Biraz Kitap

Kayıp Hayaller Kitabı

8 Eylül 2020

Kitap: Kayıp Hayaller Kitabı | Yazar: Hasan Ali Toptaş | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Kayıp Hayaller Kitabı | Hasan Ali Toptaş

Çok üzülüyorum ben moron adamlar yüzünden hayatı mahvolan kadınlara ve çocuklara. Kitapta da bir sürü moron adam var.

Çok Sert

Çok sert girdim konuya. Üzülüyorum çünkü. Ama şimdi hikayeye bakın, siz de üzülmez misiniz?

Ali Kevser’i seviyor. Kevser de Ali’yi seviyor. Aileler de bu iki gencin evlenmesine prensipte onay veriyor. Ama Kevser’in babası, yok hasat bitsin ondan sonra evlenirler, hasat bitiyor, şu tarla işi bitsin ondan sonra, o tarla işi bitiyor, başka iş çıkıyor o da bitsin, ondan sonra… diye diye bir türlü bitmiyor bu işler ve gençlerin evlenmesi sürüncemede kalıyor.

Sonra da Ali’nin babası işi inada bindiriyor. O da uzattıkça uzatıyor. Kevsercik bir şey diyemiyor. Çünkü kadınların söz hakkı yok böyle köy kasaba ortamlarında, biliyorsunuz. Burada Ali’ye iş düşüyor. Kararlı davranıp Kevser’in babasının karşısına çıkmalı. Ya da “kaçırmalı”. Normal şartlarda tabii ki tasvip edilecek bir şey değil ama burada gençler birbirini seviyor, ailelerin b*k yemesi yüzünden kavuşamıyorsa o zaman evet, kaçsınlar beraber, ikisinin de gönlü var. Ama Ali pısırık mı pısırık. Gece yatakta kendi kendini yiyor kaçırsam mı, kaçırmasam mı, ne yapsam, ne etsem; neticede bir halt yapamıyor.

Kevser’i seven başka bir genç adam daha var, Ali’nin arkadaşı ama arkadaşının aşkı olduğu için o da bir şey yapamıyor.

Ve bir gün bir yabancı adam gelip Kevser’i kaçırıyor. Alıyor ve götürüyor zorla.

İyi mi oldu şimdi mallar? Bu adamlara moron derken haksız mıyım?

Huzurlu Aile Hayali

Eşini döven, şiddetin, mutsuzluğun, huzursuzluğun olduğu aileler var kitaptaki kasabada. Çocuk Hasan da şefkatli, mutlu, huzurlu bir ailenin hayalini kuruyor bu ortamda. Daha birçok çocuk Hasan kurar böyle bir ailenin hayalini. Çünkü Türkiye’de yokluğu, varlığından daha hayırlı olacak babalar ve manipülatif anneler tarafından yetiştiriliyoruz diye düşünüyorum. En hayırlısı kimsenin çocuk yapmaması ama ısrarla, kendi ailelerindeki moronluğu göre göre, bile bile çocuk yapıyorlar. Farklı olacak umuduyla yapıyorlarsa bir nebze iyi, umut iyidir. Ama herhangi bir umut, kanaat vb olmadan tamamen şuursuzca çocuk yapılıyor gibi geliyor bana. Ve çok üzülüyorum çocuklara.

Köy – Kasaba Romanları

Köy, kasaba romanlarını da sevmiyorum. Köyler kasabalar böyle şiddetin, huzursuzluğun, sevimsizliğin, zorbalığın hakim olduğu yerler. Türk edebiyatındaki köy/kasaba romanlarında da hep bu temalar var.

Üzülüyorum.

Saygılar,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan