Biraz Kitap

Acayip İşler

25 Nisan 2023

Kitap: Acayip İşler | Yazar: Sevil Atasoy | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Acayip İşler | Sevil Atasoy

Normal insanın aklına gelmeyecek korkunçluklar içeriyor kitap ve bu açıdan can sıkıyor. Ancak bunları yapanları yakalamaya yönelik akıl dolu fikirler epey aydınlatıcı oluyor. Yalnız umarım katilleri de aydınlatmıyordur bu kitapta yazılanlar.

Acayip İşler | Cinayetler

Kitapta pek çok seri katil ve cinayet ile bu katillerin nasıl bulunduğuna ilişkin örnekler var.

Örneğin:

Kadın, kocasının kendisini aldattığını öğrenmiş. Boşanmak istemiş. Bunun üzerine adam, karısını öldürmüş. Karısının ölü bedenini derin dondurucuya koymuş. Ertesi gün ağaç kıyma makinesi kiralayıp orada bedeni kıymış ve tozları nehre savurmuş.

Polisler, nehir kıyısında insan kemiği, diş ve ojeli parmak kalıntısı bulmuş. Ayrıca katilin kredi kartı dökümünden cinayet öncesi derin dondurucu ve testere satın alması da şüpheli gözükmüş ve suçlu bulunmuş.

Yazar da diyor ki: “Sakın cinayet öncesinde alışveriş yapmayın, hele buzdolabı ya da testere kesinlikle almayın.”

Acayip İşler | Hayat Kadınlarının Katili

Hayat kadınlarını öldüren İranlı bir adam örneği var kitapta. Bir gün bir taksici, bu adamın karısını hayat kadını sanmış, ondan sonra adam, hayat kadınlarına öfke duymaya başlamış ve eline geçirdiklerini birer birer öldürmüş. Sonra idam edilmiş. Eşi ve ailesi ise destekçisi olmuş bu adamın, o kadınların ölümü hak ettiğini düşünerek.

Fuhuşla ilgili meselede bunun tek taraflı olduğunu sanma ahmaklığı… Erkek gidiyor hayat kadınına, öyle değil mi? Yani bu bir suçsa ve/veya ahlâki bir meseleyse kadın ve erkek olarak iki taraflı bakılması gerekiyor. Hayat kadınını ahlâken suçlayıp ona giden erkeği bu suçtan azade saymak iki yüzlüce değil mi?… (Hayat kadınlarını öldürüyorsan onlara giden erkekleri de öldür, demiyorum elbette. Öldürmeyin, genel.)

Acayip İşler | Bulunamayan Floransa Canavarı

Bulunamayan Floransa Canavarı olayını da anlatıyor yazar. Karanlıkta ıssız tepelerde arabada sevişen çiftleri öldürüp kadınların cinsel organlarını kesip götüren seri katil. Polis onu aradığı on yedi yıl boyunca birkaç kişiyi tutuklamış, hapsetmiş, ama sonra onların yapmadığı ortaya çıkmış. Kimin yaptığı hâlâ bilinmiyormuş.

Acayip İşler | Seri Katiller

Seri katiller zannedildiği kadar zeki değillermiş. Bir kısmının yakayı ele vermesi hatalı park ya da geçersiz ehliyet nedeniyle kesilen cezalardan ya da vücutlarına yaptıkları dövmelerden vb. ortaya çıkıyormuş.

Kitabı ölümler arasında biraz ara vererek okumalı, yoksa insan kendisini manyak psikopatlar arasında yaşıyor sanabilir.

Bahsi geçen katil ve cinayetlerin hepsi korkunç tabii de sağlık çalışanları arasındaki seri katiller sanki daha korkunç gibi. Doktorlar, hemşireler arasından çıkan seri katillere de yer veriliyor kitapta. Ellerindeki muazzam kurban portföyü…

Türkiye’den seri katil çıkmamasından bahsedilir bazen. Zeka ile ilgili değil bu durum bence. Bana kalırsa Türkiye’de seri katil olmamasının sebebi burada o kadar da manyak psikopat olmaması.

Acayip İşler | İntiharlar

İntihar en çok Litvanya ve Rusya’da görülüyormuş.

Asarak intihar Avustralya ve Türkiye’de, silahlar ABD’de, yüksekten atlama Singapur’da yaygınmış.

İntihar notu her zaman olmazmış. Bazen de az rastlansa da intihar notu kişinin bedeni olurmuş. Şimdilerde sosyal medyada paylaşım olabiliyor.

İlk kez bu kitaptan öğrendim, “kendini polis eliyle öldürme” diye bir şey. Yani artık yaşamak istemeyen ama intiharı da çeşitli sebeplerle (inancı tarafından yasaklanması, intihar ederse geride kalanlara sigortadan para verilmeyeceği vb) istemeyen insanlar, bilerek ve isteyerek polisle karşı karşıya gelip polisi kışkırtarak kendilerinin öldürülmelerini sağlıyormuş. Bana çok inandırıcı gelmedi, sanki hataen insan öldüren polisin uydurması gibi ama…

Acayip İşler | Şiddet

Polis şiddetine de yer veriliyor kitapta, özellikle polislerin tecavüz suçları ve orantısız güç kullanmaları örneklerine.

Hayvana şiddet uygulayanların insana da şiddet uyguladıkları örneklere de yer veriliyor kitapta. Bu yüzden hayvana şiddet uygulayanlar ciddiye alınmalı ve cezalandırılmalı.

Bir de Dexter dizisinden etkilenenlerin işlediği cinayetler var kitapta. Bu tür yapımların insanları etkilemesinden bahsediliyor ve buna “kopya suç” deniyor.

Suç işlemeye genetik olarak yatkınlık olup olmadığı tartışmalarına da değiniyor yazar. Kalıtsal olarak şiddete meyilli olmak bir savunma argümanı olarak kullanılabilir mi? Çok tutmamış bu fikir. Ben de çok tutmadım bu fikri.
 

* Okurken korkutan bir kitap. Etrafımız bu insanlarla sarılıymış gibi gelebilir ama değil. Değil mi?

 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan