Biraz Kitap

Mutlu Olma Sanatı

14 Kasım 2023

Kitap: Mutlu Olma Sanatı | Yazar: Arthur Schopenhauer | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Mutlu Olma Sanatı | Arthur Schopenhauer

Yazar filozof Schopenhauer, mutlu olmak ile ilgili bugün kişisel gelişim kitaplarında da sıklıkla bahsedilen konuları ele alıyor.

Kusursuz bir mutluluk değil, nispeten daha az acı çekilen bir durum beklentisi içinde olmamız gerektiğini belirterek başlıyor tavsiyelerini vermeye.

Mutlu Olma Sanatı | Schopenhauer’ın Tavsiyeleri

– Kıskançlıktan kaçın.

– Güçlü ve zayıf yanlarını tanı.

– Doğal yeteneklerini geliştir, böylece yeteneğinin az olduğu şeylere çaba harcama.

Başkalarını taklit etme. “Başkalarının niteliklerini ve özelliklerini taklit etmek, başkalarının kıyafetlerini giymekten çok daha onur kırıcıdır.”

– Değiştiremeyeceğin şeyler için üzülme. “Başımıza gelen hiçbir kötülük, bizi bunun önlenebileceği koşulları düşünmekten daha fazla üzmez.”

– Bir işe girişmeden önce enine boyuna iyice düşün. İşi yapıp sonuç beklerken olası tehlikeleri düşünüp korkuya kapılma. Zamanında düşünüp taşındın, sonuç kötü olursa bu her şey rastlantıya bağlı olduğu içindir.

– Bir talihsizlik olduğunda başka türlü olabileceği fikriyle kendini yorma. Başka sefere daha temkinli ol.

– Çok konuşma. “Hiçbir şey insanın başkalarıyla pek az, kendisiyle ise bol bol konuşması kadar fayda sağlamaz.”

– Dedikodudan kaçın. “Meseleyi kendine saklamayan biri, meselenin sahibini de kendine saklamayacaktır.”

– Neşeli olmaya izin ver. “Neşeli olmak için nedenimizin olup olmadığını düşünerek ya da bizi ciddi düşüncelerimizden ve yoğun endişelerimizden uzaklaştırmasın diye kapıdan içeri girişine izin vermekte tereddüt etmek yersizdir.”

– Sağlığını koru. “Hiçbir şeyin keyfe dışsal mutluluklardan daha az, sağlıktan da daha fazla katkıda bulunmadığı kesindir.” Bir şeyi hastayken görmek ile sağlıklı iken görmek farklıdır. “Sağlıklı bir dilenci, hasta bir kraldan daha mutludur.”

– Şiddetli heyecanlardan, büyük zihinsel çabalardan kaçın.

– En az iki saat açık havada hızlı hızlı hareket et. (Hızlı hızlı hareket et diyor, yürüyüş demek istiyor herhalde.)

– Mevcut anın farkına var. Gelecek ve geçmişe takılma. “Kesin olmayan ya da belirsiz sıkıntıların bütün hayatımızın huzurunu kaçırmaması için bunları ya hiç olmayacakmış ya da kesinlikle şimdi olmayacakmış gibi görmeye kendini alıştır.”

– Hayal gücünü dizginle. Böylece hayal kırıklığına uğrama. Ya da karanlık hayallere dalma.

– Hiçbir ani durum karşısında büyük coşkuya ya da büyük kedere izin verme. Çünkü her an her şey yeniden değişebilir.

– Çok mutlu olmayı isteme, taleplerini ölçülü düzeye indir.

– Sahip olduğun iyi durumları unutma. Büyük acılar, küçük acıları yok eder. Büyük bir acı varken daha küçük diğer acılar hissedilmez olur. Tersine büyük bir acı yokken de en küçük dertler bile canımızı sıkar. Örneğin, işini kaybetme tehlikesi olan bir adam, rüyasında çocuğunun hasta olduğunu görmüş olsun. Acısı birden küçülür. Çünkü çocuğu sağlıklıdır ve bunu düşününce iş kaybetme tehlikesinin acısı yatışır.

– Öfkeni ve nefretini dile getirme, bunu dile getiren sözcüklerden kaçın. Öfke ve nefret içeren sözcüklerden kaçınmak, öfke ve nefretle hareket etmeni de engeller.

– Her meseleyi ona ait zamanda düşün, diğer her şeyle ilgili endişelenmeyi bırak. “Adeta düşüncelerimizin çekmeceleri olmalıdır ki birini açtığımızda diğerlerini kapayalım.”

– Faal ol. Bir şeyler yap, bir şeyler öğren. “Engelleri aşmak, insan varoluşunun en büyük zevkidir.”

– Sahip olmadıklarına özenmektense sahip olduklarının değerini bil. Örneğin eşinin, çocuğunun, dostlarının… vb. “Sahip olmadığımız şeylere bakarken, ‘Benim olsaydı nasıl olurdu’ diye düşünme eğilimindeyizdir ve işte böylece yokluğu hissederiz. Oysa bunun yerine sahip olduğumuz şeyler için sık sık şunu düşünmemiz gerekirdi: ‘Bunu kaybetsem ne olurdu?’”

– Senden daha kötü durumda olanları gözlemle. “Asıl kötülüğümüz için başkalarının çok daha büyük acılar çektiğini gözlemlemekten daha etkili bir teselli yoktur.”

Bu tavsiyelerin ardından kitabını şu sert sözlerle bitiriyor:

Ahmak her zaman ahmaktır ve ruhsuz bir hödük sonsuza dek ruhsuz bir hödük olarak kalır, isterse cennette çevresini huriler sarsın.

Mutlu Olma Sanatı | Schopenhauer’ın Kişisel Gelişim Kitabı

Görüldüğü üzere düpedüz kişisel gelişim kitabı. Kişisel gelişim kitaplarına burun kıvıranlar, buyurunuz Schopenhauer da kişisel gelişim yazmış işte.

Ben kendisini sevmem. Benim kendisini sevmeyişim şu kitabına dayanır:
Bkz: Aşka ve Kadınlara Dair

Bunun dışında mutluluk ile ilgili başka kitaplar için

Bkz: Mutlu Beyin
Bkz: Spinoza’nın Sevinci Nereden Geliyor
Bkz: Mutlu Olma Sanatı
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 14 Kasım 2023 at 14:45

    Schopenhauer’ı ben de hiç sevmem, tam da senin sevmediğin sebeplerden 😉 Bir Schopenhauercu olan Nietzsche’yi de hiç sevmem. Mizojinilerine takılmadan felsefelerine odaklanacakmışım; oldu 🤦🏼‍♀️ “Kadınlar hakkında söyledikleri saçma sapan şeyleri bir kadın filozof, erkekler hakkında söyleseydi dinlerler miydi o kadını erkekler?” diye sormaya bile gerek yok çünkü hepimiz biliyoruz ki değil felsefi sistemini incelemek “Boş konuşuyor bu kadın” diye kestirip atarlardı. Ahh o zaman bence de boş yapıyor Schopenhauer.
     
    Felsefe metinlerinin kişisel gelişim kitaplarına benzediğini yazmışsın yorumunda. Aslında bu tam tersi. Kişisel gelişim metinleri çakma felsefe yazıları bence. Büyük filozofların yıllarca emek verdikleri düşünce sistemlerinin orasını burasını kırpıp yüzlerce yıl sonra farklı bir şey söylüyorlarmış gibi ortaya çıkan insanlar bunların çoğu bana kalırsa. Gerçekten hiç kişisel gelişim kitabı okumadım. Bana Marcus Aurelius’un, Seneca’nın Antik Çağ’da dile getirdiği stoacı fikirleri, yeni bir şeymişçesine yutturmaya kalkmasından hoşlanmıyorum popüler kültürün. Tabii isteyen bundan faydalanabilir ama ben orijinal metinleri okumayı tercih ederim. Elbette felsefe sadece ahlâk felsefesinden ibaret değil ama kişisel gelişim yazarları tarafından en çok sömürülen alan ne yazık ki ahlâk felsefesi.
     
    Neyse konu felsefe olunca ben bir çoşuyorum, burada durayım. Öpüyorum canım 😘

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan