Ay Işığı Yolcusu

Zümrüt-Om | 1

16 Temmuz 2019

Yazı: Zümrüt-Om | 1 | Yazan: Atakan Balcı

Zümrüt-Om yazı dizisinin tüm bölümleri:

Zümrüt-Om | 1
Zümrüt-Om | 2
Zümrüt-Om | 3

Nigrôdhâ
Koskoca bir ağaç görüyorum
Ufacık bir tohumda
O ne ağaç ne tohum
Om mani padme hum

Sidartha Buda
Ben bir meyvayım
Ağacım âlem
Ne ağaç
Ne meyva
Ben bir denizde eriyorum
Om mani padme hum
– Asaf Halet Çelebi

Om mani padme hum

“Om mani padme hum” Budacılığın en ünlü, en yaygın, en çok kullanılan mantrası olan bu söz, tek başına bir gökyüzü; kökün en derinine ulaşan, derinden uzaya, uzaklardaki en yoğun, özlü ve varoluşu uçuşturan yıldızın rengidir. Sözden çok derinlik, derinliklerin gökyüzü, özel ve yaygın bir renk… Öylesine bir renk ki her yeri, her varoluş biçimini kapsar ve yine de az bulunur bu gökçe inci.

“Om mani padme hum” Varoluş biçiminin, özelde tek tek tüm bireylerin ve tabii genelde her noktacık ve bütünün içindeki öze ilişkin…

Yaşam ve daha fazlasını görebilen kapalı gözlerin söylediği şarkı. Aydınlık yolda göz kapakları düşen Bodidarma (Boddhidharma)’nın göz kapaklarının düştüğü yerde ortaya çıkan ilk çay filizi. Olmayan göz kapakları ile kapalı gözlerin ötesinde açık üç gözü ile içeriyi ve içeride attığı adımlarla, kendi zihnindeki kendi adımlarıyla ulaştığı evrenin özündeki zümrüt.

“Om mani padme hum” Kalbin odağında kök salan, beyinde asıl gövdesine ulaşan, serin ve esenlikli çiçek. Adı esenlik konmuş, kan ve acıdan ibaret kötücüllüklere dönmüş olanlar gibi değil. Bir ad değil, olgu, duyuş, varoluşmanın ötesindeki var oluş…

Kirli Ayaklar

Zihnimiz bir çöplükten ibarettir çoğunlukla. Daha doğmadan nice çöple doldurulmaya başlanır o özlü boşluk. Boş değil ve asla çöp ya da çöplük de değil. Odakta ışıldayan zümrüt, ah sevi… O zümrüt dışındaki her şey kirli, tümü işgalci.

Nice nitelikli kökenli sözler, düşünceler, bilgiler önyargıya dönüştürülür, çöpe verilir. Nice gösterişli, acı ve beyaz örtülerle kaplı karanlık çöp doldurulur zihinlere, daha doğmadan başlar işgal.

“Om mani padme hum. | Lotus çiçeğinin içindeki mücevher.”

Zümrüt, işte o gözlerden ırak bırakılmış zümrüt. Peki ya kirli ayaklar?

Sevi ve ay ışığı ile…

Devamı için tıklayabilirsiniz.

Atakan Balcı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 16 Temmuz 2019 at 13:38

    Canım benim ne güzel bir konu seçmişsin.
     
    Om mani padme hum” bireysel ve evrensel aydınlanma ve kurtuluş için söylenen kuvvetli bir mantra.

 Antik dönemde farklı anlam ve amaçları olan mantralar öne çıktığı gibi çağımızda da “Om mani padme hum” özellikle çağdaşımız 14. Dalai Lama, Tenzin Gyatso’nun yoğun kullanımı ile popülaritesi arttırdı.


     
    Merhametin mantarsı bence de günümüz için edilebilecek en güzel dua.

  • Yanıtla Atakan Balcı 21 Temmuz 2019 at 13:56

    Kundun, adlı filmi anımsıyorum 14. Dalai Lama deyince. Dünya politikasının kiri bir yana, öğretici bir film ve değerli bir kişi var orada. Yüzeyin hemen altına bile baksak, tek başına bu mantra bile çok şey katar…
    Teşekkürler 😊🌺🤗

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan