Üçüncü Göz

Nif Bağları’ndan Yaşama

5 Temmuz 2021

Yazı: Nif Bağları’ndan Yaşama | Yazan: İlayda Oylum Güleryüz

Güneşte kavrulan meyvelerin suyunu içmeye gittik.

Evet evet, İzmir’e sadece 45 dakika uzaklıkta, dağın yamacında serinlemek gerekti. Başka şehirlerde yaylalar, yüksekler ya da deniz kenarları çoktan dolmaya başladı. Normalin üzerinde seyreden sıcaklıkların insanı, bünyesini, halini oldukça etkileyen bir hâli de var. Hâl böyle olunca insanın düşüncesinin erişebileceği, kaleminin akıp gideceği yerler ile kendini beslemek, gönlünü ferahlatmak istiyor.

Nif Bağları tam da böyle; butik, samimi ve içten.

Bir sahne var ki gözümün önünden gitmiyor. Bir çocuk yerde yuvarlanıyor, aileler kahkaha atıyor ve Sarı Ana, Nif’e boynundan sarılıyor. Güneş gerçekten yaşam enerjisi. Batışı ise tam bir seromoni.

Yediklerimiz, yanımızda sevdiklerimiz varsa bal, yoksa tatsız-tutsuz. Ne çok özledik değil mi paylaşmayı ve doğayı kucaklamayı… Tam da bu noktada çıkarıyorum ayakkabılarımı ve başlıyorum çimenlerde Heidi gibi koşmaya. Elimde üzüm suyu, siz belki şarap dersiniz. Ben üzümü bu kadar uzak tutmayı sevmiyorum, şaraba ise bayılıyorum.

Sadece Bornova’da doğduğum için bile kendimi çok şanslı hissediyorum. Neden mi? Çünkü literatürde Bornova Misketi diye bir şarap türü var, biliyor musunuz? Minik minik bahçeler ve tiril tiril giyinmenin moda olduğu o tarih sayfalarından beri… Üstelik bir sonraki nesillere de aktarılacak kadar lezzetli. Düşünsenize ben doğmuşum Bornova’da, misket yetişmiş Bornova’da. Ne büyülü şey doğa ile eşleşmek, yokluğu fark etmek. Doğa büyümüş, serpilmiş gönlünce oysa ben beklemiş körelmiş, hamlaşmışım gibi hissediyorum.

İnsan ve doğa.

Tam da burada ayırdetmeli insan nereden geldiğini ve nereye ait olabileceğini. Olmazsa ne mi olur? Dağ olur, taş olur, yaş olur ama insan olmaz. Bu anlamda doğa ve içeriği örnek alınabilir. Öyle bir örnek almak ki önce ağaç, sonra yaprak sonra meyve en sonunda o kütüğü… Hem kütük değil midir yaşı gösteren? Bağın bahçenin enerjisindendir daldan dala atlayışım ve yanımda canımdan öte kardeşimin olması bunları bana yazdıran. Diyeceğim o ki kendinizi “country side” bir yere atabilir ve nefes alabilirsiniz. Danışmanlıkta kullandığım gibi; yaşamı doya doya alma hakkınız/hakkımız var.

Bir de bir kadeh şarap neden olmasın?
 
 
İlayda Oylum Güleryüz
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan