Robotizma

Musk: Tesla Bot Geliyor

1 Eylül 2021

Yazı: Musk: Tesla Bot Geliyor | Yazan: İlayda Duman

Çalışmalarına hayran olduğum Elon Musk yine, yeni, yeniden Tesla AI Day etkinliğinde insanların günlük hayatta yapmakta zorlandığı temel görevleri yerine getirmek amacıyla tasarlanan insansı robotu “Tesla Bot”u tanıttı.

Ülkemiz afetlerle, ekonomik kriz ve mülteci gibi sorunlarıyla savaşırken teknoloji hız kesmeden ilerlemeye devam ediyor. Daha doğrusu Elon Musk hızını kesmiyor da diyebiliriz.

Tesla Bot

Atlas Robot‘u bilmeyeniniz yoktur diye düşünüyorum. Sosyal medyada videolarını, birbirimizi güldürmek için, eşe dosta atmışızdır. Koşuyordu, engelleri aşıyordu ve hatta zaman zaman itilip kakılıyordu.

Elon Musk, adeta ben bu gelişmelerden geri kalamam diyerek 20 Ağustos 2021’de Tesla’nın AI Day etkinliğinde insanların günlük hayatta yapmakta zorlandığı temel görevleri yerine getirmek amacıyla tasarlanan insansı robotu “Tesla Bot”u tanıttı.

Musk, insansı robotu “Dostça olması ve insanlar için inşa edilmiş bir dünyada gezinmesi amaçlanıyor” diye tanımladı. İlk prototipin gelecek yıl piyasaya çıkmasının beklendiğini de sözlerine ekledi. Tehlikeli ve tekrarlayan görevleri insanlar için yapmak üzere geliştirilen robot, yapay zeka tabanlı bir sistemden güç alacak.

Tesla Bot sunumu sırasında açıklanan robotun temel özellikleri şunlar:

Yazı: Musk: Tesla Bot Geliyor | Yazan: İlayda Duman

Boy: 1.72
Kilo: 56
En yüksek hız: 8 km/saat

Arabalardakine çok benzer bir sensör grubundan veri alacak olan, FSD bilgisayarı da dahil olmak üzere bugün Tesla araçlarında bulunan birçok teknolojiyi paylaşacak. Bu cephede, Tesla insansı robotlar konusunda uzmanlaşmış tanınmış robotist Dennis Hong ile çalışıyor.

Tesla AI Day

Musk, “Temel olarak, şu anda otomobillerle ne yaptığımızı düşünürseniz, Tesla tartışmasız dünyanın en büyük robotik şirketi çünkü arabalarımız tekerleklerdeki yarı duyarlı robotlar gibi” dedi.

“Gelişmeye devam edecek olan Tam Kendi Kendine Sürüş bilgisayarı ile Dojo ve dünyayı tanıyan tüm sinir ağları, dünyada nasıl gezinileceğini anlamak, bunu insansı bir forma koymak mantıklı.”

Musk, “Uzun vadede evrensel temel gelirin olması gerektiğini düşünüyorum” dedi. “Ama şu anda değil çünkü robot çalışmıyor.”

Musk, mühendisleri “Ekibimize katılmaya ve bunu inşa etmemize yardımcı olmaya” davet ederek bitirdi.

Unutmayın, Tesla insansı bir robot üreten tek otomobil üreticisi şirket değil. Honda’nın Asimo Robot‘u onlarca yıldır var ve inanılmaz derecede gelişmiş. Toyota ve GM’in de kendi robotları var, peki neden Tesla’nın robotları hakkında bu kadar hipnotize olduk? Yoksa ona güç verecek olan potansiyel olarak gerçekten güçlü vizyon tabanlı süper bilgisayar yüzünden mi?

Kim bilir bu insansı robota bir şey gelecek mi, ama Tesla güncellemeleri bizi eğlendirecek, ta ki bunlardan birini bir mağazadan alıp eve götürüp yumurtalarımızı bizim için satın alabildiği zamana kadar. İşte bu bir yapay zeka ütopyası.
 
 
İlayda Duman
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 7 Eylül 2021 at 10:03

    Şahane bilgiler, hayran kaldığım bir özgeçmiş 🙋‍♀️🙏

    • Yanıtla İlayda Duman 14 Eylül 2021 at 18:40

      Çok teşekkür ederim 🙂

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan