Şimdi sıra kayaların anlatacaklarında…

Şirin bir köyün gizlenmiş doğal taşlarının arasından süzülen şelalenin kenarında tırmandınız mı hiç kayalara? Yada akan suyun kenarında çadır kurup, o her zaman hayal ettiğimiz kamp ateşi etrafında müziklere bıraktınız mı kendinizi? Bu tecrübeyi deneyimlemeyi arzu ederseniz, en doğru etkiyi yaratacak alanlardan birinin adını veriyorum sizlere: ‘Narlıdere’. Kestel mevkiinde şirin, sessiz sakin, köy kalıntılarıyla son demlerindeki kültür yaşamının örneklerinden bir bölge, Narlıdere.

Çadırınızı kurup, kimselerin pek uğramadığı bu bölgedeki, su akıntılarında, ara ara da denk gelseniz, kaçışan balıkların çabalarını izleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra yeterli donanım ve eğitimleriniz var ise küçük alıştırma kayalıklarına tırmanma olanağınız da bulunmakta, tabiki profesyoneller için oldukça yüksek tırmanış duvarları da yer alıyor bölgede.

Kısacası hafta sonu kaçamakları için uygun, size pozitif bir enerji sağlayabilecek bir gizli hazine Narlıdere.

Kaya tırmanışı, güç sporları arasında yer aldığı kadar stratejik bir spor olarak da görülmelidir. Tırmanırken nereye basıp, nasıl hareket edebileceğinize dair bütün planlamaları yapsanız bile, an içerisindeki bir tepkime sizi planlarınız dışına itebiliyor. Ayaklarınızdan aldığınız güç, bataryası bitmiş bir telefon gibi sinyal verdiğinde kollarınızın destek olma zamanının gelmiş olduğunu anlıyorsunuz. Ne kadar güvenlik önlemi alırsanız alın bazı anlarda kalp ritminizin artışlarına bedeniniz şahit olabiliyor. Tırmanıyorsunuz ancak bastığınız yerlerden kopan parçaların da aşağıdaki arkadaşınıza zarar vermemesi adına çaba gösteriyorsunuz. Kayaların oluşumlarının farkına varıyor ya da yanınızdan uçan kuşların renk parıltılarına ortak oluyorsunuz. Sonrasında ise bir çok anının beraberinde gelen fotoğraf albümlerini arşivlemesi kalıyor…

Huzur Dolu Günler…

Samet Sarıuşak

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan