Biraz Kitap

Aelita

28 Mart 2023

Kitap: Aelita | Yazar: Aleksey Nikolayeviç Tolstoy | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Aelita | Aleksey Nikolayeviç Tolstoy

Mars’a giden iki Rus. Hem de hiç öyle özel teçhizatla ve yıllar sürecek bir yolculukla gitmiyorlar. Kısa zamanda gidip araçlarından iner inmez bir sigara yakıyorlar ve Mars’ta dolaşmaya çıkıyorlar.

Aelita | Merhaba Mars!

Olaylar şöyle başlıyor:

Sene 1923.
Bir gün bir ilan yayımlanıyor:
Benimle Mars’a gitmek isteyenler arasın. M
üracaat: Mühendis Los.

Los, Mars’a 9-10 saatte gidebileceğini söylüyor.
Bkz: Elon Musk

Bir Kızıl Ordu askeri olan Gusev kabul ediyor Mühendis Los ile Mars’a gitmeyi. Yola çıkıyor Los ve Gusev. Gerçekten de kısa sürede Mars’a varıyorlar. Bir sigara tüttürüyorlar Mars’a ayak basar basmaz. Sonra karşılarına çıkan garip yaratıklara ateş ediyorlar.

Huzur kaçırmaya mı gittiniz siz oraya?

Nihayet Marslılarla karşılaşıyorlar. Gusev, Marslılarla karşılaşmasında onlara Sovyet Rusya’dan geldiğini anlatıyor.

Pardon da Marslı ne bilsin Sovyet Rusya movyet rusya. Marslıya dünyalıyım diyeceksin. Mars’ta Rus, Türk yok, orada hepimizin üst kimliği dünyalı. Gusev, Marslıların değilse bile benim huzurumu kaçırdı.

Elin Marslısından Rusya Federatif Cumhuriyeti’ne katıldıklarına dair yazılı belge almak istiyor. Dünyaya eli boş gidemezmiş.

Aelita | Aşk Meşk

Aelita Marslı bir kadın. Anlamı “son kez görülen yıldız ışığı” demekmiş. Aelita sayesinde Los ve Gusev, Mars dilini öğreniyor; Marsça. Böylece konuşabilir hâle geliyorlar.

Aelita, Los’a soruyor, dünyada mutluluk nedir, diye.

“Bizde; dünyada mutluluk diye, sanırım, birinin kendinden kaçabilmesine, kendini unutabilmesine deniyor. Tamlık, uyum, uzlaşı ve sevinç içinde olmaktır mutluluk; ve bu tamlığı, uyumu, uzlaşıyı ve sevinci kendisine sunacak biri uğruna yaşamaktan başka bir şey düşünmemektir. (…) Bir kadına duyulan aşkla gelir, mutluluğun böylesi.”

Gusev’e göre ise yerin yedi kat üstüne de çıksan kadınlar ve aşktan kurtulamıyorsun.

Aelita | Mars İşçi Devrimi

Gusev, Marslı yetkililerin kendilerini öldüreceğinden şüpheleniyor. Bu şüphesini Los ile paylaşıyor ama Los oralı olmuyor, ölümden korksak Mars’a gelmezdik, diyor.

Ardından Mars’ta işçi ayaklanması görüyoruz. Tam Gusev’in hayal ettiği ortamlar. İsyanın başına geçsin, Los’u da Mars komiseri yapsın…

Ne okuyorum ben, diye zaman zaman duraksadığım bir kitap oldu bu. 1923’te yazılan kitapta Sovyet Rusya ve devrim konusunda propaganda amacı taşımış yazar, belli, ama hikâyenin ciddiyeti o kadar yok ki sadece eğlendirdi.

Benzer bir kitap için:
Bkz: Ay’a Yolculuk
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan