Biraz Kitap

İki Yıl Okul Tatili

3 Kasım 2020

Kitap: İki Yıl Okul Tatili | Yazar: Jules Verne | Yorumlayan: Hülya Erarslan


İki Yıl Okul Tatili | Jules Verne

Pandemi nedeniyle okulların tatil olduğu bir dönemde akla gelen kitap. Benim aklıma geldi daha doğrusu. Okumamıştım daha önce. Gerçi şu anda okullar açıldı galiba, kademeli mi açıldı, kimisine açıldı kimisine açılmadı mı?.. Zibilyon tane olan ülke meselelerinin bu kısmını takip edememişim.

Jules Verne

Burada daha önce de Jules Verne kitaplarından bahsettim.

Bkz: Denizler Altında 20 Bin Fersah
Bkz: Esrarlı Ada
Bkz: Altın Volkanı

Hepsinde maceralar, maceralar… Nedense Jules Verne kitapları çocuklara özgülenmiş gibi ama yuoo dostum, gayet yetişkinler için de enfes hikayeler bunlar. Ha çocukken okumanın lezzeti başka olurdu muhakkak ama ne yapalım, geç olsun güç olmasın diyelim.
 

İki Yıl Okul Tatili

Bu hikayede bir grup öğrenci okul tatil olunca gemiyle tatile çıkıyor. Ama gemi okyanusun ortasında batınca kendilerini zar zor kıyıya atıyorlar. Hayatta kalmak için avcılık yapıyorlar, bir şekilde başlarının çaresine bakıyorlar. Karınlarını doyurmak için hayvan öldürdükleri sahneler ile çocuk kitabı olmaktan çıkıyor bence bu kitap. Kaplumbağa yakalayıp öldürüp haşlıyorlar, çorba yapıyorlar mesela. Foklara ateş edip öldürüyorlar, tavşanları baltayla kesip kızartıyorlar, yabandomuzu vuruyorlar, devekuşu evcilleştirmeye çalışıyorlar, keçi yakalayıp sütünü içiyorlar… Biz de adada mahsur kalsak biz de yaparız belki tabii de, tatsız olaylar bunlar.

Eğitime Devam

Eğitimlerine ellerinden geldiğince devam ediyorlar. Büyükler küçüklere bildiklerini öğretiyor.

Müfredatlarını da şu şekilde hazırlıyorlar:

“Bir şeyden korkacak olursanız, çekinmeyin, üzerine gidin.
Bedensel çaba harcama fırsatını hiçbir zaman kaçırmayın.
Hiçbir çabadan çekinmeyin, çünkü yararsız çaba yoktur.
Bu ilkeler uygulandıkça beden de kafa da sağlam olur.”

Oyuna, eğlenceye, spora da zaman ayırıyorlar. Ağaçlara tırmanıyorlar, sırıkla uzun atlıyorlar, yüzüyorlar, koşu düzenliyorlar, birinciye ödül veriyorlar. (Gerçek Survivor)

Seçim ve Demokrasi

On beş tane çocuklar, en büyüğü on dört yaşında ve aralarında yetişkin yok. Kendilerine lider seçmek için seçim yapıyorlar. Ada başkanlığı seçimi. Ve seçilen kişinin bir yıl için seçilmiş olacağını kararlaştırıyorlar. Demokrasi be!

Fakat aralarında zenci bir miço var. O “zenci” olduğu için oy kullanma hakkı olmuyor. Gitti demokrasi.

Yeni İcat

Bir gün adada yalnız olmadıklarını anlıyorlar. Adada kötü adamlar varmış. Çocuklar da artık tetikte bekliyorlar. Bir Jules Verne eseri olarak olmazsa olmaz bir yeni icat burada da karşımıza çıkıyor. İnsanlı uçurtma. İnsan taşıyabilecek bir uçurtma yapıp yukarılardan gözlem yapabilmeyi planlıyorlar. Böylece kötü adamların yerini tespit edebilecekler.

Kitap Sonu Öğüdü

Jules Verne kitabın sonunda “İki Yıl Okul Tatili adına hak kazanan bu öykümüzden çıkarabileceğimiz derse gelince” diyerek öğüdünü veriyor:

“Bütün çocuklar şunu iyi bilmelidir ki, çalışmakla, sağduyuyla, cesaretle yenilmeyecek hiçbir tehlike, baş edilemeyecek hiçbir engel yoktur.”

Başka Eserler

“İki Yıl Okul Tatili” Jules Verne’nin “Esrarlı Ada” hikayesinin çocuklu hali. Esrarlı Ada’da yetişkinler ıssız bir adaya düşüyordu. İki Yıl Okul Tatili’nde ise çocuklar.

Çocuklar demişken… Çocukların ıssız bir adada kalması ile ilgili başka bir kitap için
Bkz: Sineklerin Tanrısı | William Golding

Saygılar,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 6 Kasım 2020 at 16:12

    Kesinlikle katılıyorum canım, illa çocukken okunacak diye bir şey yok. Ben her yaşta bayılıyorum Verne okumaya. Hem kendisinin de çocuklara özel yazdığını sanmıyorum. Döneminde gayet de yetişkinler bayılıyormuş yazdıklarına 😉 Şimdi de öyle tabi, okusalar bayılacaklar 😝

    • Yanıtla Hülya Erarslan 9 Kasım 2020 at 12:49

      Hiç!
      🙂
      Gerçekten yetişkinler de bayılır ama nedense çocuk kitabı gibi basılıp piyasaya sürülüyor Jules Verne kitapları. Çocukken okumak ayrı güzel olurdu tabii de neyse artık sağlık olsun.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan