Biraz Kitap

Esrarlı Ada

18 Şubat 2020

Kitap: Esrarlı Ada  | Yazar: Jules Verne | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Esrarlı Ada | Jules Verne

Biri köpek, altı kişi bir balon kazası neticesi ıssız bir adaya düşer. Issız bir adaya düşerseniz yanınıza alacağınız üç şey nedir? Issız bir adaya düşerseniz yanınıza alacağınız üç şeyden biri “Cyrus Smith” olmalı. Kendisi zekası, alet üretebilme becerisi, verdiği güven hissi nedeniyle adaya düşenlerin bir numaralı dostu, yardımcısı, her şeyi. Yanınızda Cyrus Smith varsa sırtınız yere gelmez, o kadar söyleyeyim.

Esrarlı Ada

Adayı esrarlı kılan acayip olaylar yaşamaları. Adeta bir Lost Adası. Zor durumda kaldıklarında sanki gizli bir el buradaki insanlara yardım ediyor.

Esrarlı Ada’yı okumadan önce Denizler Altında 20 Bin Fersah’ı okumanızı öneririm. Bkz: https://www.senveben.biz.tr/2019/11/denizler-altinda-20-bin-fersah/

Denizler Altında 20 Bin Fersah’ta Kaptan Nemo’nun neden insanlardan uzaklaştığını merak ediyordum. Cevabı bu kitapta öğrendim. Kaptan Nemo bir Hint prensiymiş. Halkını bağımsızlığına kavuşturmak için çok uğraşmış. Sonunda da denizaltısını yapıp ayrı bir dünya kurmuş kendisine.

Hayatta Kalma Mücadelesi

Ada halkının adayı nasıl donattığını, nasıl hayatta kaldıklarını okuyoruz bol bol. Tam anlamıyla gerçek bir “Survivor

Kendilerine ev yapıyorlar, buğday ekiyorlar, değirmen yapıyorlar, saat merceğini kullanarak ateş yakıyorlar, köpeğin tasmasından bıçak, kilden fırın… Neler neler…

Yokluklar ve ihtiyaçlar eldeki malzemelerle icatlar yapmaya itiyor onları.

Issız ada ile kıyaslamak gülünç olacak ama bir kere Yedigöller turu yapmıştım. Tur rehberi bu gibi doğa seyahatlerinde yanımıza şu üç şeyi almamızı önermişti: İp, bıçak, ateş. Bunlar doğada bulunmuyormuş, geri kalan her şey halledilebilirmiş çünkü.

Ada Savaşı

Adayı o kadar benimsiyorlar ki kaldıkları yere isim de veriyorlar: Granit House. Dağları, tepeleri, kıyıları her yeri isimlendiriyorlar.

Buradan artık gitmek istediklerinden çok emin olamıyorum ben 🙂

Bir gün bir korsan gemisi adaya yaklaşıyor ve ada için savaşıyorlar bile.

Jules Verne

Jules Verne’nin okuduğum kitaplarında dikkatimi çekti; baş karakterin hep sadık bir yardımcısı/uşağı var. Kölesi de denebilir. Bu kitapta da var. Diğer kitaplarını okuyunca bu konuda daha iyi bir genelleme yaparım.

Şunu söyleyebilirim; çocuk kitabı diye sınırlamamak lazım Jules Verne eserlerini. Ha çocukken bunları okumak en güzeli ama o zaman mümkün olmadıysa şimdi de geç değil.

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Atakan Balcı 19 Şubat 2020 at 16:56

    Jules Verne, kendi toplumunun ve çağının bir insanı olmasına karşın, yine de o çağa ve o toplumlarda o dönemde hâlâ var olan “köleci” anlayışların etkisinde ne kadar kalmış olursa olsun, çok değerli ve dönemine göre ileri bir yazardır. Öğrencilerime tüm kitaplarını önerdiğim bir yazardır aynı zamanda. Bu yazı, Kaptan Nemo ile ilgili bilgi özellikle, çok önemli bana göre. Teşekkür ederim!…

    • Yanıtla Hülya Erarslan 26 Şubat 2020 at 19:01

      Keşke bana da çocukken önerilseydi Jules Verne kitapları. Çok keyif alırdım. Şimdi okuyunca da keyif alıyorum gerçi ama çocukken daha başka olurdu herhalde.

      Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan