Biraz Kitap

İkna

22 Aralık 2020

Kitap: İkna | Yazar: Jane Austen | Yorumlayan: Hülya Erarslan


İkna | Jane Austen

Hadi biraz Jane Austen övelim, aşk meşk övelim, romantizm övelim.

İkna

İkna, Jane Austen’in son kitabı. Bazı çevirilerde “İnanç” adıyla basılmış. Bazı basımlarının cildi de çok güzel, kalın kapaklı, pembiş pembiş çok cici, okumaya davet ediyor, yazarın bu şekilde basılmış diğer kitaplarını alıp kitaplığa dizme hevesi uyandırıyor.

Kitabın şeklini şemalini övdük, içini de övelim, çünkü o bunu hak ediyor.

İkna | Anne Elliot

Anne Elliot, 27 yaşında. Annesi ölmüş, kız kardeşi evlenmiş, ablası ve babası ile yaşıyor. Annesinin ölümünün ardından Leydi Russell ona yakınlık göstermiş. Kızcağıza yakınlık gösteren bir insan evladı Leydi Russell. Diğer herkes Anne’i yok sayıyor. Ailenin hor görüleni. Yavrum Anne ise buna rağmen kötü şeyler düşünmüyor ailesi hakkında, sevgisini saygısını eksik etmiyor.

Elliot ailesi kibirli ve gösterişe düşkün. Anne hariç tabii. O en asil duyguların insanı.

Anne, sekiz yıl önce bir gönül ilişkisi yaşamış. Ama babası ve Leydi Russell bu ilişkiye karşı çıkmış. Delikanlının bir işi olmadığı ve geleceği parlak gözükmediği için Anne’e, daha doğrusu aile itibarlarına layık görmemişler. Anne de karşı çıkmamış büyüklerine, ikna olmuş. O gün bugündür de aşkını içine gömmüş.

Aşkı da öyle yapmış, onu da öğreniyoruz okuyunca.

İkna | Mutlu Son

Jane Austen bütün kitaplarını mutlu sonla bitirir, bunda da istisna yapmamış ve aşıkları kavuşturmuş.

Gerçi mutlu son derken… Evlenmelerini mutlu son olarak görmek çok isabetli değil. Evlilik bir ilişkinin sonu değil, yeni bir aşaması. Mutlu olup olmadığı kısmı ise tamamen tartışmalı.

Ancak burada ana konu sevenlerin kavuşması. İlişkiyi mutlu hale getiren tema bu.

İkna | Jane Austen

Jane Austen’ın bütün kitaplarını okudum ama yine okuma isteğim var. Üzerimize biraz minnoşluk, romantizm, nahiflik atalım.

Kitaplarının hepsinde aile ve akraba bağları çok güçlü. Daha doğrusu kalabalık. Herkese yer veriyor kitaplarında Jane Austen. Mesela İkna’da Anne’nin kız kardeşinin kocasının annesi ile babasının ölmüş çocuklarından da bahsediyor. Kayınvalide, kayınpeder, onların çocukları, görümceler, kuzenler, kardeşler… Çok kalabalıklar. Aile şeceresi çıkarıp okuyorum anlamak için.

İkna | Film

Filmini de izledim.

https://www.imdb.com/title/tt0844330/

Filmi de beğendim. Kitabın havasını yansıtmış. Türkçeye “İkinci Şans” diye çevirmişler filmin adını. İçerikle uyumlu bir isimlendirme olmuş.

Anne, benim hayalimde filmdekinden daha güzeldi, erkekse hayalimdekinden daha yakışıklı. (Ağzından salyalar akan emoji koyabilirdim buraya ama münasebetsiz olur diye koymuyorum. Bunu koyuyorum 🙂)

Saygılar,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan