İnce Mevzu

Izdırap Gibi Bir Şey

16 Nisan 2020

Yazı: Izdırap Gibi Bir Şey | Yazan: Seda Çağlayan

Aslında tereddüt ettim bu konuyu size yazıp yazmamakta ama birçoğunuz beni tanımadığınız, evimi, yurdumu bilmediğiniz için kendimi ikna ettim. Bu ara sıklıkla maruz kaldığım ve her seferinde moralimi çok bozan bir aile meselesinden bahsedeceğim size. Biraz özel hayata gireceğiz.

İlk kavga

Dört yıldır aynı dairede oturuyorum. Profesyonel iş yaşantım olduğu için hafta sonları ve akşamlar hariç evde değilim. Üzerinden çok zaman geçti, tam tarihini hatırlayamıyorum ama eve yeni taşındığım zamanlardı. Bir akşam yan komşumun dairesinden korkunç sesler gelmeye başladı. Karı-koca kavgası. Ama öyle böyle değil. Bir de benim komşularım yaşları epeyce ileri insanlar, epey.

Bu yaşını başını epeyce almış olan iki insan kendilerinden bekleyemeyeceğim bir performans sergileyerek korkunç biçimde kavga ediyorlardı. Ve bir türlü sonlanmıyordu. Devam ettikçe daha da hararetlendiler. Ben de giderek endişelenmeye başladım. Sonunda, gecenin geç bir saati olmasına rağmen apartman görevlimize mesaj attım. Gerçekten birbirlerine bir şey yapmalarından endişe ediyordum çünkü.

Fakat apartman görevlimiz bu duruma çok alışkın olduğundan kendisinden beklediğim tepkiyi vermeyerek; “Onlar hep öyle, korkma bir şey olmaz, hem karı-koca arasına da giremeyiz bu saatte” diyerek konuyu kapattı. Gerçekten de dediği gibi oldu ve ortalık kana bulanmadan kavgaları nihayetlendi.

Mutfak duvarımın ardı

Zaman içinde, ara ara bu tartışmalara şahit olmaya devam ettim. Mutfaklarımız aynı duvarı paylaşıyor ve ne hikmetse bu kavgalar da genellikle o duvarın arkasında gerçekleşiyor. Şimdilerde, yani karantina dönemini yaşamaya başladığımızdan beri daha da sık duymaya başladım bu kavgaları. Genellikle de mutfakta olduğum akşam saatlerine denk geliyor. Bu akşam da öyle oldu. Bu kez dayanamayarak, elimdekileri tezgâhın üzerine bıraktım, ellerimi yıkadım ve mutfağı terk ettim. Gerçekten çok moralim bozuluyor.

Izdırap gibi bir şey

Bir tane çocukları var. Büyük, bilmiyorum yaşını ama evli barklı, Türkiye’de yaşamıyor. Senede bir kez geliyor sanıyorum. Bazen de onlar ya da anne tek gidiyor yanına. Geçenlerde onlar böyle kavga ederken şunu düşündüm; acaba haberi var mı çocuklarının burada ne olup bittiğinden? Ardında bu kadar birbirinden-bunu böyle ifade etmek istemezdim ama kendileri buna yakın ve hatta daha da kötü konuşuyorlar birbirleriyle- nefret eden iki insan bıraktığından haberi var mı? Varsa nasıl bu insanları böyle aynı evin içinde yaşamaya bırakabiliyor acaba? Bunu da merak ettim.

Ve en çok da şuna takılıyorum, koca bir ömür geçirmişler aynı evin içinde birbirlerini sevmeden, birbirlerini dinlemeyi öğrenemeden, birbirlerine aşırı kötü sözler sarf ederek. Ve bunun da adı “evlilik” olmuş öyle mi? Sorsanız 40 yıldır aynı yastığa baş koyuyor diyecekler birileri haklarında. Izdırap gibi bir şey. Boşa geçmiş, sevgisizlik içinde yitip gitmiş iki hayat.

Ömrün provası yok

Söylemesi kolay, yapması zor biliyorum ama keşke bugünleri, bu yaşları, tam da rahat etmeleri ve artık ömürlerinin son baharında oldukları bu zamanları böyle geçireceklerine, yol yakınken koparsalarmış bağlarını.

Belki maddi zorunluluklar belki de çocuk yüzünden bir arada kalarak tükettikleri ömürlerinin bir prova olmadığını, bunun bir tekrarı olamayacağını keşke idrak edebilselermiş.

Yazık…

Hiç niyetim yoktu inanın sizlere bunları anlatmaya bugün. Ama anlattıysam vardır bir sebebi muhakkak. Araç olarak kullanıldığımı hissediyorum nedense. Belki de bu yazıyı okuyan birilerinin aklına karpuz kabuğu düşmesi gerekiyordur. Kim bilir…

En derin sevgilerimle,

Seda Çağlayan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Gökçe Çiçek Gönülaçar 16 Nisan 2020 at 10:59

    Seda yaa.. Ben de karşı komşumdan şikayetciyim. Bire bir aynı anlattıklarınla. Bir tek bizimkiler genç sayılır. Okuyan biri ne yapmamız gerektiğini de yazsa keşke. Herkes alışmıs çünkü. Apartmanda kimse bir tepki vermediği için onlar da bunu normal sayıyorlar. Valla bir doktora mı danışsam, diye bile düşündüm. Oysa adamın kendi doktor.. Ay sabah sabah valla aynı duygular icindeyiz yeminle.

    • Yanıtla Seda Çağlayan 27 Nisan 2020 at 23:11

      Gökçecim, içinde bulundukları durumu değiştirmeye mecalleri yok diye düşünüyorum. Kurulmuş bir düzen, iyi kötü yuvarlanıp gidiyorlar işte. Oysa bir kafalarını kaldırsalar, şöyle bir etraflarına baksalar, bir derin oh çekseler hayatın nasıl bir şey olduğunu tekrar hatırlayacaklar. Ne yazık ki cesaretleri yok. İşte böyle solup gidecekler.

  • Yanıtla Beril Erem 18 Nisan 2020 at 02:58

    Biliyor musun; yazını okuduğumdan beri on bin tane yorum geçti kafamdan. Çok huzursuz eden bir durum gerçekten. Biz de yaşadık bir kaç kere aynı olayı, hem de alttan, yandan….neyse uzun zamandır ses çıkmıyor çok şükür. Tabi buna yapacak bir şey yok, uyarsan; bizim aile içi meselemiz, der kapatırlar.
     
    Ama ben önemli bir noktayı burada yeri gelmişken söylemekte fayda görüyorum. Tartışma aile içinde olabilir ancak iş “kadına şiddete” döndüğü noktada bizlerin de yapabileceği şeyler var. Sürekli şiddet gören ve korktuğu için şikayetçi olamayan kadınlardan bahsediyorum;
     
    İçişleri Bakanlığının KADES diye bir uygulaması var. Bence herkesin telefonlarına yüklemesi gerekir bu uygulamayı. Sokakta, metroda, apartmanınızda…herhangi bir yerde bir kadının şiddet gördüğüne tanık olduysanız o zaman bu uygulamada tek tuşa basarak en yakın polis merkezinden destek isteyebiliyorsunuz. 155’ten çok daha hızlı çalışan bir sistem bu ve sadece kadına şiddet olaylarına bakıyorlar.
     
    Umarım kimsenin başına gelmez, ihtiyacı olmaz ama bu ülkede her iş Allah’a bırakıldığından, biz kadınların en azından kendi haklarımız ile ilgili konuları Allah’a değil, bilgiye emanet etmemiz gerektiğine inanıyorum.
     
    Kalemine sağlık canım benim, Koronasız günlerde kavuşmak dileğiyle…

    • Yanıtla Seda Çağlayan 27 Nisan 2020 at 23:18

      Berilcim, iyi ki bahsettin bu uygulamadan. Benim dahi haberim yoktu ki hesapta çok ilgiliyim bu mevzulara. Elimden geldiğince yaygınlaştıracağım ben de.
       
      Bu arada bizimkilerde kadına şiddet diye bir şey anlayabildiğim kadarıyla, karşılıklı şiddet var. Keşke farkına varabilseler bu işten bir çıkış olduğunu. Yazık, gerçekten üzülüyorum.
       
      Vallahi burnumda tütüyorsunuz. Bu cendereden çıkınca ne yapacağımız zaten belli, planımızı yaptık malum, iple çekiyorum güzelim.
       
      Öperim güzel yanaklarından.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan