Başucumda Kitap

Küçük Arı

1 Mart 2018
Küçük Arı, Chris Cleave


Küçük Arı | Chris Cleave

Küçük Arı | Özet

Kitabı iki bölümde özetleyebiliriz.

Birinci Bölüm:

Nijeryalı Küçük Arı (gerçek adı Udo) ve ablası, ailelerini petrol savaşlarında kaybeden iki kardeştir. Köylerindeki petrolün ticaretini yapan insanların köy halkına yaptığı katliama şahit olmuştur (ailelerini de bu katliamda kaybetmişlerdir) ve bu yüzden görgü tanıklarını öldüren bu adamlardan kaçmaktadırlar. Zorlu geçen bir orman yolculuğundan sonra bir sahile çıkarlar. Ancak yakalanmaları çok uzun sürmez.

Sahilde evliliklerini düzeltmek için tatile çıkan editör Sarah ve yazar olan eşi Andrew’e rastlarlar. Küçük Arı ve ablası kendilerini kurtarmaları için Sarah ve eşinden yardım isterler. Peşlerinde ki adamlar kardeşleri serbest bırakmak için Sarah ve eşinden birer parmaklarını kesmelerini ister. Sarah hiç düşünmeden parmağını keser ancak eşi aynı cesareti gösteremez. Peşlerindeki adamlar Küçük Arı ve ablasını alıp giderler. Sarah ve eşi her ikisinin de öldüğünü düşünmektedir. Sarah’ın parmağına karşılık Küçük Arı ölmez ama ablası defalarca tecavüze uğrar ve öldürülür.

İkinci Bölüm:

Serbest kalan Küçük Arı İngiltere’ye giden bir gemiye saklanır. Gemide yakalanarak bir mülteci kampına gönderiler. 2 yıl boyunca türlü zorluklarla burada kalan Küçük Arı üç arkadaşıyla beraber serbest bırakılır. Bu arada Andrew o günden sonra vicdan azabından bir türlü kurtulamaz. Her yerde ondan yardım isteyen Küçük Arı’yı gördüğünü sanmaktadır. Öldüğünü düşündüğü Küçük Arı’yı karşısında görmesi onu intihara sürükler. Sarah geçmişi de düşünerek Küçük Arı’ya sahip çıkması gerektiğini düşünür. Oğlu Charlie’nin yaşadığı bunalımlara Küçük Arı’nın yardımcı olduğunu görmesi de bu kararda büyük bir etkendir. Bir gün Charlie’yi parkta kaybederler. Sarah Küçük Arı’dan hemen polisi aramasını ister. Küçük Arı polis tarafından tutuklanacağını bilmesine rağmen arar. Polis sorular sorduğu Küçük Arı’nın cevaplarındaki çelişkilerden kuşkulanır ve kaçak olarak orada yaşadığı öğrenir. Ve sınır dışı edilmesine karar verilir. Onu ülkesine yalnız göndermek istemeyen Sarah ve oğlu da onunla birlikte Nijerya’ya gider.

Sarah bu olayı inceleyerek kitap yazmak ve konuya dikkat çekerek Küçük Arı’yı kurtarmak istemektedir. Polis nezaretinde bir otele yerleşirler. Otelden çıkıp olayın yaşandığı plaja giden ve iki gün geri dönmeyen Sarah ve Küçük Arının peşine düşen polisler Küçük Arı’yı tutuklar.

Küçük Arı | Kitap Yorumu:

Cesaret önemli bir erdemdir, çünkü diğer erdemlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bazen göstereceğiniz bir cesaret örneği hem sizin, hem de başkasının hayatını tamamen değiştirebilir. Küçük Arı’nın hikayesi de böyle başlıyor işte. Nijeryalı iki kızın İngiliz bir aileyle kesişen yolları hikayenin dönüm noktası aslında.

Hiçbir karşılık beklemeden bir başkası için, kendimden ne feda edebilirim sorusunu cevaplamak oldukça zor. Bir anlamda bu kitap insani yönünüzü de ölçüyor diyebilirim. Aslında bildiğini sandığımız bazı tanımları da değiştirecek bu kitap, mesela barış gibi;

“Barış ne demektir biliyor musun Charlie?”

Charlie kafasını salladı.

“Barış, insanların birbirlerine gerçek adlarını söyleyebildikleri bir zamandır.”

Kitap her ne kadar kurmaca olsa da içinde gerçeği yansıtan birçok öge var, üzerinde düşünülebilecek oldukça fazla da cümle. Yorumumu bu cümlelerden birkaç tanesi ile bitireceğim bu hafta. Üzerinde düşünmek için diğer cümlelerin, kitabı okumanız tavsiyesiyle…

• Bir yara izinin asla çirkin olmadığı konusunda bana katılmanızı rica ediyorum. Yara izini yapanlar bunun aksini düşünmenizi isterler. Ama siz ve ben, onlara kafa tutma konusunda bir anlaşma yapmalıyız. Bütün yara izlerini bir güzellik olarak görmeliyiz. Tamam mı? Bu bizim sırrımız olsun. Çünkü, tecrübelerime dayanarak söylüyorum, ölürken yara izi olmaz. Yara izi “Ben kurtuldum” demektir.

• Büyümekle büyük kalmak arasında fark vardır.

• Beynimin böyle korkunç ayrıntılarla dolu olmamasını dilerdim. Sadece ayakkabılar ve kırışık gizleyici kremlerle ilgilenen bir kadın olmayı isterdim.

Yazar Hakkında

1973 yılında Londra’da doğan yazar Buckinghamshire, Balliol College ve Oxford’da psikoloji okudu. İngiltere de eşi ve üç çocuğu ile birlikte yaşamını sürdürmektedir. Yazarın ilk kitabı “Kundakçı” yirmi ülkede yayınlandı ve sinemaya uyarlandı. Bu roman 2006 Somerset Maugham Ödülü’nü kazandı.

Eserleri :

• Kundakçı
• Küçük Arı
• Altın

Keyifli okumalar,
Kübra Mısırlı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Maverickbird 15 Mart 2018 at 21:19

    İkiyüzlü, sapık, saygı ve mantık yoksunu “entrycilerin de içinde bulundukları çoğunluğun da söyledikleri zerre umrumda değil. Ben bir avuç olduğumuzu bile bile, hatta sırf bu yüzden, tarihteki emsalleri de model alarak, tek başıma bile olsam doğruyu savunmaya devam ederim. Mücadele böyle bir şeydir zaten. Ben yanlış anlayan 10 kişiye karşı doğru mesajı alan 1 kişi için anlatmaya, “konuşmaya devam ederim. Siz de edersiniz. Zaman zaman lanet olsun topunuza diye cinlenmemiz de normal, ama sonrasında daha güçlü dönmüyor muyuz mücadelelere? Evrenler arasında zerre kadar bile olmayan bir gezegende yaşayan insanoğlunu bu kadar “üstün hissettiren o aşağılık “gerekçeleri ve hisleri bir kenara bırakabilenlere, bir de bu koca boşluğa küçücük de olsa bir yarar bırakmayı hedefleyenlere selam olsun. Sevgiler.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan