Sağlıklı Beslenme & Diyet

Sofraların Vazgeçilmezi Baharatlar

13 Kasım 2018

Baharatlar

Birbirinden farklı aromaları, kokuları ve lezzetleri sayesinde yemeklerimizi tatlandıran baharatları sofralarımızda bolca kullanıyoruz. Baharatların tat ve lezzet vermelerinin yanı sıra sağlığımızı korumaya da yardımcı pek çok etkisi de bulunmaktadır. Bu yüzden ben de bu hafta sizlere mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız baharatların bu yardımcı etkilerinden bahsedeceğim.

Baharatlar | Karabiber

Dünyada en çok kullanılan baharatlardan biri olan karabiber neredeyse her türlü yemek çeşidinde tane veya toz durumda kullanılabilir. Ateş düşürücü, diüretik (idrar söktürücü), bağışıklık sistemini uyarıcı, sindirime yardımcıdır. Anti-oksidan ve anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Gaz oluşumunu azaltır. İçerisindeki piperin adlı madde metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur.

Baharatlar | Kırmızı Biber

Ülkemizde Güneydoğu Anadolu mutfağında en çok kullanılan baharat olan kırmızı biber yüksek anti-oksidan kapasitesine sahiptir. Etken maddesi olan kapsaisin, sayesinde anti-tümör etkisi gösterir. Bağışıklık sistemini destekler ve metabolizmaya yardımcıdır. Vücuttaki iltihaba ve enfeksiyona iyi gelir. Doğal olarak ağrı azaltıcı etkisi vardır. Ayrıca yapılan çalışmalar da kırmızı biberin kolesterolü düşürücü etkisi olduğunu da görülmüştür.

Baharatlar | Kimyon

Akdeniz kökenli bir baharat olan kimyon pişmemiş sindirimi kolaylaştırıcı etkisi sayesinde gaz problemi olan kişilere iyi gelir. Anti-oksidan ve anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini destekler. Kas gevşetici, yatıştırıcı ve diüretik etkileri de vardır. Genellikle koku ve tat vermesi için özellikle et yemeklerinde tercih edilir. Özellikle kimyonun kuru baklagillerle ve sebzelerle birlikte pişirilmesi sindirim sıkıntılarının azalmasını sağlayacaktır.

Baharatlar | Kekik

Et yemeklerinin vazgeçilmez bir baharatı olan kekik bağışıklık sistemini destekler. Anti-bakteriyel olmasının yanı sıra anti-oksidan özelliği sayesinde bronşit olmak üzere akciğer hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.

Baharatlar | Nane

Taze ya da kuru olarak, çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılan bir baharat olan nane sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcıdır. Bulantılara iyi gelir. Serinletici ve uyarıcı etkisi vardır. Vücutta tümör gelişimini yavaşlatır ve kanser gelişimini de önler. İçtiğiniz maden sularını, soğuk çayları, limonata ve gazlı içecekleri naneyle tatlandırabilirsiniz. Ayrıca suyu sade içmeyi sevmeyenler için içtiğiniz suya nane yaprakları koyarak farklı bir alternatif üretebilirsiniz.

Baharatlar | Biberiye

Biberiye, hazımsızlık ve hafızaya iyi gelir. Eklem ve kas ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Anti-oksidan özelliğe sayesinde kanser oluşumunu engeller.

Baharatlar | Zencefil

Yüksek antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Anti-inflamatuar özelliği sayesinde iltihap oluşumunu önler. Bulantı ve kusmaya iyi gelir. Doğal ağrı kesicidir. Egzersize bağlı oluşan kas ağrılarını azaltır. Genellikle yemek yaparken en çok soslarda ve çaylarda kullanılır.

Baharatlar | Tarçın

Kan şekerini ve insülin duyarlılığını düzenler. Bu sayede tatlı krizlerini önler. Anti-bakteriyel bir besindir. Beyin aktivitesini artırıcı etki gösterir. Diyet lifinin iyi bir kaynağıdır. Tarçını kek, kurabiye, tatlı hazırlarken veya ara öğünlerinizde tükettiğiniz süt, yoğurdunuzun içine katarak tüketebilirsiniz. Ayrıca suyu sade içmeyi sevmeyenler içinde nane gibi çubuk tarçını suyunuza koyarak farklı bir alternatif üretebilirsiniz.

Baharatlar | Çörek otu

Daha önceki bir yazımda da bahsettiğim gibi çörek otu kansere karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini destekler. Kolesterole düşmesini sağlar. Migrenin ve baş ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

Hatırlatmam da yarar var baharatlar da her besinde olduğu gibi yeterli ve doğru ölçüde kullanıldığı zaman faydalıdır. Aşırı kullanımları sağlık problemlerine neden olabileceğinden dolayı ölçülü kullanılmalıdır.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan