Satır Arası

Maymun İştahlı Olmak

14 Ocak 2022

Yazı: Maymun İştahlı Olmak | Yazan: Yaşam Koçu Nalan Erpolat

“Maymun iştahlı olmak” deyişi, maymunun daldan dala atlamasından; her yiyeceği yemek için büyük bir iştahla başlaması ama hiçbirini bitirmeden diğerine geçmesi durumunundan dilimize yerleşmiştir.

Maymunlara has olan bu özellik, insanlara yakıştırılınca da kötü anlamda kullanılmış oluyor. Bir insan için “maymun iştahlı” denmesi, o insanın hiçbir şeyde sebat edemediğinin altının çizilmesi demek oluyor.

Günümüzde Maymun İştahlı Olmak

İçinde yaşadığımız çağ, sürekli yeni bilgilerin, yeni ürünlerin, yeni hobilerin, yeni iş kollarının herkesin gözlerinin önüne serildiği bir çağ. Bu ortamda da herkesin her şeyi merak etmesi ve birçok şeye “Acaba burada da ne varmış?” bir bakayım demesi çoğu zaman kaçınılmaz. Merak edilen ve bakılan bu kadar çok şeyin hepsinde sebat etmek imkansız. Böyle bir şeye ne enerji yeter, ne de zaman. Bu sebeple çağımız insanı, 30-40 sene önce yaşayan insan tipine nazaran elbette daha maymun iştahlı gibi gözüküyor. Ama zamanın gereklerine uymak için biraz da her dalı bilmek gerekiyor.

Özellikle yeni nesil gençlerin ve çocukların çok maymun iştahlı olduğundan yakınıyor herkes. Fakat bu noktada merak etmekle, maymun iştahlı olmak arasındaki farkı netleştirmek gerek. Bu kadar çok alternatifin sunulduğu gençlerin ve çocukların da her şeyi merak etmesi çok doğal hatta gerekli. Edindiği herhangi bir hobinin, başladığı herhangi bir sporun ömür boyu çocuğun hayatında kalmasını beklemek biraz mantık dışı. İlk başladığını sevmesi ve hep devam etmek istemesi oldukça büyük bir şans. Ama her zaman bu şans gelmeyebilir. Çocuklar başka dalları merak edebilirler, onları da deneyebilirler, tekrar eski yaptıklarına dönebilirler ya da dönmeyebilirler. Bu konuda biraz özgür kalmaya ihtiyaçları vardır. İlk başlanılan dal, sırf ebeveynleri istiyor diye kaderleri olmak zorunda değildir. Sadece denemiş oldukları için, onları sevmedikleri herhangi bir şeye mahkum etmek genç ruhlara yapılacak büyük bir haksızlıktır.

Seçme Özgürlüğü İçinde Sebat Edebilmek

Öte yandan, hayatın sağlıklı bir şeklide idame ettirilmesi için, sabır ve sebat da şarttır. Her şeyi merak etmek başka bir şeydir, mantıksızca oradan oraya atlamak başka. Belli yaştan ve olgunluktan sonra, birey artık seçmiş olduğu yolda sebat etmelidir. İnsan robot değildir, elbette değişiklikler gerekir hayatta. Farklı eğlenceler, farklı hobiler insan hayatında her zaman değişkenlik gösterebilir fakat bunlar bireyi hedefinden saptıracak şekilde değil, hedefine gidişini güçlendirecek molalar şeklinde olmalıdır.

Hedef Belirlemenin Önemi

Her bireyin hayatında, kısa vadeli ya da uzun vadeli hedefler olmalıdır. Hangi yaşta olurlarsa olsunlar, hedefleri olan bireyler, hiçbir zaman oradan oraya savrulacak kadar maymun iştahlı olmazlar. Değişkenlikleri, gelişimlerini destekler. Yolda hızlanmak ya da daha doğru adımlar atmak üzere değişiklikleri hayatlarına dahil ederler. Hedefi olmayan bireyler ise her şeye heves ederler ama davranışları amaçsız olduğundan, hiçbir şeyi tamamlayamazlar. Bu anlık eğlenceli vakit geçirmelerin ya da sahip olmanın getirdiği anlık mutlulukların hayatın bütününe hiç faydası olmaz. Aksine, zamanla hayatın boş olduğu fikrine kapılırlar ve bu dünyayı mutsuz bir şekilde terk ederler.

Gerçek anlamda maymun iştahlı olmak kötüdür ama gençlerin ve hedefleri olan tüm insanların zaman zaman ruhlarını serbest bırakıp yenilikleri görmeye ihtiyaçları vardır. Değişik yollar, rotadan çıkarmadığı sürece güzeldir.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan