Başucumda Kitap

Bir Çift Yürek

7 Aralık 2017

Bir Çift Yürek | Marlo Morgan


Bir Çift Yürek | Marlo Morgan

Bir Çift Yürek | Özet

Kitabın başkarakteri ve aynı zamanda da yazarı olan Marlo Morgan, Amerikalı bir kadın doktordur. Bir gün Avusturalyalı bir hekim arkadaşının çalışmalarıyla ilgili kendisini Avusturalya’ya davet etmesi üzerine durağan hayatından oldukça sıkılan Marlo Morgan teklifi hemen kabul eder. Burada kaldığı süre boyunca ülkenin asıl yerlileri olan Aborjinlere kötü davranıldığına birçok kez şahit olur.

Gördüklerinden çok etkilenen Marlo, Aborjinlerin sorunlarıyla ilgilenmeye ve onlara yardım etmeye başlar. Bu çalışmalarından çok etkilenen bir grup Aborjin onu toplantılarına davet eder. Ama toplantı hiç de umduğu gibi değildir. Otelden onu eski model bir jip ile almaya gelen Oota adındaki Aborjinle yaptığı uzun bir çöl yolculuğu sonunda çölün ortasında ıssız bir yerde bulur kendini. İlk olarak üzerindeki tüm eşyalarını çıkartması ve verilen bir bez parçasına sarınması istenir. Kendisini Aborjin adetlerine göre kutsayarak onlarla uzun bir yolculuğa çıkmaya davet ederler. Ve böylece Marlo Morgan’ın içsel yolculuğu başlar.​​

Yazar yolculuk boyunca önceden ilkel olarak gördüğü bu insanların aslında nasıl da doğayla bir uyum içinde yaşadıklarına, dünyevi hiçbir duygunun onları esir almadığına, birincil tüm ihtiyaçlarını fazlalıklara ihtiyaç duymadan anlar içinde yapabildiklerine ve daha birçok olağanüstü yetenekleri olduğuna şahitlik eder.

Dört ay süren bu zorlu yolculuğun başında vücudu çok zorlansa da zamanla bu duruma nasıl uyum sağladığına kendisi de oldukça şaşırır. Bu kabilede insanlar isimlerini yeteneklerine göre alırlar ve değiştirebilirler. Marlo’ya ilk olarak mutant adını takmışlardır. Ancak yolculuğu boyunca yerlilerin yaşamı ile kendi yaşamını karşılaştırarak unuttuğu çoğu değeri tekrar kazanmaya başladığı ve iki toplumu da temsil ettiği için ona Bir Çift Yürek ismi verilir.

​Aborjinler yolculuğun sonuna doğru Marlo’ya kutsal olan mekanlarını da göstererek asıl amaçlarını açıklarlar. Mesajlarını tüm dünyaya duyurmalarını istemektedirler. Modern toplumlar doğanın dengesini bozmuştur ve bu nedenle Aborjinler artık varlıklarına son vermek istemektedirler. Amerika’ya geri dönen Marlo Morgan bu kitabıyla Aborjinlere verdiği sözü tutmuş ve mesajını tüm dünyaya iletmiştir.

​Yayınlandığı ilk yıllarda gerçek bir hikaye olarak bilinen kitabın, 1996 yılında film olmasını protesto eden bir grup Aborjinle tanışan Marlo Morgan bu tanışmadan sonra aslında hikayenin uydurma olduğunu itiraf etmiştir.

Bir Çift Yürek | Kitap Yorumu

Kitabın arka kapağında bir gazetecinin sözü aslında tamamen kitabı anlatıyor; “Bu hafta sonu bu kitabı okuyun, pazartesi hayata yeni ve daha iyi bir insan olarak başlayın.” Kitabın başkahramanı ve aynı zamanda yazarı da olan Marlo Morgan, yaşadığı hayatın gerçek olmadığının farkına vardığında Aborjinler’le 4 ay süren bir yolculuğa çıkar. Bu yolculukta her geçen gün fiziksel gücünün farkına varırken ruhunu onarmanın en iyi yolunu da bulur. Bir Çift Yürek günümüzde unuttuğumuz tüm değerleri hatırlatıyor teker teker bizlere. Doğa ve insanın birlikte var olduğunu ve aslında doğanın ne kadar cömert olduğunu bir kere daha anlıyoruz. İyi niyetin insanı var ettiği, maddi şeylerin önemsizliği, farkımızın sadece yüreğimiz olduğu hiç bu kadar etkileyici anlatılmamıştı bence. Kendinizi keşfedeceğiniz bir yolculuk sizi bekliyor.

Bir Çift Yürek | Alıntılar

• Kan ve kemik tüm insanlarda bulunur, farklı olan yürek ve niyettir.

• Bir sınavı geçmenin tek yolu bu sınava girmektir. Her düzeydeki sınav, sen onu geçene kadar şu veya bu biçimde yinelenir.

• Her insan tektir, her birimize özel nitelikler verilmiştir ve bunlar güçlendirilerek ömür boyu süren yeteneklere dönüştürülebilir.

​Yazar Hakkında:

​Maɾlo Moɾgan Lowa’da Eylül 1937’de doğdu. Missouɾi Üniveɾsitesi ve Cleveland Koleji’nde biyokimya ve doğal ilaçlaɾ alanlaɾında doktoɾa yaρtı. Sağlık dalında pɾofesyönel biɾ kaɾiyeɾ sürdürdü ve evlendikten yiɾmi beş yıl sonɾa istifasını veɾip yazaɾlığa başladı.

​Eserleri:

​Bir Çift Yürek
​Sonsuzluğun Mesajı

Keyifli okumalar,
Kübra Mısırlı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 7 Aralık 2017 at 07:52

    Kübracım, uzun zamandır hayata geçirmek istediğim bir köşeye can verdiğin için öncelikle teşekkür ederim. İçten üslubunla kitap yorumlarını kaleminden okumak inanılmaz keyifli olacak.
     
    Sen ve Ben ailesine hoş geldin diyorum canım. Umarım bizlerle çıktığın bu yolculuk beni mutlu ettiği kadar seni de eder.
     
    Sevgiler

    • Yanıtla Kübra Keskin 21 Aralık 2017 at 13:31

      Didemcim, okumanın yanında okuduklarımı paylaşabileceğim bir aile içinde olmak beni de en az sizler kadar mutlu etti. Yolculuğumuz daim olsun.
       
      Sevgiler.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan