Müzik

Nilüfer Müzik Festivali | 2018

16 Eylül 2018
Nilüfer Müzik Festivali | 2018


Nilüfer Müzik Festivali | 2018
Balat Atatürk Ormanı | 7-8-9 Eylül

Geyiklerle 3 gün…

Son yıllarda tüm dünyadaki en büyük müzik trendlerinden olan festivaller, ülkemizde de özellikle genç neslin en büyük eğlencesi haline geldi. Artık öyle aldım biletimi, gittim seyrettim, evime döndüm şeklinde değil yeni şekil. Aldım çadırımı, gittim kurdum, 3 gün boyunca müzikle yattım, müzikle kalktım modunda gençler. Bununla birlikte Türkiye’nin birçok yerinden hatta ülke sınırları dışından bile birçok müzik sever bu festivallerde buluşup, dünyayı küçültüp, daha yaşanır bir hale getiriyorlar. Zaten festivalin bu seneki sloganından da belli değil mi? Kafanı Değiştir, Dünya Değişsin.

Nilüfer Müzik Festivali | 2018

Eveeeet. Mevzu bahsimiz sadece şehrimizin değil ülkenin en nev-i şahsına münhasır festivallerinden olan Nilüfer Müzik Festivali. Her sene gidip görüp seyredip yaşama fırsatını kaçırmış olmamdan dolayı bu sene işi başından sıkı tutup 2 ay öncesinden aldım kombine biletimi. Hangi sanatçıların geleceğini bilmeden. Süprizleri pek de sevmeyen biri olarak, nedense bu durum keyifliydi bile. Günü geldiğinde de elimi kolumu biletimi sallaya sallaya vurdum Balat Atatürk Kent Ormanı’ndaki festival alanına.

İlk Gün

Balat sokaklarındaki ve caddelerindeki coşkulu kalabalığı geçip, girişe ulaşıp, içeri girdiğimizde festival alanının da ne kadar kalabalık olduğunu farkettim.

Bu ilk günün ilk konuğu Rus müzisyen, piyanist ve davulcu Evgeny Grinko’nun melodileri karşıladı bizi. Havanın da hafif ağırdığı dakikalarda mis gibi geldi bu melodiler.

Bu sürede etrafı şöyle bir kolaçan etmeye fırsatımız da oldu. Festival alanı içinde yatılı olarak konaklama imkanı sunan çadır alanları, yeme içme mekanları, piknik alanları, alkollü alkolsüz içki standları, vintage giysiler, takıcılar vs. oldukça renkli bir hayat vardı içeride.

Nilüfer Müzik Festivali | 2018 | Kafanı Değiştir, Dünya Değişsin.


Kafanı Değiştir, Dünya Değişsin.

 
Biri diğerinden daha büyük olan iki sahnede peşpeşe sanatçılar performanslarını sergilemeye başlamışlardı. İlk günün önemli grubu ise Mor ve Ötesi idi. Bu tarz festivallerin aranılan gruplarından olan Mor ve Ötesi, bu harika kalabalık tarafından el üstünde tutuldu diyebilirim. Eski-yeni bir çok şarkısı büyük bir coşkuyla söylendi.

Gecenin ilerleyen saatlerinde ise ismini daha önce duymadığım Hey! Douglas sahne aldı. Aslında farklı zaman ve farklı yerlerde şarkıları kulağıma çalınmıştı daha önce. Özellikle bu yazın beach-club’larının en çok çaldığı şarkıların yaratıcısıymış kendileri meğer. Tanıdık bir çok anadolu ezgisinin ve türkülerinin üzerine kurdukları hip-hop ve underground altyapıyla farklı bir sentez ortaya çıkaran dj, inanılmaz bir şekilde herkesi kendinden geçirdi diyebilirim.

2. Gün

Dünyaca ünlü elektronik müzik grubu Metronomy, son yıllarda adını sık sık duyduğumuz Adamlar, Manuş Baba, gençlerin son gözdesi Ezhel ve tabii ki Türk müziğinin en güçlü seslerinden Selda Bağcan büyük sahnedeydi, hoppaaa… Selda Bağcan, yaşsız ve zamansız bir sanatçı olduğunu bir kez daha ispat etti.

🌟 Bu arada, Nilüfer Müzik Festivali | 2018 tıkır tıkır işliyordu.

Nilüfer Müzik Festivali | 2018

Bir sahnede bir sanatçı performansını bitiriyor, hemen arkasından diğer sahnede diğer performans başlıyordu. Herkes bir o sahneye bir bu sahneye sirkülasyon halinde, gidip geliyordu. Ayrıca piknik alanlarında, kamp sandalyelerinde çekirdeklerini çitleyip sohbet eden gruplar da konserlere uzaktan eşlik etmenin keyfini yaşıyorlardı.

3. Gün

Son güne geldiğimizde benim için ayrı bir heyecan vardı. Büyük hayranı olduğum Şebnem Ferah, gecenin ve dolayısyla festivalin son ismi olarak sahneye çıkacaktı. En son uzun zaman önce seyretmiştim bir Harbiye Açık Hava konserinde. Tadı damağımda kalmıştı. Ben Şebo’yu beklerken, festivalin en önemli ağır toplarından dünyaca ünlü elektronik müzik grubu Kadebsotany‘nin sahne zamanı yaklaştı. Bu grubu da çok merak ediyordum. Uzun zamandır takibim altında olan isviçreli grup; Save Me, Castle in the Snow ve Mind if I Stay ile tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor.

Nilüfer Müzik Festivali | 2018 genel anlamda -en azından benim gördüğüm kadarıyla- sorunsuz ve olaysız devam etti. Güvenlik önlemleri, ortamı germeden ve huzursuz etmeden alınmıştı. Büyük çoğunluğu üniversite gençliği olan katılımcılar arasında bizim gibi orta yaş ve üzeri seyirci grupları da çok eğlendiler. 15 yaş ve altı müzikseverlerin ebeveynleri olmadan alınmadığı festival alanı ise her türlü ihityacı karşılayacak konforda düzenlenmişti.

Ortam Ceylan Ertem, Vega ve son yılların en sağlam gruplarından Yüzyüzeyken Konuşuruz ile ısınmaya başlamıştı.

Büyük sahnede, orkestra yerini almış, Rock Müziğin kraliçesi Şebnem Ferah için bütün festival seyircisi alanı doldurmuştu.

Nilüfer Müzik Festivali | 2018

📍Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim; özellikle büyük sahne konser alanının yukarıya doğru meyilli olması herkesin sahnedeki sanatçıyı iyi bir şekilde görmesini sağladığı için, büyük bir rahatlık sağlıyor. Bilirsiniz ayakta sahne düzeni olan konser mekanlarında bu büyük bir handikap. Öncelikle bu fikir ve düzen için ve ayrıca da tüm organizasyon için başta Nilüfer Belediyesi ve Festival organizatörlerini, Nilüfer Müzik Festivali | 2018’deki başarılarından dolayı tebrik etmek istiyorum. 👌🏻👏🏻

Şebnem Ferah

Özellikle yeni albümü Parmak İzi’nden şarkılarla açtığı konserine 90’lı yıllardan günümüze ulaşmış en büyük hitlerini o koskocaman kalabalığın coşkulu eşliğiyle söyledi. Gördüm ki yeni albümün en sevilen şarkıları Koridor ve Küllerinden olmuş. Yıllar geçse de sesinden ve performansından en küçük bir kayıp olmadığını görünce de ayrıca mutlu oldum. Çoğu 90’lı yılların sonlarında doğmuş genç seyircilerin ise, 96 yılında çıkan ilk albümü Kadın’daki Yağmurlar, Fırtına ve Bu Aşk Fazla Sana’yı hep bir ağızdan söylemesi ise oldukça keyifliydi.

Klasikleşmiş Şebnem Ferah şarkılarından olan Sil Baştan ve Sigara ise “bi daha, bi daha” sloganları eşliğinde tekrar söylendi. Final ise her zamanki gibi Hoşçakal ile oldu. Konserden sonra düşündüm ki; Şebnem Ferah bu ülkenin nesiller üstü, her dönem hayranlıkla takip edilen ve edilecek olan bir kaç büyük kadın starından biri.

Nilüfer Müzik Festivali | 2018, Hollandalı dance-pop grubu Weval‘ın geç saatlere kadar süren performansı ile sona erdi.

Bizler yani festival geyikleri, ayrıca iki sahnede birden Acid Arab, Büyük Ev Ablukada, Findlay, Intergalactic Loveri, Korhan Futacı, Leoniden, Max the Sax, Melek Mosso, Sattas gibi hem bizden hem de dünya çapında önemli müzik grubu ve müzisyenleri seyretme imkanı bulduk.

Alternatif müziğin zengin melodilerini ve gençliğin yeni gözdelerini tanıma fırsatımız da oldu. Ve tabii ki gördük ki müzik ve sanat yine herkesi birleştirdi.

Festival mottosunu tekrar edelim son kez;

Kafanı Değiştir, Dünya Değişsin.

Kendi kadrajımdan görüntülerle veda ediyorum 👇🏻👇🏻

 
Sevgiler,
Ali Ballı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

3 YORUMLAR

  • Yanıtla İrem Savaş 17 Eylül 2018 at 08:45

    Çok merak etmeme rağmen bir türlü zaman ayırıp gidemediğim bir festivali kaleme almışsınız. Okurken resmen kendimi orada hissettim. Kaleminize sağlık!
     
    Hayat renkli, günler şeker 🍭

  • Yanıtla Ali Ballı 18 Eylül 2018 at 21:11

    Çok teşekkürler. Eğer farklı ve konser atmosferli bir haftasonu isterseniz, bi dahaki yıl kaçırmayın derim..:)

  • Yanıtla Hdpape 26 Eylül 2018 at 14:55

    Nilufer Muzik Festivalimizde, Balat Atatürk Ormanındayız. Binlerce festival misafirimizin, gencimizin eğlencesine, birlik-beraberliğine, birçok konuda gösterdiği duyarlılığa ve mutluluklarına şahit oldukça ne kadar muhteşem bir organizasyona imza attığımızı gördük.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan