Sağlıklı Beslenme & Diyet

Maden Suyu

3 Eylül 2019

Yazı: Maden Suyu | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Sıcak yaz günlerinde sıvı ve mineral ihtiyacımızı doğru kaynaktan karşılamak hayati önem taşır. Ter ile birlikte kaybettiğimiz elektrolitleri dengelemek için doğal maden suyu yaz ayları için benim favori içeceğim. Peki neden maden suyu tüketmeliyiz? Vücudumuz için faydaları nelerdir? Gelin beraber inceleyelim.

Faydaları

Kaybettiğiniz Su Ve Mineral Kaybını Dengeler

Özellikle sıcak havalarda ter ve idrar yoluyla çok daha fazla mineral kaybedilir. Maden suları zengin mineral içeriği sayesinde kaybettiğiniz su ve minerallerin bir kısmını geri kazanmanızı sağlar.

Kemik Yapısını Güçlendirir

İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik sağlığının korunmasında etki gösterir ve kemik yapısını güçlendirir. Özellikle yetişme çağındaki çocuklarda ve kadınlarda kemik yapısının güçlendirilmesi ve korunması açısından yararlıdır.

Sindirimi Kolaylaştırır

Sindirim sorunlarından şikayetçiyseniz günde 1-2 şişe maden suyu içmeniz olumlu etki gösterecektir. Çünkü maden suyu içerdiği bikarbonat sayesinde kabızlık, şişkinlik gibi hazım sorunlarına iyi gelir, sindirimi kolaylaştırır.

Spor Yapanlar İçin İyi Bir Yardımcıdır

Yukarıda da bahsettiğim üzere, maden suyu gün içinde ter ve idrarla vücuttan atılan su ve minerallerin bir kısmının geri kazanılmasını sağlıyor. Bu yüzden eğer sizde spor yapıyorsanız, spor sonrasında su ve mineral kaybını dengelemek için maden suyu içebilirsiniz.

Cilt Sağlığı Açısından Yararlıdır

İçeriğindeki bileşenler sayesinde cilde olumlu katkılar sağlayan maden suyu, hem cilt temizliğinde hem de bakımında en doğal maddelerden biridir. Ayrıca detoksifikasyonada yardımcı olur.

Sık Sorulan Sorular

Maden Suyu İle Soda Arasındaki Fark Nedir?

Maden suyu jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan ve mineraller açısından oldukça zengin doğal bir yeraltı suyudur. Maden suyunda karbondioksit gazı doğal olarak bulunmakta iken sodada daha sonradan ilave edilmiştir. Ayrıca maden suları yer altındaki kaynaklarında yeryüzüne çıkarken geçtikleri katmanların minerallerini de alır. Bu durumda maden suyu mineralce çok zengin iken soda mineral içermez.

Maden Suyu Tüketmek Zararlı Mıdır?

Her zaman söylediğim gibi ne kadar yararlı olurlarsa olsunlar, beslenme düzeninize dahil ettiğiniz bütün yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Maden suyunu diyetinize katmadan önce de bazı noktaları bilmeniz çok önemli. Eğer tansiyon, kalp ya da böbrek hastalıklarından birine sahipseniz maden suyu içmemelisiniz. Maden suyunun aşırı tüketimi böbrek taşı oluşumuna ya da diğer böbrek sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle böbrek taşı olanların da maden suyundan uzak durması gerekiyor.

Ayrıca maden suyu sodyum içeriği yüksek bir içecek olduğu için, fazla içildiğinde ödem sorununa yol açabiliyor. Eğer hali hazırda ödem sorunu yaşıyorsanız, bu sorunu atlatana kadar içmemenizi tavsiye ederim.

Günde Ne Kadar Maden Suyu Tüketebiliriz?

Yukarıda bahsettiğim sağlık sorunlarından birine sahip değilseniz günde 1-2 şişe maden suyu tüketebilirsiniz. Ancak fazlasından kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ederim.

Maden Suyu Zayıflatır Mı?

Hep söylediğim gibi tek bir besinin ya da tek bir içeceğin zayıflama konusunda çok büyük bir etkisinin olmasını beklemek gerçekçi olmaz. Maden suyu tüketmek tek başına kilo vermenize yardımcı değildir.

Maden Suyu Smoothie

Malzemeler
• 1 dilim kavun
• 1/2 yeşil elma
• 4-5 dal taze nane
• 1 şişe maden suyu
• Biraz limon

Hazırlanışı
1 dilim kavunu, yarım yeşil elmayı ve 4-5 dal taze naneyi robottan geçirin. Üzerine 1 şişe maden suyu ve biraz limon ekleyip afiyetle içebilirsiniz.

Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan