Bisiklet

Gran Fondo Marmara

23 Eylül 2017

Gran Fondo Marmara: Bisikletçiler İstanbul’u Bursa’ya yakınlaştırıyor!

Bu yıl ikincisi düzenlenen bisiklet yarışı Gran Fondo Marmara uzun ve kısa olmak üzere iki parkurda koşulacak. Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen yarış Bursa’dan başlayarak, İstanbul yönünde, Osmangazi Köprüsü çıkışında tamamlanmıştı. Etkinliğin 2017 edisyonunda, uzun parkur İstanbul Viaport AVM’den; kısa parkur ise Orhangazi’den start alacak ve her iki yarış da Osmangazi Köprüsü’nü geçerek Bursa Endülüs Park’ta tamamlanacak. Toplamda bine yakın bisikletlinin katıldığı etkinlik, Marmara bölgesinin en büyük katılımlı bisiklet organizasyonu olarak tanımlanıyor.

Son yıllarda amatör bisiklet sporcularının vazgeçilmez etkinliği haline gelen gran fondolar, bu işe gönül vermiş ve uzun saatlerini sele üzerinde antrenman yaparak harcayan yarı profesyonel sporcular kadar, hobi amaçlı binicilere de seviyelerini tartma ve yarış heyecanını tatma olanağı sunuyor. Bu nedenlerle ülkemiz bisiklet sporunun tabana yayılması için çok önemli bir role sahip bu organizasyonlara katılım oldukça kalabalık oluyor.

Farklı coğrafyalarda, ‘sportive’, ‘century ride’ ve ülkemizde yerleşen adıyla ‘gran fondo’ olarak adlandırılan bu kalabalık etkinlikler aslında, yarı yarış – yarı bisiklet gezisi mahiyetinde olduğu için herkese ve her seviyeden bisikletçiye açık.

Özellikle Avrupa’da oldukça yaygın bu etkinlik türünde aynı anda binlerce bisikletli start alıyor. Bu özellikleri itibariyle fondolara yarış için gelen iddialı isimlerden, diğer herkes gibi kendi olası arıza ve lastik patlaklarını giderebilmesi beklenirken, profesyonel bisiklet yarışlarında olduğu gibi takım aracından beslenme ve teknik destek alması yasaklanıyor. Bu nedenle katılımcılar forma ceplerinde yedek lastik, pompa ve jel-bar gibi gıda desteklerini taşımak zorunda. Bul miktarda su da taşınması gerekenlerin başında geliyor.

Geniş katılımı dolayısıyla etkinliği önde bitiren bisikletçi mesefeye göre, iki saatte finiş çizgisine ulaşırken, en arkadaki katılımcı bu mesafeyi dört saatte tamamlayabiliyor. Öte yandan bu amatör özelliklerinin yanısıra, genellikle yarışın ilk bölümlerinde bölünen ön grupta, profesyonel bir bisiklet yarışını aratmayan strateji ve taktik oyunları yaşanırken, hayli büyük bir efor ortaya konuluyor.

Yarın saat 09:00’da start çizgisinde heyecanla bekleyecek ve İstanbul’dan Bursa’ya göz açıp kapayana dek ulaşan sporculardan birisi olarak yarış içi izlenimleri bir sonraki yazımda aktarıp, yarış heyecanını bir nebze de olsa paylaşmaya çalışacağım.

Görüşmek üzere…
23.09.2017

Tufan Sağnak

1 Comment

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 23 Eylül 2017 at 17:40

    Tufan Bey, tüm tecrübe ve birikiminizle aramıza hoş geldiniz… Konusunda bu kadar yetkin birinin ‘Bisiklet’ kategorisinin başında olmasından ne kadar mutlu olduğumu anlatmama imkan yok.
     
    Tek başıma start verdiğim bu site, her gün yeni yazarlarla büyüyor. Umarım bizimle çıktığınız yolculuk, bana olduğu kadar size de keyif verir…

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan