Doğa & İnsan

Kraliçenin Günlüğü

12 Ağustos 2017

Evrendeki tüm dişilerin arzusudur eşsiz ve tek olmak. Bir bal arısı kovanındaki inanılmaz hiyerarşi ve sürecin yönetimindeki eşsiz liderlik, Kraliçe arılara olan hayranlığı daha da arttırıyor. Günde yaklaşık 2.000 yumurta bırakan Kraliçe arı, bir sezon içerisinde 200.000 larva oluşturabiliyor. Bazı yumurtalar döllenmemiştir ve bu yumurtalardan erkek arılar doğar. Erkek arılar Kraliçe tarafından seçilinceye kadar kovan içinde büyük bir konfor içinde yaşarlar. İşçi arılar tarafından beslenirler. Kraliçe seçimini yaptıktan sonra diğer erkek arılar kovandan dışlanır ve sürgüne gönderilirler. Erkek arı olmadığımıza şükredelim derim 😉

Bir sonraki jenerasyonun devamı için işçi arılar belirlenen larvaları arı sütüyle beslerler, bu larvalardan genç kraliçe adayları doğar. İşçi arı adayları için geriye kalan larvalar da polen ve nektarlarla beslenirler. Genç kraliçe adayları arasındaki rekabet acımasızdır. Sadece en güçlü aday, işçi arıların büyük çoğunluğunun desteğini alarak yeni kraliçe olarak seçilir. Yenilgiye uğrayan diğer kraliçe adayları destekçileri olan işçi arılarla birlikte kovanı terk etmek zorundadır.

Bu hiyerarşinin doğal yaşam için en büyük çıktısı da baldır. Bal doğal yaşamın mucizesi, temel besin zincirinin en önemli halkalarından biridir.

Peki bal tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? “Ben petek bal tüketiyorum en azından sahte bal yemem” diyenler iki kez okumalı bence! Balı petekli olarak tabii ki tüketebiliriz. Ancak güvendiğimiz bir tedarikçi bulmak koşuluyla. Peteğin hammaddesi bileşiminde; esterler, yağ asitleri, yüksek alkoller, az miktarda yüksek moleküllü hidrokarbonlar gibi çeşitli yağlardan oluşan balmumu, insan vücudunda erimemekte ve hiçbir işe yaramadan vücuttan dışarı atılmaktadır. Bal üretimi esnasında arı sağlığı için bir çok faydalı ilaç kullanılmakla birlikte bilinçsiz üreticiler tarafından kullanılan uygun olmayan ilaçların kalıntıları petek üzerinde kalabilmektedir. Doğal bal yediğimizi düşünürken, sağlığımızı da riske atmayalım.

SÜZME BAL TERCİH EDİLMELİ!

Piyasada marka bilinirliği olan birçok firma var. Bu firmalar bu kalıntılara karşı birçok analiz yapmakta ve tüketiciye daha güvenli ürünler sunabilmektedirler. Teknolojinin de gelişmesiyle artık mobil uygulamalar sayesinde bal kavanozları üzerindeki kare kodu okutup, detayı öğrenmeniz de mümkün.

Sağlıkla ve huzurla kalın…

Erdem Karauz

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 12 Ağustos 2017 at 10:10

    Osmanlı’daki Valide Sultan savaşlarından kalır yanı yokmuş kovanların 😉

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 12 Ağustos 2017 at 10:11

    Bal sever ailesi olarak verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz 🍯🍯🍯

    • Yanıtla Erdem Karauz 12 Ağustos 2017 at 12:00

      Ilgın hanım, rica ederim. Saygılar…

  • Yanıtla Lütfi Çiçek 13 Ağustos 2017 at 08:03

    Teşekkür ederiz Erdem Bey süper bilgiler.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan