Satır Arası

Sevilmek

29 Mayıs 2020

Yazı: Sevilmek | Yazan: Nalan Erpolat

Sevgi her duygu gibi içten gelir. Sevmek ve sevilmek ise güzel bir hayat yaşamanın en önemli unsurudur kuşkusuz. Sevilmekte her ne kadar içten gelen bir enerjinin etkisi de olsa, gerçek belirleyiciler tavır ve davranışlardır. Gerek özel hayatta, gerekse iş hayatında kabul gören ve bireylerin sevilen insan olmasını sağlayan bazı davranışlar vardır ki bunlar, hayattaki her davranış gibi yüksek farkındalıkla öğrenilebilir.

Netlik, Samimiyet, Güven

Bir insanın isteklerini, duygu ve düşüncelerini tam olarak ve samimi bir şekilde anlatması; davranışlarıyla da bütün olarak bunu yansıtması, kendisine güven duyulmasını beraberinde getirir çünkü net ve samimi insanların söyledikleri ile yaptıkları aynıdır. Kendine güvenilen insanların çevrelerindeki insanlar kendilerini rahat hissederler. Kesinlikle her insan, kendine rahat hissettiren insanları sever.

Samimi bir insan olmak, ciddiyetsiz ve laubali olmakla karıştırılmamalıdır. Samimi insan, nerede ne yapacağını bilen ve kendini doğru ifade edebilen insandır. Öte yandan, laubali insan, samimi(!) olma bahanesi ile, her yerde her şeyi söyler; nerede ne yapacağını bilmez. Bu da sevilen değil, sevilmeyen ve istenmeyen bir insan olmak demektir.

Özgüven

Özgüvenli insanlar da sevilen, özellikle iş hayatında tercih edilen insanlardır. Bu, insanın duruşundan bile belli olur ama bu duruşun ince çizgisi kibirdir. Özgüven sahibi insan kendinden ve bildiğinden emindir. Bildiğini tevazu ile ifade eder, bilmediklerinin de kabulündedir. Kibirli insan ise, her şeyi bildiğinin iddiasında ve hatta başkalarının da hiçbir şey bilmediği tavrındadır.

Özgüven sahibi insanlar, her zaman sevilirken, kibirli insanlar hiçbir zaman hiçbir ortamda sevilmezler.

Nezaket ve Gülümseme

Nezaket, insanı insan yapan en önemli unsurdur. Oturması, kalkması ve özellikle konuşması nazik olan insanlar, kimseyi incitmezler çünkü kelimelerini her zaman özenle seçmeyi alışkanlık haline getirmişlerdir.

Gülümsemek, insanın hem kendisine hem karşısındakine çok güzel bir enerji verir. Bu nedenle güler yüzlü insanlar genellikle hep sevilen insanlardır.

Pozitif Bakış Açısı

Hayatın gerçekleri içerisinde, bazen kötü anların sayısı güzel anları geçebilir fakat bunları yönetebilmek olumlu bakış açısı ile mümkündür. Olumlu düşünen, hayattaki olumlu yönlere odaklanabilen insanlar her zaman sevilirler. Hiç kimse kendi sorunlarını sürekli abartan ve hayattan sürekli şikayet eden insanlarla vakit geçirmekten hoşlanmaz.

Yardım Etmek ve Motive Etmek

Bazı insanlar vardır ki çevresinde herhangi bir girişimde bulunmak isteyen insanlara, sözleriyle sürekli köstek olurlar. Böyle insanlarla uzun süre vakit geçirmek her insanı manevi olarak yorar. Bu şekilde konuşan insanlardan ziyade, insanları motive eden, ilgili konunun pozitif ve negatif yönlerini anlatarak yardım etmeye çalışan insanlar çok daha iyi hissettiren ve sevilen insanlar olurlar.

Empati

İnsanların duygularını anlamak, acılarını paylaşmak, korkularına saygı duymak, sevinçlerine sevinebilmek çok güzel ama bazen çok zor bir şeydir. Kendi acısı varken, başkalarının sevincine sevinebilmek her zaman herkesin yapabileceği bir şey değildir ama bunu yapabilenler insanların kalpleri içinde yer edinirler ve asla unutulmazlar. Empati sahibi olmak çok sevilen bir insan olmak demektir.

Bu özelliklerin hepsi bir insanda olmayabilir ama kabul gören ve sevilen bir insan olabilmek için kişi kendini bu farkındalıkla geliştirebilir.

Geliştikçe insan hayatı sever, hayatı seven insanları sever ve sevmek sevilmenin ilk şartıdır.

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Orhan Yakamoz 29 Mayıs 2020 at 12:27

    Çok doğru başlıklara ve konulara değinmişsiniz teşekürler Nalan Hanım.

    • Yanıtla Nalan Erpolat 6 Haziran 2020 at 18:29

      Teşekkür ederim Orhan Bey.

  • Yanıtla Nimet Canbayraktar 1 Haziran 2020 at 15:37

    Bir de çok bildiklerini ve hatasız olduklarını zannedip, karşısındaki, elinden gelenin bile üstünde gayretle, nazik ve hoşgörülü olmaya çalışırken basit bir genelleme ya da örnek gibi gösterilerek, tam da onun yaşadıklarını, yerden yere vurup, ne hale geldiğini fark edemeyenler ya da umursamayanlar var ne yazık ki. Üstelik, insanların empati kurabilme gibi bir duyguyu bilmediklerini söyleyerek. Ne yazık ki…
     
    Bir insan, nazik, saygılı ve dinlemeyi bilen biri ise ve de güler yüzlü ise hamurunda kötülük yoktur bence. Haksız mıyım?

    • Yanıtla Nalan Erpolat 6 Haziran 2020 at 18:30

      Çok haklısınız Nimet Hanım.
      Çok teşekkür ederim yorumunuz için.
      Sevgiler.😀

  • Yanıtla Hayriye Gündem 5 Haziran 2020 at 17:14

    Çok güzel ifade etmişiniz. Nacizane kendi gözlemlerimde de özgüven diye nitelendirdiğimiz duygu, insanın kendini tanıyıp sevmesi ve neler yapabileceğini bilmesi, sınırlarını aşmadan kendini ifade edebilmesidir. Arkasindan empati duygusu geliyor ve yaşadığımız dönemde gözardı edilen ve unutulan bir duygu maalesef.
     
    En sevdiğim duygu, motive edip yardım etmeye ve yanındayım demeye çalışmak.
     
    Karşılıksız sevicez, bize zararının dokunduğunu gördüğümüz insanlarla mesafeli olucaz ki bizleri tekrar incitmesinler.
     
    Yolumuz sevmeyi ve sevilmeyi bilenlerle kesişsin inş.
     
    Muhabbetle

  • Yanıtla Nalan Erpolat 6 Haziran 2020 at 18:33

    Evet Hayriye Hanım. Her kelimenize katılıyorum. Çok teşekkür ederim yorumunuz için…
    Sevgiler

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan