Kurgu Dışı

Hayatı Yeniden Keşfedin

21 Nisan 2020

Kitap: Hayatı Yeniden Keşfedin | Yazar: Jeffrey E. Young – Janet S. Klosko | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Hayatı Yeniden Keşfedin | Jeffrey E. Young – Janet S. Klosko

Kişisel gelişim kitaplarına soğuk bakmıyorum ben. Ama daha çok böyle uzman psikolog, psikiyatristlerin yazdıklarına. Yoksa büyücü gibi bağlama duası, zenginlik ritüeli vs içerenlere değil. Onlara denk gelince de merakımdan okuyorum gerçi. Neşe veriyor 🙂 Ama esas istediği “Hayatımda bir problem var, ne olduğunu anlamak ve çözmek istiyorum” olan insanlar için bu tarz kitaplar daha iyi. Kişisel gelişim tabiri çok ayağa düştüğü için herhalde şimdilerde bu tarz kitaplara “kendine yardım kitabı” deniyor.

Edelim bakalım kendimize yardım.

Şema

Kitap “şema” diye bir şeylerden bahsediyor.

“Şema, çocukluktan başlayan ve yaşam boyunca sürekli tekrar eden bir kalıptır.”

Çocukken anne babanızın söylediği bir laf, yaptığı bir davranış ya da size herhangi bir şey söylemesi ve yapması da şart değil, anne babayı taklit ettiğimiz için anne babanın kendi kendine yaptığı ve bizim gördüğümüz şeyler de… Bunları alıp benimsiyoruz. Yani çocukken babanız sizi aşağılıyordu diyelim, anneniz alkolikti, istismara uğradınız… Bunun gibi şeyler işte hayatınıza sıçıyor.

Haksızlık

Kitabı okurken çok haksızlık hissiyle doldum.

Kötü, psikopat, manyak… bir anne babanın çocuğu olabilirsin. Ya da hiç anne babanı görmemişsindir. Ve bu, yani tamamen senin dışında bir şey, senin tüm hayatını şekillendiriyor. Küçücük bir bebeğin hayatını böyle bir talihe bırakmak… Ya da kötü, psikopat, manyak, rahatsız, huzursuz, güvensiz… vb olabilme ihtimali olan bir insana başka bir insanı şekillendirme kudreti vermek. Bu kudreti de küçücük bir bebekte uygulaması. Haksızlık değil de ne?

✽ Gerçi şurada bunların haksızlık olmadığına dair bir şeyler var. Kendimizin seçtiğine dair:
Bkz: Ruhların Yolculuğu
Bkz: Ruhların Kaderi
Bilemiyorum.

Şemalar

Şema dedik yukarıda.
O şemalar şunlar:

  • Terk edilme
  • Güvensizlik ve kötüye kullanma
  • Dayanıksızlık
  • Bağımlılık
  • Duygusal yoksunluk
  • Sosyal izolasyon
  • Kusurluluk
  • Başarısızlık
  • Boyun eğicilik
  • Yüksek standartlar
  • Haklılık

Siz hangisi ya da hangilerisiniz buna ilişkin testler var. Tek bir tanesi de olabilirsiniz, “little little into the middle” da olabilirsiniz. (https://www.youtube.com/watch?v=gvl7wvmD4zQ)

“Şemalar genellikle çocukken yaşadığımız aileye uyum sağlayabilmemiz için gelişmiştir. Belki bu örüntüler biz çocukken gerçekçiydi; ancak artık yararlı bir amaca hizmet etmeseler bile bizim onları sürdürmeye devam etmemiz sorunun kendisidir.”

İlişkiler

“Yetişkin olarak, çocukluğumuzda bize en çok zarar veren durumları tekrar yaratmayı başarıyoruz” diyor kitap. Tacizkâr ebeveyni bu kez eş, arkadaşlık, patron gibi ilişkilerimizde buluyoruz.

İlişkiler önemseniyor kitapta. Özellikle gönül ilişkileri. Kimyanızın çok uyuştuğunu sandığınız, çok yoğun tutku hissettiğiniz eş aslında sizin şemanızı destekliyor olabilir. O yüzden ondan zarar görseniz bile onunla olmaya devam ediyor olabilirsiniz. Yazarlar tabii ki sevmediğiniz biriyle olmanızı önermiyor, sadece şemanıza uygun, şemanızı sürdürecek kadın veya erkekleri seçmeye eğiliminiz olduğunu hatırlatıyor.

Örneğin ailenizde saygı görmediyseniz, onun yerine kusurlarınız yüzünden eleştirildiyseniz muhtemeldir ki sizi eleştiren bir kadın veya erkekten çok etkilenebilirsiniz. Ona karşı hissettiğiniz elektrik, şemanızı yani kusurluluk hissinizi destekler. Ve genelde bu şemalarımızı destekleyecek insanlara çekiliriz. O kadar çekim duymadığınız insanlara da şans vererek şemamızdan kurtulmamız mümkün olabilirmiş. Kitaptan anladığım bu.

“Ne kadar sağlıksız olursa olsun, pek çok insan, kendilerine tanıdık gelen ve büyüdükleri ortama benzeyen ortamlar arar ve yaratırlar.”

Çözüm

Çözüm için aşama aşama öneriler yer alıyor kitapta. Önce çocukluğa inmeç. Olmazsa olmuyor bu. Sonra yüzleşmeç. Sonra da ödevler. Kaçtığınız, çekindiğiniz şeyleri ufak ufak yapmaç.

Ben bir çırpıda okudum kitabı ama sakin sakin okumak, üzerine düşünmek daha faydalı olur.

Bu tarz başarılı bulduğum bir başka “kendine yardım” kitabı olarak; Bkz: İyi Hissetmek

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan