Sağlıklı Beslenme & Diyet

Diyetisyenlere Sıkça Sorulan 5 Soru | 2

2 Ağustos 2023

Yazı: Diyetisyenlere Sıkça Sorulan 5 Soru | 2 | Yazan: Fatma Nur Erdoğan

Herkese kocaman bir merhaba! Görüşmeyeli nasılsınız? Umarım çok iyisinizdir. Bugün sizlerle ben ve sevgili meslektaşlarımın danışanlarından ve çevresinden en çok aldıkları sorulardan beş tanesini ve cevaplarını sizlerle paylaşmak istedim. Hadi gelin yakından bakalım.

Ekmek Tüketmek Zararlı mıdır?

Hayır, ekmek tüketmek zararlı değildir. Beyaz, kepekli, ekşi mayalı hiçbir ekmek zararlı değildir. Nihayetinde diyet planı parmak izi gibi kişiye özel olduğundan dolayı hangi ekmek çeşidinin sizin bedeninize iyi geleceğini bulmak gereklidir. Örnek vermek gerekirse; şeker hastası ve kilo problemi yaşayan bireyler tam buğday ekmek, böbrek hastaları beyaz ekmek, gluten hassasiyeti olan bireyler ve çölyak hastaları ise glutensiz veya sadece mısır unu ile yapılmış ekmek tüketmelidir.

Ne çeşit olursa olsun ekmek tüketimi oldukça önemlidir. Nitekim, günlük almamız gereken enerjinin yüzd55 -60’ını karbonhidrat kaynaklarından alırız. Bunların başını ise ekmekler çeker. Ekmek tahıl kaynaklı bir besin olduğundan B grubu vitaminlerden zengindir. Bunun yanı sıra içeriğindeki lif oranı yüksek olduğundan tokluk sağlar, bağırsaklarda temizleyici görevi görür. Beynimiz ise yalnızca glukoz ile çalışır. Sağlıklı karbonhidrat kaynaklarını tüketmediğimiz takdirde beyin fonksiyonlarımızda da azalma gözlenebilir.

Ekmek tüketmek bedenimiz için yararlıdır. Ancak şunu da unutmayalım ki her gıdada olduğu gibi ekmekte de porsiyon kontrolü yapmak gereklidir. Her bireyin günlük alması gereken kalori ve karbonhidrat miktarına göre ekmek miktarı da ayarlanmalıdır.

Demir Takviyesi Kilo Aldırır mı?

Hayır, tek başına demir takviyesi kilo aldırmaz. Aksine demir eksikliğiniz var ise kilo verme oranınızda düşecektir. Vücut eksik gördüğü durumun üzerine düşeceği için yağ metabolizmasını devreye sokacak zamanı olmaz. Vücutta demir olmaması üzerine o kadar yoğunlaşır ki sadece bu durumu tamir etmeye yönelir.

Böylece demir takviyesi kullanmaya başladığınızda kriz anı ortadan kalkar ve vücut rahatlamaya başlar. Yağ yakımına zaman ayırabilir. Ama ben demir takviyesi kullandım ve kilo aldım diyecek olabilirsiniz. Evet deneyimler sonucu elde edilmiş ki demir takviyesinin iştah açısı özelliği mevcut. Fakat ağzımıza attığımız her lokmadan da biz sorumluyuz. Zavallı demir takviyesi değil. Diyetimize sadık kaldığımız, uzun süre tokluk sağlayan lif kaynağı besinlere diyetimizde yer verdiğimiz sürece demir takviyesi iştah açsa dahi kilo aldırmaz. Aksine kilo verememe sebeplerinizden biri demir eksikliğiniz olabilir.

Günde Kaç Bardak Su İçmeliyiz?

Diyetin parmak izi gibi olduğundan az önce bahsetmiştik. Su tüketimi de aynı şekilde parmak izi gibidir. Herkese günde 2-3 litre su iç demek doğru olmaz. Yaş, boy, kilo, beslenme alışkanlıkları, hatta hangi mevsimde olduğumuz dahi su tüketimimizi etkiler. Pratik olarak hesaplama yapacak olursak her birey kendi kilosunu (kilogram cinsinden) 0.033 ile çarpmasıyla günlük içmesi gereken su miktarını elde eder. Örneğin 70 kg birisi günde 2.31litre su tüketmelidir.

Ancak şunu da belirtelim ki bu miktar normal şartlar olarak hesaplanır. Yani eğer siz çok fazla çay kahve tüketen bir bireyseniz günlük içmeniz gereken suyun haricinde içtiğiniz her bardak kahve ve çay için iki katı kadar daha su içmeniz gerekir. Eğer yaz ayındaysak ve çok terliyorsanız günlük içmeniz gereken su miktarı artabilir. Ben içmem gereken suyun yarısını dahi içemiyorum diyorsanız su tüketiminde biraz daha gayretli olmanızı öneririm. Çünkü vücudumuzun çok büyük bir kısmı sudan oluşuyor. Özetle, su içmeyi ihmal etmeyelim.

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

Hayır, yeşil çay tek başına zayıflatmaz. Hiçbir besin mucizevi değildir. Sadece bir besini tüketerek yağ yakmasını beklemek doğru olmaz. Yeşil çayın metabolizmayı hızlandırıcı ve ödem attırıcı etkileri olduğu biliniyor. Ancak içeriğindeki kafein oranı sebebiyle günde 2 kupadan fazla tüketmek çok doğru olmayacaktır. Özellikle tansiyon ve kalp rahatsızlığı olanların yeşil çayı kontrollü tüketmesinde fayda vardır. Zayıflayacağım diye her gün bardak bardak yeşil çay içmek yerine yararlı etkilerinden dolayı akşamları birer fincan yeşil çay tüketmek daha doğru olacaktır.

Günde Kaç Öğün Beslenmeliyiz?

Buna cevabım yine aynı olacak. Öğün sayısı da kişiye özeldir. Kalıplaşmış üç ara üç ana öğün kavramı doğru değildir. Kişinin kendi gereksinimleri ve hayat tarzına göre öğün sayısı da düzenlenmelidir. Örneğin sabah çok erken kalkan biri öğlen yemeğine ihtiyaç duyarken geç kalkan biri sadece kahvaltı ve akşam yemeğine ihtiyaç duyabilir. Sabahları kahvaltı etmekten midesi bulananlar kahvaltı etmek yerine güne minik bir ara öğünle başlayıp ilerleyen saatlerde kahvaltı edebilir. Uyulması gereken en önemli kural ise saatlerce aç kalmamak, 4-5 saatte bir öğün tüketmektir.


Her bilgi doğru değildir. Bana iyi gelen besin veya beslenme başka birine kötü gelebilir ve hiçbir besin mucizevi değildir. Tek başına yağ yakamaz. Kilo vermek için öncelikle hayat tarzımızı iyileştirmemiz gerekir. Unutmayın ki her birimiz çok kıymetliyiz. Gün sonunda herkes bir tarafa çekildiğinde bedenimiz ve içindeki ruhumuzla baş başa kalacağız. Onlara çok iyi bakmalı gereksinimlerine kulak vermeliyiz.

Bir sonraki yazımda görüşene dek kendinize çok iyi bakın. Sevgiler.
 
 
Dyt. Fatma Nur Erdoğan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan