Biraz Kitap

Tekvin

4 Temmuz 2023

Kitap: Tekvin | Yazar: Arif Ergin | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Tekvin | Arif Ergin

İlluminati, dünyayı yönetenler, gizli bilgiler, tablolarda saklı mesajlar… vb seviyorsanız size göre bir yerli roman.

Bu tarz hikayeler beni manyağa çevirir, oradan oraya sürüklenir beynim. Bir noktada artık sıkılır, “Ehhh, yeter be! Bitir hoca bitir!” nidalarıyla sonunun nasıl bağlanacağını merak ederek okurum. Bu kitapta da öyle oldu. Sürekli bir gizem, kaçma kovalamaca, bir yandan da bilgi bombardımanı… Bu aksiyon içinde konular arasında bağlantı kurmakta zorlandım ve dağıldım.

Tekvin | Osman Hamdi Bey

Osman Hamdi Bey’in “Tekvin” ya da diğer adıyla “Mihrap” adlı kayıp tablosunun izi sürülüyor kitapta.

Resmin kendisi de ortadan kayboluşu da ilginç. Resimde göğüs dekolteli bir kadın bir caminin mihrabına sırtı dönük vaziyette Kuran okunan rahle üzerinde oturuyor. Yerlerde Kuran sayfaları var. Kadının mihraba yani kıbleye ters oturması, başı açık ve dekolteli olması, yerlerde Kuran sayfalarının olması, kadının başı ve ayaklarından çizilen iki ters üçgenin Davut yıldızını vermesi ile resmin bir İlluminati vakası olduğu söyleniyor.

Osman Hamdi Bey tarafından tablonun ismi “La Genese” olarak koyulmuş. Tevrat’ın ilk bölümüne de ismini veren Genesis veya Yaratılış, Osmanlıca Tekvin anlamına geliyormuş. Ama tablo, bir kitapta kitabın yazarı tarafından adı bilinmeyip Mihrap olarak adlandırılmış ve ismi öyle kalmış.

Tablonun bilinen son sahibi Demirbank imiş. 2000 yılında banka batıp TMSF’ye devredilmiş ve bu Tekvin tablosu ortadan kaybolmuş. Bir daha da gören duyan olmamış.

Kitapta işte bu tablodan yola çıkılarak Osman Hamdi Bey’in hayatına ve bu tablonun ayrıntılarına yer veriliyor. Bu açıdan okuması keyifli.

Tekvin | Kamondo Ailesi

Bana okuması keyifli gelen bir başka bilgi kısmı Kamondo ailesinden bahsedilen bölümler.

Kamondolar 1800’lerde İstanbul’da yaşayan bir Yahudi aile. Bugün dünyaca ünlü ve zengin olarak bildiğimiz Rostschild ailesinden daha zengin o dönem.

Rostschildler Yahudilerin kendilerine ait bir ülkeye sahip olması idealine sahipler. Kamondolar ise Yahudilerin bulundukları ülkede uyumla yaşamalarından yana. Bu çatışma nedeniyle Kamondoların yok edildiği düşünülüyor.

Osman Hamdi Bey’e Tekvin tablosunu yaptıran da Isaac Kamondo. Isaac Kamondo, Cercle D’orient Kulüp’ten tanıdığı Osman Hamdi’den bu resmi yapmasını istiyor. Nedeni ve resimdeki kadının kim olduğu kitapta anlatılıyor.

Tekvin | Servet Değerinde Tablo

Hikaye 2010’lu yılların İstanbul’unda geçiyor. İstiklal Caddesi hakkında da bol bol bilgiye sahip oluyoruz kitaptaki aksiyon esnasında. Aksiyon kısmı şu:

Kitaptaki karakterlerin bu tabloyla bir şekilde bağlantıları var. Kabaca şöyle özetleyeyim, tablo iyi insanların elinde, kötü insanlar da bu tablonun peşinde. Çünkü tablo servet değerinde. Ama bu servet salt tablonun sanatsal değeri anlamında değil, içerdiği mesajla ilgili…

Okuma keyfinizi bozmasın diye daha fazla ayrıntı veremeyeceğim ama komplo teorisi sevenlerin ağzının suyunu akıtacak bir hikaye.

Bu açıdan Dan Brown’u anımsatıyor.
Bkz: Da Vinci Şifresi
Bkz: Melekler ve Şeytanlar
Bkz: Cehennem
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

3 YORUMLAR

  • Yanıtla Metin Çoban 4 Temmuz 2023 at 08:53

    Kitabın yorumu da çok güzel olmuş. Romandaki heyecan ve kovalamaca yorumda da var 👏👏
     
    Alırım ben bu kitabı, hemen de bitiririm. Bende Tapınakçıları falan çok severim.
     
    Teşekkürler

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 4 Temmuz 2023 at 10:39

      Ben de aynı şeyi düşündüm; alıp okuyayım bu kitabı, dedim 😁
       
      Teşekkürler Hülyacığım paylaştığın için 😘

  • Yanıtla Mücella Türkoğul 5 Temmuz 2023 at 17:38

    Hülya Hanım, gecen yıl hediye gelen ve okuduğum bu kitabı harika yorumlamışsınız, tam da sizin gibi düşünüyorum. Bi’ noktandan sonra okunmaktan sıkıldım e bitirmem epeyce zaman aldı. Şimdilerde yine benzer bir kitap okuyorum; Metin Ardıtı adlı yazarın “Turquetto”. Bu kez 16. yüzyılda İstanbul’da doğmuş Yahudi bir ressam ve Venedik’te yaptığı resimler… Bu türde yazmak moda gibi geldi okurken.
     
    Kaleminize sağlık teşekkürler 🙏

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan