Satır Arası

Gerçekçilik ve Netlik

28 Nisan 2023

Yazı: Gerçekçilik ve Netlik | Yazan: Nalan Erpolat

Hayat, bazen umut bazen umutsuzluk; bazen korku, bazen de cesaret hissederek geçer. Bazen insanlar kendilerine sorarlar.

“Neden böyleyim?”

“Bazen her şeyden korkuyorum bazen de hiçbir şey beni korkutamayacakmış gibi hissediyorum.”

“Bazen hayattan beklentilerim oluyor bazen de her şey artık kapkaranlıkmış gibi geliyor.”

Bu farkındalıkta olan bireyler her ne kadar kendilerine sorgulayan bir yerden yaklaşsalar da aslında olması gerekeni yaşıyorlar. İçinde bulundukları durum, sağlıklı bir durum. Sağlıklı çünkü gerçek. Hayat kadar gerçek. Yaşamda hiçbir şey, tamamen iyi ya da tamamen kötü değil. İyi günler de gelir ve geçer, kötü günler de.

Sağlıklı olmayan durum, hep iyimser olmak, hiç kötü ihtimali düşünmemek, sürekli cesaretli olup olur olmadık girişimlerde bulunmaktır. Aynı şekilde, hiçbir konuda cesaret göstermemek, her şeyin her şartta kötü olacağını düşünmek de sağlıksızdır çünkü bu iki uç da asla gerçek değildir.

Sağlıklı olan, gerçekçi olmaktır.

Nasıl Gerçekçi Olunur?

Gerçekçi olmak ve uçlarda olmamak sağlıklı ve önemli olsa da hayatın akışında her zaman orta yolu bulmak ve tam anlamıyla gerçekçi olabilmek çok kolay olamayabiliyor. Bazı bireylerin kişisel özellikleri bunu yapabilmeye daha uygun olsa da mizaç olarak bu dengeden uzak olan bireyler de farkındalıkla gerçekçi olmayı öğrenebilirler.

Bunun için ilk yapılması gereken şey, kararlı olmaktır. Birey, hayata ve kendine gerçekçi bir şekilde bakmaya niyetli olmalıdır.

Kararlı olmak, bireyi öğrenmeye, gelişmeye ve bilgiye ulaştırır. Bilgi de gerçek olanın kabulünü en çok kolaylaştıran boyuttur.

Daha sonra da bilgi vasıtası ile gerçeği kabul eden bireyin hayatına netlik gelir. Gerçekçi olan bireyler net olan bireylerdir.

Net Olmak

Net olan bireylerin öz güvenleri yüksektir çünkü olumlu da olsa, olumsuz da olsa tüm duygularının farkındadırlar. Hangi duygularının, ne sebeple oluştuğunu fark etmişlerdir. Bu sebeple, bu bireylerin belirgin sınırları vardır. Sınırlarını başkalarını kırmak ya da ezmek için değil, kendilerini korumak için çizerler. Kendilerini koruyabildikçe de kendilerine saygılarını kaybetmezler.

Bu düzeyde bir farkındalık, diğer bireylerin duygularını da anlamalarına yardımcı olur. Onları hem anlarlar hem de onlara saygı duyarlar. Bu sebeple de net olan bireyler, sevilen bireylerdir.

Hayatı tam olarak olduğu gibi, hem iyi hem de kötü haliyle kabul etmek, gerçekçiliği; gerçekçilik de netliği hayata geçirir. Net olmak da, hayatı “kendin” olarak yaşayabilmektir.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan