Biraz Kitap

Volga

10 Ocak 2023

Kitap: Volga | Yazar: Lou Andreas-Salome | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Volga | Lou Andreas-Salome

Ben bu kitaptan akıllı, güzel, genç kız ve çok da genç olmayan akıllı, olgun erkek ilişkisi bakımından “Sinekli Bakkal” havası sezdim.

Volga | Gemide Yolculuk ve İlişkiler

Lyubov adlı genç kız, Volga Nehri üzerinde gemiyle yolculuk ediyor. Babasına gidecekmiş. Babası müzisyenmiş, orkestra ile gezermiş ama bu gezmelerden yakınırmış. Kızsa bu gezmelere özenir, dünyayı görmek istermiş.

Lyubov, adeta kaptanın özel koruması altında. Kıymetli bir emanet gibi görülüyor kız. Her an kırılmaya hazır bir cam gibi dikkatli yaklaşıyorlar kıza. Kız da gerçekten birazcık hassas. Genç, kırılgan. Ama hayatı tanımaya ve atak olmaya dair bir nüvesi de var.

Bu nüveyi gemideki doktor Valdevenen bir parça açığa çıkartıyor. Olgun, akıllı bir adam doktor. Lyubov’un gençliğinin ve güzelliğinin farkında. Bu yüzden biraz güvensiz hissediyor çünkü kendisini kıza layık bulmuyor. Kızın toy bir delikanlı ile evlenip hayatını diğer kadınlar gibi sıradanlaştıracağını düşünüyor. Kendi kafasında bir dünya şey kuruyor bununla ilgili.

Gemide gerçekten de tam da öyle bir toy delikanlı var. Muraviyev adı. Annesi ile yolculuk ediyor ve tam bir ana kuzusu kendisi. Lyubov, bu oğlandan hoşlanacak mı? Hayır, lütfen hoşlanmasın, lütfen. Lyubev, Allah’ın varsa hoşlanmazsın.

Peki Lyubev, Valdevenen’den hoşlanacak mı?.. Genç kız sonuçta ve yakınında olgun, karizmatik, kariyer sahibi bir adam var. Hoşlanır. Hoşlansın da. Ama bu -bence geçici- hoşlantılara kapılıp evlenip çoluk çocuğa karışmak… İşte bu zehirli bir ok. Atmayın bu oku! İşleri illa bu noktalara taşımak zorunda değilsiniz. Gerçi kitabın yazıldığı dönem itibariyle (1902) zorunluluk var. Hoş, bugün de (2022) bu zorunluluk hissediliyor. Ve bu yüzden hayatlar zorlaşıyor.

Burada aslında yetişkin erkeğin bu yetişkinliğe layık davranışlar sergilemesi beklenir. Bir tarafta genç, bir tarafta yetişkin biri varsa sorumluluk yetişkinde olmalı. Ama neredeeee?

Volga | Bilge Kaptan

Valdevenen iyi hoş adam ama bu kadar çok ve boş konuşmasa bence daha iyi. Bilge bilge tahayyüllerde bulunuyor kendince ama benim kafam şişti.

İlla biri bilge bilge konuşacaksa bence kaptan konuşsun. Konuş kaptan:

“Dururum ve şöyle düşünürüm: Bugün benim için ne uygun görüldü, payıma düşen ne olacak?(…) Sevgili Tanrımızın bana göndermek istediği herkes gemiye biniyor zaten. Beni de onlar için burada tutuyor ya.”

Lyubov, kaptana her gün denizdesiniz, hep aynı şeyleri görüyorsunuz, sıkılmıyor musunuz, diye sorunca kaptanın cevabı bu oluyor. Görmüş geçirmiş ve sakinleşmiş bir adam. Güven ve huzur veriyor.

Volga | Feminist Söylem

Kitabın arka kapağında yazarın bu ve benzeri kitaplarıyla feminist söylemin inşasının ilk adımlarını attığı ve kız çocuklarının ergenlik dönemi konusunda farkındalık oluşmasına katkıda bulunduğu yazıyor. Farkındalık mı oluşur, yoksa aşk romanı gibi romantik hayâllerle mi okunur, bilemiyorum.
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 10 Ocak 2023 at 08:18

    Feminizm ile bağlantılı olduğunu hiç düşünmemiştim, yalnız yazara epey bir müdahale girişimsiniz olmuş yine 😅

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan