Biraz Kitap

Ben de Sizin İçin Üzgünüm

22 Ekim 2019

Kitap: Ben de Sizin İçin Üzgünüm | Yazar: Kadri Gürsel | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Ben de Sizin İçin Üzgünüm | Kadri Gürsel

Gazeteci Kadri Gürsel, FETÖ’ye yardım suçlamasıyla Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan operasyonla tutuklanmıştı.

Serbest bırakıldıktan sonra yazmaya başladığı kitapla ilgili olarak önsözde “tüm ülkeyi içine çeken genel kötü gidişatı” kişisel hikayesinin bağlamında anlatıyor.

Olayların Başlangıcı

2015’te Milliyet Gazetesi’nin patronu Erdoğan Demirören, Kadri Gürsel’e seçimlere (7 Haziran 2015 Genel Seçimleri) kadar yazı yazmamasını ama maaşını almaya devam etmesini (para karşılığı susmasını) teklif etmiş. Gürsel kabul etmemiş.

Bundan sonra olaylar gelişiyor, kovulma ve tutuklanma birbirini izliyor.

Milliyet’ten Çıkarılması

22 Temmuz 2015’te Milliyet’ten çıkartılıyor, attığı bir tivit gerekçe gösterilerek.

O günün sabahı attığı tivit:

“Yabancı liderlerin Türkiye’deki IŞİD terörünün bir numaralı sebebini oluşturan kişiyi arayıp Suruç için başsağlığı dilemeleri utanç verici.”

Burada kast ettiğinin Recep Tayyip Erdoğan olmadığını anlatıyor. Kovulacağını bilseydi bu tiviti atmazmış. Çünkü bu asli bir konu değil, tali bir konuymuş. Okurlarının ondan yorum beklediği bir mesele değilmiş, o yüzden tercih meselesiymiş ve yazmasa da olurmuş. Ama çok da dert etmiyor çünkü o zaman kovmasalar başka zaman kovacaklardı, diyor.

Bu tivit nedeniyle cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla şikayet ediliyor. Ancak savcı bunu ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirip Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararı veriyor.

Cumhuriyet’e Geçiş

Milliyet’ten sonra 2016 yılında Cumhuriyet’te yazmaya başlıyor. İlk yazısında şunu diyor:

“Bu ülkenin şimdiki zamanında işini ciddiye alan her gazeteci köşe yazarının eninde sonunda varacağı nokta, muhalif olmaktır.”

Daha sonra silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüt adına faaliyette bulunmak suçu iddiasıyla Cumhuriyet Gazetesi’ne düzenlenen operasyonda Kadri Gürsel de tutuklanıyor. Sonradan ortaya çıkıyor ki gazeteciler hakkında FETÖ/PDY soruşturması başlatan savcı da (Murat İnam) FETÖ sanığı imiş.

Bu Köşe Yazısını Siz Mi Yazdınız?

Kadri Gürsel, savcılık ifadesinde en çok “Bu köşe yazısını siz mi yazdınız? Bu yazıyı yazmanız için yabancı istihbarat örgütleri ve terör örgütlerinden tavsiye ve talimat aldınız mı?” sorusuna içerlemiş.

Soğukkanlı bir cevap vermiş buna ama sonradan geriye baktığında keşke daha agresif bir cevap verseydim, diyormuş. Ama o zaman için sakin olmaya şartlandırmış kendisini. Bence de makul davranış bu.

Bahsi geçen köşe yazısı da darbe teşebbüsünden üç gün önce 12 Temmuz 2016’da yayınlanan “Erdoğan Babamız Olmak İstiyor” başlıklı yazı.

Erdoğan’ın sigara karşıtlığının vardığı boyuttan, reşit insanlara çocuk gibi muamele etmesinden dem vurarak Erdoğan’ın otoriter baba figürü canlandırmaya çalıştığından bahsediyor.

Nagehan Alçı’ya Nasıl Tahammül Etti?

Kadri Gürsel’e en çok sorulan soru neymiş biliyor musunuz?

“Nagehan Alçı’ya nasıl tahammül ettin?”

(2013’te Kadri Gürsel, Altan Öymen, Nagehan Alçı ve Nazlı Ilıcak CNN Türk’te “Dört Bir Taraf” adlı bir tartışma programı yapıyordu.)

Tahammül edemiyormuş aslında. Hatta bu programa katılmadan önce programı izleyemiyormuş bile, Nagehan Alçı’ya katlanamadığından. Ama diyor ki:

“Nagehan Alçı’ya haftanın iki günü tahammül etmek, benim gibi muhalif olarak sınıflandırılmış bir gazetecinin, bu en çok izlenen tartışma programında görüşlerini paylaşabilmek için Türkiye şartlarında ödeyeceği manevi bedeldi.”

Nagehan Alçı için:

“Kendisi bir siyasi satış önerisidir ve bu hali için anlaşmaya varılmıştır” diyor.

Onu bir cisim gibi görürmüş.

“Karşımda otururken onu iktidarın cisimleşmiş hali olarak gördüm ve iktidar nasıl davranılmayı hak ediyorsa ona da öyle davrandım.”

Ben De Sizin İçin Üzgünüm

Kadri Gürsel kendisine “Sizin için üzüldük” diyenlere “Ben de sizin için üzgünüm” diye cevap veriyormuş. Malum otoriter gidişatın neticesinden herkes etkilendiği için.

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan