Biraz Kitap

Görünmez Adam

16 Mayıs 2023

Kitap: Görünmez Adam | Yazar: Herbert George Wells | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Görünmez Adam | Herbert George Wells

Aslında ünlü yani gayet de görünür olmak isteyen bir adamın görünmez olma hikâyesi. Bu açıdan ironik.

Ünlü olmak isteyen bir mucit. İcadı görünmezlik. Gerçekten icadında başarılı oluyor, görünmezliği elde ediyor ama kimse kendisini göremedikten sonra neye yarıyor bu başarısı? Görünmez olma buluşuyla şöhret olmayı hayal ediyor ama görünemediği için arzu ettiği üne de kavuşamıyor.

Görünmez Adam | Görünmezlik Süper Bir Güç Mü?

Süper bir gücün olsa ne olmasını istersin, sorusuna verilen klişe bir yanıttır görünmez olmak. Kitapta bunun o kadar da istenesi bir şey olmadığı anlatılıyor. Enine boyuna düşününce görünmez olmak çok da iyi bir şey değilmiş.

Şöyle bir ayrımı anlamak gerekiyor belki de. Görünmez olunca vücut bütünlüğümüz fiziki tamlığını korumaya devam edecek mi, etmeyecek mi? Yani görünmezim ama başkaları beni görmediği için koluma bacağıma dokunabilir. Dolayısıyla beni görmedikleri için ben dikkatli olmazsam bana çarpabilirler. Görünmezlik denince aklına kapılardan duvarlardan geçebilmek gelenler için hatırlatıyorum bu ayrımı. Kapılardan duvarlardan geçebilmek başka bir süper güç. Salt görünmezlik bunu sağlamıyor. Kitaptaki adam da bu yüzden sıkıntılar yaşıyor.

Görünmez Adam | Görünmezliğin Zorlukları

Görünmez adam, görünmez olmuş olmasına ama bunun sıkıntılarını öngörememiş. Örneğin ayaklarını göremediği için yürümekte zorlanmış, giysiler gözükeceği için üzerine giysi giyemediğinden üşümüş, yağmur ve kar yağdığında yağmur ve kar tanelerinin üzerinden aşağı damlaması nedeniyle yerini belli etmesi ve görünmezliğinin tehlikeye girmesi söz konusu olmuş… gibi. Yaa işte bunları hangi birimiz düşündük ki?

Görünmez Adam | Teknik Olarak Görünmezlik

Görünmezlik teknik olarak da anlatıyor kitapta.
“Bir cisim ışığı ya emer ya yansıtır ya da kırar ya da bunların hepsini birden yapar. Ne emer ne yansıtır ne de kırarsa, kendisi görünür olmaz.”

“Camı kendisininkine yakın bir kırılma katsayısına sahip bir sıvının içine koyarak görünmez hale getiriyorsun.”

Anlayan ve isteyen buyursun yapsın.

Görünmez Adam | Bilimkurgunun Skakespeare’i

Kitabın yazarı H. G. Wells hakkında “Bilimkurgunun Skakespeare’i” deniyor. Jules Verne ile aynı dönemin yazarı. Eserleri kıyaslanıyormuş zaten. Jules Verne daha soft macera serüven anlatıcısı. Wells ise daha sert. Bir de Jules Verne kitaplarında gerçek olabilecek buluşlar var. Wells’in kitabında ise buluş heyecanı yok, başka ve bir parça ürkütücü bir hayal gücü var. Benim için iki yazar da çocuğum gibi, severim.
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan