Kurgu Dışı

Kurtlarla Koşan Kadınlar

28 Nisan 2020

Kitap: Kurtlarla Koşan Kadınlar | Yazar: Clarissa P. Estes | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Kurtlarla Koşan Kadınlar | Clarissa P. Estes

Vaaaaov!
Dev bir eser!
Çok etkileyici.
Hem içeriği, hem o içerik için harcanan emek…

Kurtlarla Koşan Kadınlar

Kadınlarla kurtlar arasında vahşilik, zarafet, yer aldıkları topluluğa duydukları bağ açısından benzerlik kuran yazar, çeşitli masallardan, öykülerden yola çıkarak kadınların hayatına, problemlerine dair çıkarımlar ve çözüm önerileri getiriyor.

Mesela “MAVİSAKAL” adlı masal.

Mavisakal

Mavisakal, zengin bir adam. Üç kız kardeşe ilgi gösteriyor. Kız kardeşlerden küçük olan bu ilgiye aldanıyor ve Mavisakal’la evleniyor. Bir sürü odası olan kocaman bir evde yaşıyorlar. Mavi Sakal karısına anahtar veriyor ve o anahtarın açtığı odaya girmesini yasaklıyor. Bütün ev senin, ama o odaya asla girme, diyor ve iş için evden gidiyor.

Karısı tabii ki o odaya giriyor. İçeride bir sürü ceset görüyor. Mavisakal’ın öldürdüğü kadınlarmış bunlar. Mavi Sakal eve gelip karısının o odaya girdiğini öğrenince karısını öldürmeye kalkıyor, daha önceki kadınlara yaptığı gibi. Karısı, ölmeden önce dua etmek için zaman istiyor. Mavisakal izin veriyor. O zaman içerisinde kadının erkek kardeşleri gelip Mavisakal’ı öldürüp kadını kurtarıyor.

Ben böyle dümdüz okudum bu masalı. Yazarın yaptığı ise bu masallardaki simgeleri yorumlamak.

Örneğin Mavisakal için diyor ki:

“Mavisakal tüm kadınların hayatlarının bir köşesinde gizlenen, oradan olan biteni seyredip karşı çıkma fırsatı bekleyen, derinlere çekilmiş bir karmaşayı temsil eder.”

“Mavisakal kurnaz bir izsürücü gibi en küçük kızın kendisiyle ilgilendiğini, yani kurban olmaya gönüllü olduğunu hisseder. Ona evlenme teklif eder ve kız da gençliğinin verdiği coşkulu bir anda (çoğu zaman aptallık, haz, mutluluk ve cinsel ilginin bir bileşimidir) evet der. Hangi kadın bilmez bu senaryoyu?”

Kadınların zaman zaman kendilerini kandırarak gerçeği nasıl da görmezden gelebildiklerini anlatan yazara göre burada da genç kız Mavisakal’ın tehlikeli değil, yalnızca kendine özgü ve ilginç biri olduğuna kendini inandırır.

“Birçok kadın Mavisakal masalını harfi harfine yaşamıştır. Henüz yok ediciler konusunda safdilken evlenen bu kadınlar hayatlarına yıkım getiren birini seçerler. Bu kişiyi sevgiyle ‘iyileştirme’ye kararlıdırlar. Bir şekilde ‘evcilik oynar’lar. Vakitlerinin büyük bir kısmını, ‘Sakalı aslında o kadar da mavi değil’ diyerek geçirdikleri söylenebilir.”

Çok tanıdık ve hislere tercüman cümleler değil mi?

Çirkin Ördek Yavrusu

“Çirkin Ördek Yavrusu” masalına da yer verilmiş kitapta. Biliyorsunuz masalı; dışlanmayı konu alan evrensel bir masal.
Çirkin ördek yavrusunun annesi, başta yavrusunu kollarken sonra toplumun dışlamasına dayanamayıp o da yavrusunu dışlıyor.

“Farklı bir çocuğa sahip olduğu için alay konusu olur. Duygusal açıdan ikiye bölünmüştür, bunun sonucunda çöker ve bu tuhaf çocuktan ilgisini esirger.”

Masaldaki çirkin ördek yavrusu yani çocuk, kadının sanatı olabilir, sevgilisi olabilir, hayat tarzı olabilir. Onaylamama ve dışlama kadının çocuk olarak simgelenen bu özelliklerine yönelik de olabilir. Burada güçlü anne ve güçlü çocuk olabilmek önemli.
Çirkin ördeğin aslında bir kuğu olup yanlışlıkla ördeklerin arasında olması ile fiziksel ailemizin her zaman ruhsal ailemiz olmayabileceğine değinilmiş.

“Belki de özgün ailenize ait değilsiniz. Genetik olarak ailenizin bir üyesi olsanız da huy bakımından belki de başka bir insan grubuna aitsiniz.”

Küçük Kibritçi Kız

Küçük Kibritçi Kız masalı da var kitapta. Küçük Kibritçi Kız, yalnızdır, arkadaşı yoktur. Arkadaşı “dünyanın en güzel güneşi” diye tanımlayan yazar, arkadaşı olmayan bir kadının kaygıdan, öfkeden donacağını söylüyor.

Kibritçi Kız, bir kuruşa bir kibrit veriyor. Bunun simgesel anlamı şöyle: “aldığı değerden (bir kuruş) çok daha büyük değerde bir şey (bir ışık) sunmaktadır.”

Bu da kadının az değer için daha büyük değer vermesi halinde kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacağını temsil ediyor.

Etkileyici Derken Haksız Mıyım?

Hiç böyle bakmış mıydınız bu masallara? Kitapta böyle daha onlarca masal var. Kimisi dünyaca bilinen masallar, kimisi yöresel nitelikte olanlar. Bu masalların neyi simgelediğini anlatıyor yazar. Ben hiç böyle düşünmemiştim. Çok etkileyici derken haksız mıymışım?
 
 
Saygılarımla,
Hülya Erarslan

 
 
 
✽ Bu kitap yazarlarımızdan Şenül Korkusuz tarafından da yorumlanmıştı. Onu da okumak isterseniz alttaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
👉🏻 https://www.senveben.biz.tr/2019/11/icinizdeki-vahsi-ruhu-uyandirin/

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan