Köşe Yazıları

Müzik Hiç Susmasın

31 Aralık 2017

Evden çıkarsın, merdivenleri hızlı hızlı inersin, hızlı olduğunu sanırsın, yavaşsındır aslında hiç dışarı çıkmak istemediğinden.

Apartman çıkışında posta kutusunu yoklarsın ve sokağa adımını atarsın. İki üç adım sonra bir şey unutmuşluğu hissi kaplar içini. Cebini yoklarsın. Anahtarlar, telefon, cüzdan yerinde.

Peki neyi unuttum diye kendini yoklarken, kulaklarındaki eksikliği fark edersin. Hadi kulaklığı bırak, müziği unuttuğunu hatırlar kahrolursun. Ne zamandır şöyle güzel bir şarkı, güzel bir ezgi dinlemedim, şunları şunları dinleyeceğim diye düşünürken varmış olursun gideceğin mecburi istikamete.

O şarkılar sonrasında dinlenilir mi, unutulur mu bilemem ama en azından kendi hatırladıklarımla şöyle geleneksel bir ‘Yıl Sonu/Yıl Başı’ listesinde yer vermemek büyük kayıp olur. Liste derken de yanlış anlamayın, bu işin otoritesi değilim, kişisel bir şey bu. Hatta çoğu bu senenin şarkısı bile değil.

Liste bende epeyce kabarık fakat bu seferlik benim için bu yıl en çok dinlemeyi, söylemeyi ve dans etmeyi sevdiğim bu müzik öneri listesini takvimin ay sayısıyla sınırlayacağım.

Bu yıl bitmeden, yeni yıla girmeden bir defa daha dinleyeceğim bu şarkıları, belki siz de kulak verirsiniz.

12 – Jamie Cullum (Rihanna) – Don’t Stop The Music. Bu yazıyı yazmama sebep olan şarkı.(Yazmaya başladığımda da bu şarkıyı dinliyordum ). Müzik durmasa hiç.

11 – Ezginin Günlüğü – Düşler Sokağı – Oğlumun uykuya dalmasını sağlıyor. Sabah hala dudaklarımda, aklımda.

10 – Jan Blomqvist – Something Says – Bu şarkıyı ilk dinlediğim günü hatırlıyorum. Şarkının kendisini zaten sevmiştim. Klipteki atmosfere ise hayran olmuştum. Kim bilebilirdi ki aynı şehre taşınacağımı. Ekim geldiğinde ben çoktan yerleşmiştim bile Berlin’e.

9 – Michael Kiwanuka – Love & Hate – İsminde nefret olmasına rağmen sadece aşkı ve bu aşkın kaynağını hatırlatır.

8 – Athena – Geberiyorum (Nazım Hikmet Ran şiiri) – Ne o !? Çok mu duygusalız bugün?

7 – Gnarls Barkley – Crazy – Hepimiz biraz deli değil miyiz? Şaka bir yana biraz deli olmasak çekilmez ki bu dünya…

6 – Mirkelam – Yollar – Ne o!? Bir yere mi gidiyorsun? Evet, hem de çok uzaklara.

5 – Mehmet Günsur (Özdemir Erdoğan/Aşık Veysel) – Aç Kapıyı/Gündüz Gece – Ne güzel bir topluluk, güzel yapım, güzel seçim, ne güzel ay Mayıs.

4 – Manuş Baba – Eteği Belinde – Bir arkadaşım şarkıyı hediye etmiş, beni bilmediğim bir sanatçıyla tanıştırmıştı.

3 – Yavuz Çetin & Erkan Oğur – Dünya – Birileri göçtü dünyamızdan, birileri geldi. Mart ayı bize O’nu getirdi, iyi ki de geldi O birileri, dünya nedir öğretti bize ve devam ediyor öğretmeye.

2 – Pentagram – Sonsuz – Sözlerim gerçektir, yüreğim kardeştir her zaman. Umudum sonsuzdur, uğraşım bitmez hiçbir zaman. Başka ne denir ki?

1 – Red Hot Chili Peppers – Dark Necessities – Geçen seneden fırlamış gelmiş bir şarkı. Elli yaşında bu enerji nedir ya arkadaş. Ben de istiyorum.

Ve daha niceleri…. O kadar çok şarkı var ki daha paylaşmak istediğim, belki haksızlık ettim bazılarına. Ama söz bu akşam aklıma gelip de listeye koyamadıklarımı da dinleyeceğiz ve yine hayallere dalacağız…

Şimdi insan geriye dönünce, hem de özellikle bu yılın başına gelince bir hüzünleniyor. Ömürden koskoca bir yıl geçti ama önümüzde de koskoca bir yıl bizi bekliyor.

Hayallerimizin hep tazelendiği, bu yıl geçen senekinden de iyiydi ve daha da iyisi olacak dediğimiz yıllar olsun hep. Düşlerimizin gerçekleştiği ve daha da çok düşlediğimiz yıllara…

Ve artık dünya gerçekten de şarkı söyleyenlerin dans edenlerin dünyası olsun…

Elif Aksoy

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan