Satır Arası

Görgü ve Nezaket

9 Nisan 2021

Yazı: Görgü ve Nezaket | Yazan:  Yaşam Koçu Nalan Erpolat

Kişisel gelişim adı altında çok fazla konuda yazı kaleme alınıyor, söyleşi ve seminerler düzenleniyor. Yaradılışının başından beri her zaman gelişim içinde olmak zorunda olan insan, içinde yaşadığımız teknoloji çağında çok daha hızlı gelişim içinde olmak zorunda. Aksi halde ne iş dünyasında, ne de sosyal hayatta istenilen yere gelebilir. Bundan 30-40 yıl önce üniversite mezunu olmak, dil bilmek ayrıcalıkken şu anda hayatın neredeyse olmazsa olmazı. Artık çok daha farklı donanımlara sahip olmak gerekiyor. İşte bu yüzden, çokların arasında fark edilmek için herkes bir takım gelişim destekleri almak ve öğrendiklerini hızla hayata geçirmek zorunda.

Bilgi edinmenin yanı sıra, dış görünüş, stil ve moda da aynı şekilde birebir takip ediliyor. Kıyafet modellerinde moda, saç renginde moda, kaş şeklinde moda gibi birçok yönden görüntülerini de yönetiyor insanlar. Bu unsurlar hem bireyin kendisini iyi hissetmesine yardımcı oluyor hem de etkileşim içinde olduğu herkese olumlu mesaj olarak ulaşıyor.

Tüm bu donanımlar, teknoloji çağında, herkesin birbiriyle yarıştığı zamanlarda edinilmeye çalışılıyor. Bilgiye ve görüntüye o kadar önem verilirken temelde olması gereken çok önemli bir şey atlanabiliyor. Görgü ve nezaket kuralları.

Adab-ı Muaşeret

Kelime anlamı olarak “muaşeret”, birbiriyle toplumsal ilişkiler içinde bulunma demektir. “Adap” da edep kökünden gelir. Yani toplumsal terbiye kurallarıdır adab-ı muaşeret kuralları.

Yeni bir şey gibi görünse de aslında daha ilk medeniyetlerde eğitim kavramının içinde hitabet vardır. Aslında adab-ı muaşeret şimdiki ismiyle görgü ve nezaket kurallarının temeli de hitabettir.

1069 yılında Yusuf Has Hacip’in kaleme aldığı Kutadgu Bilig’te yemek sırasında uyulması gereken bazı kurallara yer verilmiştir. Tanzimat yıllarından sonra Ahmet Mithad Efendi, Avrupa Adab-ı Muaşereti Yahut Alafranga adlı eserinde Avrupa’da gördüğü ve öğrendiği görgü kurallarını yazmıştır.

Yani tarihe da kabaca bakıldığında, toplumların oluşması ile birlikte toplumsal kurallar da oluşmuştur. Yasalar gibi keskin ve yaptırım açısından kesin olmasa da görgü ve nezaket kuralları toplumları düzene sokar ve hayatı çok daha güzel hale getirir.

Görgü ve Nezaketi Öğrenmek

Görgü ve nezaket kurallarını sadece kural olarak öğrenmek yetmez. Tam olarak hayata geçirmek için, bu kuralları içselleştirmek gerekir. Böylece insanlar nerede nasıl davranılır, kimle nasıl konuşulur, nerede nasıl oturulur ya da yürünür bunları neredeyse otomatik yaparlar. Teşekkür etmek, rica etmek ya da özür dilemek hayatlarının normalleri olur ve çevrelerinde de böyle insanları görmek onları mutlu eder. Tüm bu ifadelerin küçüklük olmadığını, her bireyin saygıyı hakettiğini bilirler. Tüm bunlar da ne kadar erken yaşta öğrenilirse o kadar içselleşir.

Görgü ve nezaket kuralları, sosyal yaşamda, sokakta, toplu taşımada, telefonda, iş hayatında, aile hayatında her şeyi güzelleştirir. Hayatı ve insanları sıradanlıktan çıkarır, seçkin bir hale getirir. Bu kurallar olmadıktan sonra, bilgi donanımı eksik kalır. İnsan bildiklerini hangi ortamda, nasıl aktaracağını bilmezse bilgileri gölgede kalır. İş hayatında insanlarla ilişkileri düzgün olmazsa, işe giriş, işten ayrılış adabını bilmezse, başarısı zamanla görülmez hale gelir.

Dışarıdan süslü görünmekten bir adım öncesi iç süsünü dışa yansıtmakla olur. Bu da seçilen doğru kelimelerle konuşmak ve yerine göre davranmaktır. Kısaca görgü ve nezaket olmadıktan sonra, insanın her türlü ünvanı havada kalır, üzerine giydiği hiçbir güzel kıyafetin değeri olmaz.

Bu çağda kazanmaya çalıştıklarımızın yanında, kaybetmememiz gereken en büyük değer görgü ve nezakettir.

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Hatice Kopuz 9 Nisan 2021 at 12:08

    Teşekkürler güzel bir anlatıydı.

    • Yanıtla Nalan Erpolat 10 Nisan 2021 at 13:27

      Çok teşekkür ederim. Beğenmenize çok sevindim.

  • Yanıtla İrem Savaş 10 Nisan 2021 at 11:15

    Kaleminize sağlık Nalan Hanım;

    Ne kadar unuttuk nezaketli olmayı, aslında durup bazen ‘ya tamam o da gün için de bunu yaşamıştır, streslidir sakin olmalıyım’ özeleştirisini. Hemen yükselmeyi ve terslemeyi tercih eder olduk. Nezaket ile aşılamayacak hiçbir zorluk yokken hayatı biz çekilmez hale getiriyoruz aslında.

    6-7 sene önce İngiltere’de ilk günümdü okula yürüyordum sabah 09:00. Bir kadın bana yanımdan geçerken ‘morning’ demişti tabi ben şok. Allah allah dedm ne alaka kim bu. Sonra başka bir adam daha… Selam vermek, almak aslında bizim görgülerimizin başındayken bunu başka milletlerin çok güzel yerine getiriyor olması beni şaşırtmış ancak onlar adına da çok mutlu etmişti.

    Daha bir sürü de örnek alınacak hikaye ile karşılaşmıştım. Ayrıca yazıya verdiğiniz küçük bilgiler de çok keyifliydi.

    Hayat renkli, günler şeker 🍭

    • Yanıtla Nalan Erpolat 10 Nisan 2021 at 13:29

      İremcim çok teşekkür ederim. Hem yorumun hem de güzel paylaşımların için.
      Sevgiler 😀

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan