Biraz Kitap

Büyülü Nisan

30 Kasım 2021

Kitap: Büyülü Nisan | Yazar: Elizabeth Von Arnim | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Büyülü Nisan | Elizabeth Von Arnim

İki kadın kocalarından habersiz tatile çıkma planı yapıyorlar. Nasıl heyecanlılar, nasıl endişeliler. Sanki yasa dışı bir şey. Kıyamam.

Büyülü Nisan | Tatil Planı Yapan Kadınlar

Bu iki kadın, Lotty Wilkins ve Rose Arbuthnot.

Bayan Wilkins tipik bir en hanımı. Kocası avukat. Tutumlu bir hayat yaşıyorlar. Bayan Wilkins bir gün gazetede bir ilan görüyor. Akdeniz’de bir şato, kiralık, bir aylık tatil için uygun. Hayâllere dalıyor.

Kilisede bu ilanı görüp hayâllere dalan başka bir kadını fark ediyor. Daha önce de kilisede sık sık gördüğü, yoksullara yardım eden bir kadın, Bayan Arbuthnot. Ona buraya beraber gitmeyi teklif ediveriyor. Doğru düzgün, hatta hiç tanımadığı insana utana sıkıla beraber tatile gitmeyi öneriveriyor. Öyle çılgın bir insan asla değil ama içinden derin bir şekilde bu his gelmiş.

Bayan Arbuthnot’ın kocası Frederick bir yazar. Kralların metreslerinin biyografilerini yazıyor takma adla. Buradan gelen gelirle geçiniyorlar. Bayan Arbuthnot bu gelir kaynağından memnun değil. O yüzden kocasının kendisine verdiği paranın büyük kısmını kiliseye, yoksullara veriyor. Böylece parayı akladığına inanıyor.

Bayan Wilkins kocasını güç bela ikna ederken Bayan Arbuthnot’un kocasını ikna etmesi zor olmuyor. Çünkü kocası eve bile uğramayan ilgisiz bir adam. Arbuthnot not bırakıp çıkıyor sadece.

Kıyamam.

Kendi kendine şöyle şeyler düşünüyor kadıncağız: “Bu kadar çok insanla dolu bir dünyada yalnızca bir tanesine sahip olmayı istemek, milyonlarcasının içinde yalnızca birini kendine istemek pek de büyük bir şey gibi gelmiyordu. Ona ihtiyacı olan, onu düşünen, onun yanına gelmeye hevesli olan biri… ah, ah, insan nasıl da fena halde istiyordu değerli olmayı!”

Tatile gidecekleri kiralık şatonun kirasını çok buldukları için iki kişi daha arıyorlar ilan verip.

Leydi Caroline ve Bayan Fisher ilana cevap veriyor.

Leydi Caroline çok güzel, yirmi sekiz yaşında bekar bir kadın. Güzelliği dillere destan. O kadar güzel ki sinirlense bile insanlar sinirlendiğini anlamıyor. Sesi ve tarzı sinirli olsa bile güzel ve şirin gözüktüğünden kimse terslediğini düşünmüyor. Herkes kadının güzelliğinden büyüleniyor adeta. Kadıncağız da bu durumun farkında ve bundan çok sıkılmış. Hayatı boyunca erkekler peşinde pervane olmuş. Yapışmış daha doğrusu.

O da bu yapışkanlıktan bıkmış. Bir erkekle tanıştığında “Hah bu da şimdi peşimden ayrılmaz” diye yakınıyor. Gerçekten de ayrılmıyor erkekler. Halbuki Caroline yalnız kalmayı seviyor. Sadece yalnız kalmak istiyor. Evinde ve şehirde herkesin ona güzelliği nedeniyle yanaşmasından, sürekli teşekkür etmekten bıkmış. Çevresinden uzaklaşıp yalnız kalmak istediğinden bu tatile gelmiş.

Bayan Fisher zor yürüdüğü için bastonla dolaşan, yaşlı, dul bir hanımefendi. Diğerlerini de kendisi gibi dul sanıyor başta. O da yalnız kalıp anılarını düşünmek için bu tatile çıkmış.

İşte bu dört kadın İtalya’nın San Salvatore’sinde bir şatoda bir araya geliyorlar. Sene 1920’ler.

Büyülü Nisan | İktidar Mücadelesi

Şatoda iktidar mücadelesi oluyor hafiften. Ben ev sahibiyim, sen misafirsin tarzı.

Aman ev sahibi onlar olsun bırak, misafirliğin tadını çıkar. Ben olsam hiiiç “patron benim” havalarına girmezdim. Tatilde böyle şeyler düşünmek istemem. Ne yiyorsak yiyelim, nereye gidiyorsak gidelim, hiç sorun değil. Ne yiyelim, nereye gidelim diye düşünmeyi hiçbir vakit sevmiyorum, tatilde iyice sevmem. O yüzden buyurun madam, siz ev sahibi olun. Misafirlikten rahat şey var mı yahu?

Büyülü Nisan | Canım Kadınlar

Birbirini hiç tanımayan ya da az tanıyan bu kadınların birlikte bir tatil ortamında nasıl olacaklarını merak ettiriyor kitap. Genel itibariyle de çok cici bir hikaye anlatıyor. Hepsi kendilerini, ilişkilerini ve hayatlarını gözden geçiriyor.

Lotty’ye bayıldım. O kadar temiz kalpli ki geleceği hissediyor. Böyle böyle olacağını görüyorum diyerek önden görüyor olacakları. Bunu büyücülük ya da delilik gibi söylemiyor, gayet temiz kalplilikten hissediyor. Etrafındakilere de yayıyor bu pozitifliğini.

Kitap ayrıca İtalya’nın San Salvatore’sinin güzelliğini, sıcaklığını, tatil havasını da hissettiriyor.

Jane Austen romanlarını andırıyor biraz. Tesadüfler, aşklar, masum heyecanlar.

Büyülü Nisan | Filmi de Var

Filmi de var bu kitabın. Youtube’un derinliklerinde buldum:
https://www.youtube.com/watch?v=fcR76EhOdgc

İzlemeye başladım ama çekici gelmedi. Kitap yetti bana.
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan

 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan