Fizik ve Ben

2019 Fizik Nobel Ödülü

23 Ekim 2019

Yazı: 2019 Fizik Nobel Ödülü | Yazan: Çiğdem Mertoğlu

Geçtiğimiz günlerde 2019 Fizik Nobel Ödülü sahiplerini buldu. Bu ödül 3 bilim insanı arasında paylaştırıldı. Ödülün değeri 900 bin dolardı. Bu ödülün yarısı kozmoloji alanında yaptığı çalışmalardan dolayı James Peebles’e diğer yarısı ise yeni bir gezegen keşfettikleri için Micheal Mayor ve Didier Queloz’a verildi.

Kendilerini yürekten tebrik ediyor ve en kısa zamanda ülkemizin de aynı gururu yaşamasını diliyorum.

Nobel Fizik Ödülü

Nobel Ödülleri, Alfred Nobel’in vasiyeti sonucu 1886-1887 tarihleri arasında kurulan bir dernek tarafından verilmeye başlanmıştır. 1901 yılından itibaren de her yıl düzenli olarak Nobel Ödülleri sahiplerini bulmaktadır.

Böyle bir ödüle sahip olmak, hem ödülü kazanan bilim insanı için hem de ülkesi için gurur verici bir olaydır. Ülke olarak biz de bu mutluluğu ve gururu 2 kez yaşamış bulunmaktayız. Bunlardan ilki 2006 yılında Orhan Pamuk’un aldığı Nobel Edebiyat Ödülü diğeri ise 2015 yılında Aziz Sancar’ın aldığı Nobel Kimya Ödülü’dür. Bu ödülleri Orhan Pamuk ve Aziz Sancar’ın kazandığı gün her birimiz sanki kendimiz kazanmışcasına mutlu olduk. Ve uzun bir süre bunun haklı gururunu yaşadık. Umarım bunlar gibi daha nicelerini görmek nasip olur.

2019 Nobel Fizik Ödülü

Bilim insanları, yüzyıllardır evreni anlamaya ve tanımaya çalışmaktadır. Birçok ülkeden birçok bilim insanı bir araya gelerek çalışmalar yapmaktadır. Gelinen nokta ise evrenin sadece yüzde beşini biliyor olmamız?! Evet doğru okudunuz evrenin sadece minik bir kısmını biliyoruz.

Sayısal olarak küçük olan bu rakam aslında insanoğlunun var oluşundan bugüne dek sahip olduğu bilgi birikimidir. Bu bilgiler bile bizi şaşırtmaya, heyecanlandırmaya ve yeri geldiğinde korkutmaya yetmektedir. Bildiklerimizle hâlâ açıklayamadığımız tuhaf o kadar şey varken yüzde doksan beşlik kısmı hayal bile edemiyorum.

Karanlık Madde

Evrenin büyük bir çoğunluğu karanlık madde ve karanlık enerjiden oluşmaktadır. Karanlık madde, 20. yüzyılda Albert Einstein’ın Genel Görelilik Kuramı sonucu ortaya çıktı. Ünlü fizikçi Stephen Hawking de bu konuyla ilgili birçok kitap ve makale yazdı. Kozmolojiyle ilgili yapılan bu teoriler, dünyanın oluşmaya başladığı an olan Big Bang‘i açıklamak için bilim dünyasına çok büyük katkılar sağlamaktadır.

2019 Nobel Fizik Ödülü’nün yarısı, karanlık madde ve karanlık enerjiyle ilgili yapmış olduğu kozmolojik teorileri nedeniyle James Peebles‘e verildi.

Gezegenler

Uzayda, birçok yıldız ve onun yörüngesinde dönen gezegen var. Sayılarını söyleyebilmemiz ise henüz evrenin tamamına ulaşamadığımızdan mümkün değil. Elimizdeki bilgilerle sadece galaksi sayısının 300-500 milyar olduğunu söyleyebiliyoruz. Yalnız bizim galaksimizde 17 milyar gezegen olduğu tahmin ediliyor.

Güneş sistemimizde Güneş’in yörüngesinde dönen, Dünyamızla birlikte 8 gezegen bulunmaktadır. Bu gezegenler Güneş’e olan uzaklıklarıyla sırasıyla;

Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür.

2006 yılına kadar bu sayı 9 olarak kabul ediliyordu. Bu gezegen Plüton’du. Fakat Uluslararası Astronomi Birliği, dış merkezli bir yörüngeye sahip olmasından dolayı Plüton’u gezegen değil cüce bir gezegen olarak kabul etti. Evren bunlar gibi birçok gezegenle dolu. Buna her geçen yıl yenileri eklenmektedir. Yapılan çalışmalar sonucu sadece güneş sisteminde olan gezegenler değil yeni başka gezegenler de keşfedilmektedir. Micheal Mayor ve Didier Queloz, tam 24 yıllık çalışmalarının sonucu yeni bir gezegen keşfettiler. 51 Pegasi b… Bu gezegen neredeyse Jüpiter ile karşılaştırılacak bir büyüklüğe sahip. Böylelikle 51 Pegasi b, Güneş dışında keşfedilen ilk gezegen olma özelliğine sahip oldu.

Geçmişte olduğu gibi bugün de sonsuz büyüklükte olan evren bizi şaşırtmaya devam ediyor. Fakat insanoğlunun doğasında var olan merak duygusu bununla yetinmek istemiyor. Daha fazla şey bilmek, daha fazla şey görmek istiyor. Yine de insan düşünmeden edemiyor; “Acaba elimizdeki teknolojilerle evreni tamamen görebilseydik, aklımız bu bilgilerin üstesinden gelebilir miydi?”

Çiğdem Mertoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan