Köşe Yazıları

Öğretmen

4 Aralık 2019

Yazı: Öğretmen | Yazan: Çiğdem Mertoğlu“Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet henüz millet namını almak yeteneğini elde edememiştir. Ona basit bir kütle denir, millet denmez.”
Mustafa Kemal Atatürk….

Geçtiğimiz hafta 24 Kasım’da tüm Türkiye olarak Öğretmenler Günü’nü kutladık. Neredeyse bir hafta boyunca bu günün anlam ve önemine istinaden gerek sosyal medyada olsun gerek günlük hayatımızda olsun öğretmenlerle ilgili etkinlikler ve kutlamalar devam etti. Ben de bir öğretmen olduğum için bu etkinlik ve kutlamaların içerisinde yer aldım. Bu süreçte çok eğlendim ve çok mutlu oldum. Öğretmenler Günü’mü adeta bayram tadında geçirdim. Eski öğrencilerim, yeni öğrencilerim, öğretmen arkadaşlarım, ailem, dostlarım ve aralarında olmaktan her zaman mutluluk ve gurur duyduğum SenVeBen ekibi; “Öğretmenler Günü”mü arayarak, mesaj atarak kutladılar. Tüm gün boyunca tebrik mesajları bu şekilde devam etti.

Geçmiş yıllarla bu seneki kutlamaları karşılaştırdığımda bu yıl, “öğretmenler günü”nün daha bir coşkuyla kutlandığı kanısına vardım. Bu durum, eğitime ve öğretmene verilen değer konusunda toplumun farkındalığının arttığını gösteriyor. Tabi ki bunda sosyal medyada ve televizyonlarda yapılan reklamların etkisi çok büyük. Yine de bu konudaki iyileşme, ülkemizin geleceği adına bana umut veriyor. Çünkü bir ülkenin kalkınması için eğitim çok önemli.

Eğitimin Önemi

Eğitim seviyesi yüksek ülkelere baktığımız zaman uluslararası bir çok platformda ön sıralarda yer aldıklarını görmekteyiz. Eğitim; insanları bilim, teknoloji, siyasi, sosyal ve kültürel anlamda ileri seviyelere götürürken insanların vizyonlarını geliştirerek farklı çerçevelerden olaylara bakmasına yardımcı olur. Herhangi bir bilgiye körü körüne bağlanmaması, bilgiyi sorgulaması gerektiğini öğretir. İnsanların cehaletini kullanan kötü kişilere karşı tedbirli olmayı öğretir. Eğitimli insanları kandırmak zordur. Ayrıca eğitimli insanlar ülkelerini sever ve ülkelerini kalkındırmak için kendilerine düşen görevi hakkıyla yerine getirmek için çabalarlar.

Eğitim & Öğretmen

Öğretmen ya da hoca; bir bilim dalını, bir sanatı, bir tekniği veya belli bir bilgiyi öğretmeyi kendisine meslek edinmiş kimsedir. Bu mesleğe de öğretmenlik denir. ( – Vikipedi)

Öğretmenlik, önemli bir meslektir çünkü onlar, geleceğin yetişkinleri olan öğrenciler üzerinde etkilidirler. Yeni neslin gelecekte başarılı veya başarısız bireyler olmalarında rolleri büyüktür. Onlar, sadece dersin içeriğini değil, hayatta onları nelerin beklediğini de öğrencilere öğretirler.

Yapılan istatistikler göstermektedir ki “öğretmen-öğrenci ilişkisi” öğrencilerin derse karşı tutumlarında belirleyici olmaktadır. Yani öğrenci bir dersi seviyorsa aslında o dersin öğretmenini seviyor, herhangi bir dersi sevmiyorsa aslında o dersin öğretmenini sevmiyor. Yani öğretmen öğreten kimliğinden çok eğitimci kimliğiyle öğrencilere yaklaşmalıdır. Özellikle ilkokul öğretmenleri, öğrencilerin gelecekteki tutum, davranış ve başarıları üzerinde çok ama çok etkilidirler. Çünkü, temeli ilkokul öğretmeni atar. Gerçekten de bu çok doğru bir ifadedir. Hayatımız boyunca bir çok öğretmenimiz olmasına rağmen çoğunun ismini hatırlayamazken ilkokul öğretmenlerimizin ismini kolay kolay unutmayız. Onlar bizim unutulmaz kahramanlarımızdır. Bu yüzden iyi bir ilkokul öğretmenine rast gelmek son derece önemlidir.

Öğretmenler, çocukların hayatlarını şekillendiren bir güce sahiptir. Bu nedenle biz öğretmenler olarak gücümüzün farkında olmalı ve bu gücü öğrencilerin ve ülkemizin yararına kullanmalıyız. Bu konuda elimizden geleni fazlasıyla yapmalıyız çünkü çocuklarımız, gençlerimiz ve ülkemizin geleceği bizlere emanettir. Bu görevi hakkıyla yerine getirebilmek, ülkemize olan vefa borcumuzdur.

İlk Öğretmen, Atatürk…

Dünya’da 5 Ekim’de kutlanan “Öğretmenler Günü”, ülkemizde 24 Kasım’da kutlanmaktadır. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk, 24 Kasım 1981’de “Millet Mektepleri”ni açtı ve “Başöğretmen”liği kabul etti. O tarihten beri de ülkemizde her 24 Kasım’da “Öğretmenler Günü” kutlanmaktadır.

Mustafa Kemal, öğretmenlik mesleğine her zaman çok değer vermiştir. Önderimiz eğitime önem veren, yükselebilmenin ancak ve ancak eğitimle mümkün olduğunun farkındaydı. Bu sebeple de öğretmenlere her zaman çok değer verdi. O; “Herkesin kendine göre bir zevki vardır. Kimi bahçe ile meşgul olmak, güzel çiçekler yetiştirmek ister. Bazı insanlar da adam yetiştirmekten hoşlanır.” sözüyle bu mesleği ve onu icra eden kişileri onore etmiştir.

Mesajım

Ben de SenVeBen aracılığıyla, tüm öğretmenlerin geçmiş Öğretmenler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor, sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

Hoşça kalın.
Bilimle kalın.
Fizikle kalın…

Çiğdem Mertoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan