Biraz Kitap

Açlık

24 Kasım 2020

Kitap: Açlık | Yazar: Knut Hamsun | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Açlık | Knut Hamsun

Bu kadar açlık, bu kadar sefillik, bu kadar rezilce bir yaşam…

Açlık

Aç biilaç genç yazar, yazdığı makalelerle geçimini sağlamaya çalışmaktadır. Ancak ha deyince makale yazamadığı gibi, yazdığı her makale de gazetede yayınlanmaya değer bulunmadığı için para alamadığı günler de olur. Hem de o kadar çok olur ki. Derin bir yoksulluk ve açlık içinde yaşar bu nedenle.

İşte o açlığı okurken de hissettirmek, 1890’da Açlık’ı tamamlayan Norveçli yazar Knut Hamsun’un başarısı. Adam zaten demiş “Yazar her zaman şeyleri kapsayan o titreşik sözcüğü bulmalıdır. Bir sözcük bir renge, ışığa, kokuya dönüştürülebilir” diye. Hakikaten de dönüştürmüş. Kitap karakterinin açlığı her satırda, her sayfada hissediliyor. Mideniz kazınıyor okurken.

Fakir Ama Gururlu

Ne kadar da açsa, bir o kadar gururlu bir karakter.

Eline bir şekilde geçen üç beş kuruşu, bir başka muhtaç durumdakine veriyor. Borç istemeye gittiği arkadaşı, kendinden önce davranıp borç istediğinde, elinde kalan tek şey olan yeleğini ve berber karnesini düşünmeden ona verebiliyor. Sürekli giymekten eskiyen pantolonunun rengi açılan yerlerini tükürükle koyulatmaya çalışıyor. Olmayan köpeği için istediğini söyleyip lokantadan bir parça kemik alıyor. Zaten onu da aç midesi kaldırmıyor, sürekli kusuyor.

Onca açlığına ve sefilliğine rağmen dürüstlüğünden taviz vermemesi, nazik ve ince düşünceli davranmaya özen göstermesi… Takdir edilesi ama… Bilemiyorum, gerçekten öyle mi davranmak gerek?

İhtiyaçlar Hiyerarşisi

En birincil ihtiyaçlarımız açlık, susuzluk gidermek gibi fiziksel ihtiyaçlarımız değil mi? Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi‘ni bilirsiniz:

Maslow, gereksinimleri şu şekilde kategorize etmektedir.
  1. Fizyolojik gereksinimler (nefes alma, besin, yemek, su, cinsellik, uyku, sağlıklı metabolizma, boşaltım)
  2. Güvenlik gereksinimi (beden, iş, kaynak, ahlâk, aile, sağlık ve mülkiyet güvenliği)
  3. Ait olma, sevgi, sevecenlik gereksinimi (arkadaşlık, aile, cinsel mahremiyet)
  4. Saygınlık gereksinimi (özsaygı, özgüven, başarı, başkalarına saygı duymak, başkaları tarafından saygı duyulmak)
  5. Kendini gerçekleştirme gereksinimi (erdemli, yaratıcı, içten, problem çözücü, önyargısız ve hakikatleri kabul eder olmak)

Kitap karakteri daha birinci basamaktaki gereksinimlerini karşılayamadığı halde dördüncü basamaktakileri karşılama gayretinde. Helal olsun, olsun da… Başkalarından önce kendini düşünmek, hele ki konu süregelen bir açlıksa bencil davranmak, yeri gelince öfkelenmek ve hatta kavgaya tutuşmak o kadar da yadırganmazdı bence.

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan