Psikoloji

Çocuklarda Kreş ve Anaokulu Seçimi

15 Nisan 2018
Çocuklarda Kreş ve Anaokulu Seçimi Nasıl Olmalıdır?


Kreş ve anaokulu seçimi sırasında ailelerin dikkat etmesi gereken konular:

 
Kreş ve anaokulu seçimi sırasında şu sorular her zaman merak edilen konuların başında gelir:

– Çocuğum için uygun kreş zamanı nedir?

– Nasıl bir okul tercih etmeliyim?

– Özel okul mu devlet okulu mu?

– Okula alışma süreciyle nasıl baş edeceğim?

ve çok daha fazlası biz ebeveynlerin kafasını kurcalar.

Kreş ve anaokulu için ideal yaş aralığı nedir?

Bu oldukça değişken bir konudur. Annenin çalışma zorunluluğuna göre değişir ancak genel olarak bakıldığında 3 yaş sonrasını ideal zaman olarak kabul ederiz. Çünkü çocuğun dil gelişimi ilerlemiş, kendini ifade edebilir duruma gelmiştir. Tuvalet eğitimi bu dönemde çoğunlukla tamamlanmıştır.

İlk 3 yaşta bakım ve oyun ihtiyacının evde ve ailenin sağlayabileceği ortamlarda desteklenmesi çocuğun güven algısını pekiştirir. 2.5 yaş öncesi dönemde kreşe başlamak zorunda kalan çocuklarda “ayrılma kaygısı” gelişebileceği yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir.

Okul seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Özel okul ya da devlet okulu tercihine karar verdikten sonra özellikle özel okullarda dikkat edilecek önemli konuların başında kurumun sahip olduğu nitelik ya da imkanlar kadar öğretmenlerinin yetkinlik ve yeterliliği dikkate alınmalıdır. Çünkü çocuğunuz gün içerisinde sizden sonra öğretmeniyle vakit geçirecektir.

Bu dönemde öğretmen; velinin akademik kaygılarını gidermekten çok, çocuğun güvenebileceği ve iletişim kurmaktan kesinlikle çekinmeyeceği biri olmalıdır. Bunların yanında, okulun imkanları, sunduğu hizmetler, yabancı dil eğitimi, oyun alanı okul seçiminde dikkat edilen konuların başında gelmektedir.

Çocuğuma okulu nasıl sevdirebilirim?

En başta unutulmamalıdır ki annenin kaygısı direk ya da dolaylı olarak çocuğa geçer. “Okula nasıl alışacak?”, “Benden ayrı nasıl kalacak?” ve benzer cümlelerinizi kesinlikle onun bulunduğu ortamda ifade etmemelisiniz. Onun yanında öğretmen ya da okul ortamıyla ilgili olumsuz cümleler kurmamaya dikkat etmeli, okula alışması için aceleci olmamalısınız. Duygusal bir tutum içerisine girerseniz, aynı duyguların çok daha fazlasını onun yaşadığını hissedebilirsiniz.

Neden kreşe gideceğini, oranın ona neler katabileceğini oldukça somut ve anlaşılabilir bir dille ifade edebilirsiniz. Çocuğunuzun özellikleri, nelerden hoşlandığı, nelere ilgi duyduğu konusunda mutlaka öğretmenini bilgilendirmelisiniz. Öğretmeni bu bilgilere sahip olursa onunla çok daha rahat iletişim kurabilecek ve çocuğunuzun güven ortamını hissetmesini hızlandıracaktır.

Uzm. Psikolog Gülizar Şehitoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan