Sağlıklı Beslenme & Diyet

Hem Sağlıklı, Hem Lezzetli Fit Tarifler

20 Şubat 2018
Fit Tarifler: Avakadolu Yumurta


Fit Tariflerden Avakadolu Yumurta

 
İster diyet yapanların olsun, ister sağlıklı beslenme yaşam tarzını benimsemek isteyenlerin olsun, birçok kişinin zorlandığı konulardan birisi de sağlıklı ve lezzetli farklı besinler tüketmek. Sürekli aynı besinleri tüketmek hem motivasyonunuzu hem de iradenizi kontrol altında tutmayı zorlaştırabilir. Bu yüzden bu hafta sizler için benim de severek tükettiğim hem pratik, hem sağlıklı, hem de lezzetli fit tariflerden bahsedeceğim.

KABAK SPAGETTİ

Gerçek anlamda bir makarna olmasa da hem görünüm hem tat olarak spagettiyi andıran, renkleri ve kokusuyla iştah açan, kabak sevmeyenlere bile kolaylıkla yedirebileceğiniz fit bir tarif. Üstelik hem lezzetli, hem sağlıklı hem de az kalorili 🙂

Malzemeler

• 2 adet orta boy sakız kabağı
• 2 adet domates ve 1 diş sarımsak (sosu için)
• 10 adet fesleğen yaprağı
• 2 yemek kaşığı rendelenmiş beyaz yada kaşar peyniri
• 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
• 1/2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)

Hazırlanışı

Kabakları soymadan güzelce yıkayın. Kabak soyucu yada bir bıçak yardımıyla spagetti şeklinde kesin. Bu arada domates ve sarımsağı rendeleyip fesleğenleri ince ince kesip zeytinyağı ve tuz ile pişirin. Spagetti gibi kestiğiniz kabakların suyunu süzün ve bir tavaya alın. Zeytinyağı ve çok az tuz ekleyerek tavada pişirin. Çok fazla pişirmeden diri kalmasına özen gösterin. Pişirdiğiniz kabağı tabağa alın üzerine sos beyaz veya kaşar peyniri ve fesleğen ekledikten sonra servise hazır.

KARNABAHAR PİZZA

Hem karnabahar, hem pizza sevdalısı biri olarak ikisini bir arada severek tükettiğim hem sağlıklı, hem lezzetli fit bir tarif 🙂

Malzemeler

• 1 adet küçük boy karnabahar
• 1 adet yumurta
• 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
• 1/2 çay kaşığı tuz
• Karabiber, kırmızı biber, kekik
Domates sosu için:
• 2 yemek kaşığı domates salçası
• 1 yemek kaşığı ılık su
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı Kekik

Üzeri için:

• 1 adet orta boy domates ve biber (İsteğe göre zeytin ve mısırda ekleyebilirsiniz.)
• 4 adet mantar
• Rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı

Karnabaharları temizleyin ve çiçeklerine ayırın. Temizleyip kuruladığınız karnabaharları, blenderdan geçirip un haline getirin. Ekmek kırıntısı gibi gözüken karnabaharları, kaynar su dolu bir tencerede kısa süre haşlayın. Haşlandığınız karnabaharların fazla suyunu çıkartın ve yumurta, rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve istediğiniz baharat karışımıyla bir kasede karıştırarak hamur haline getirin. Karnabahardan oluşan pizza tabanını yağlı kağıt serili fırın tepsisi üzerine yuvarlak şeklinde yayın. Pizza sosu için domates salçasını ılık suyla karıştırıp zeytinyağı ve kekik ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız sosu pizza tabanının orta kısmından başlayarak kenarlara doğru yayın. Tabanın kenar kısımlarında yaklaşık bir parmak kalınlığında pay bırakmayı unutmayın. Üzerine domates, biber ve mantarları incecik dilimleyin. Son olarak rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpiştirdikten sonra hazırladığınız pizzayı önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin ve fit pizza hazır.

AVOKADOLU YUMURTA

İster kahvaltıda, ister ana öğün olarak tüketebileceğiniz hem lezzetli hem sağlıklı fit tariflerden biri de tabi ki avokadolu yumurta 🙂

Malzemeler

• 1 adet yumurta
• Yarım avokado
• 1 ince dilim tam tahıllı ekmek veya 2 adet kepekli etimek veya wasa
• 2 dilim az yağlı beyaz peynir veya 3-4 yemek kaşığı kahvaltılık lor
• 1-2 yemek kaşığı limon suyu
• 1 tutam kıyılmış dereotu
• Pul biber, karabiber

Hazırlanışı

Olgunlaşmış avokadonun yarısını kaşık yardımıyla çıkarın ve bir kaseye koyun. Kaseye koyduğunuz avokadoya sırasıyla peynir, dereotu, pul biber, limon suyu ve karabiber ilave edip karıştırın. Oluşturduğunuz karışımı tahıllı ekmek veya wasa üzerine eşit miktarda sürün. Üzerine ister yumurtayı omlet olarak ister poşe yumurta olarak ekleyin ve avokadolu yumurta hazır.

KİNOA SALATASI

Daha önceki yazımda da kendisinden bahsettiğim yararlarını saymakla bitmeyecek olan kinoayı bir de böyle denemenizi tavsiye ederim 🙂

Malzemeler

• 1 su bardağı kinoa
• 1,5 su bardağı su
• 200 gram konserve ton balığı (dilerseniz tavuklu veya peynirlide yapabilirsiniz)
• 2 adet salatalık
• 2 adet domates
• 4 dal taze soğan
• 1/2 demet dereotu
• 1/2 demet maydanoz
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 yemek kaşığı sirke
• 1 çay kaşığı Tuz

Hazırlanışı

Kinoayı bir kaba su ekledikten sonra şişene kadar bekletin. Şişen kinoayı bol suda duruladıktan sonra suyunu süzdürün ve bir tencereye koyun. Üzerine yaklaşık 1,5 su bardağı su ekleyerek tencerede 15 dakika kadar pişirin. Suyunu çeken ve haşlanan kinoaları birbirine yapışmaması için, tahta bir kaşık yardımıyla havalandırarak karıştırın ve ılınması için bekletin. Daha sonra salatalıkları, domatesleri ve taze soğanları doğrayın. Maydanoz ve dereotunu incecik kıyın. Salatanın sosunu için zeytinyağı, sirke ve tuzu bir kapta çırparak karıştırın. Haşlanmış kinoayı ve tüm salata malzemelerini derin bir karıştırma kabına aktarın. Üzerine yağını süzdüğünüz ton balığını ekleyin ve sosu ile harmanladıktan sonra bekletmeden servis edin.

Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Jülide Turap 5 Haziran 2018 at 16:32

    Ya gerçekten ben bu diyet yemeklerin aşırı hastasıyım nereden tanıştım bu sağlıklı beslenme olayına artık başka yemekler yiyemiyorum çünkü bunlar daha lezzetli geliyor 🙂 Diyet yemeklerimi https://www.roksi.com.tr/ sitesinden alıyorum bende ve onlarda çok güzel yapıyor, elimden geldiğince de evde kendim yapmaya çalışıyorum sizin gibi güzel sitelerin sayesinde. Tekrar dan bu güzel tarifler için çok çok teşekkür ediyorum size.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan