Sağlıklı Beslenme & Diyet

Tatilde Kilo Almamak İçin Beslenme Önerileri

13 Haziran 2017

Okulların tatil olması, Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte herkes tatil planları yapmaya başladı bile. Her şeyden önce kilo almamak istiyorsak, doğru tatil planı yapmamız gerekiyor. Kilo problemi ile uğraşan birçok kişinin en büyük korkusu tatilde kilo kontrolünü elde tutamamak ve kilo alarak eve dönmektir. Açık büfede sınırsız yenilebilen ve birbirinden lezzetli görünen pastalar, börekler, kızartmalar, etler, tatlılar diyetinden şaşmayacak kişileri bile baştan çıkartmada etkilidir. Ayrıca tatilde yüzmek yerine şezlongda güneşlenmek tercih edildiği için de kilo alımı kaçınılmaz olur.

Basit ama etkili bazı kurallara dikkat ederek siz de tatilden kilo almadan dönebilirsiniz. İşte bu yüzden bu hafta sizlere tatilde kilo almamak için beslenme önerilerinden bahsedeceğim.

Her Şey Dahil Oteller Yerine Butik Otelleri Tercih Edin

Tatilde kilo almamak için her şeyden önce doğru tatil planı yapmak daha uygun olur. Kendinizi sürekli yemek zorunda hissedeceğiniz açık büfe, her şey dahil oteller yerine, butik oteller veya oda-kahvaltının dahil olduğu konaklama yerlerini tercih etmek daha doğru olacaktır. Her şey dahil, açık büfeli otelleri tercih ediyorsanız da eğer açık büfeden bir anda her şeyi yemek yerine, her gün farklı seçimler yapmayı deneyebilirsiniz. Kahvaltıda salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş gıdalar uzak durmayı tercih edin. Bir gün kahvaltınızda peynir, zeytin, domates, salatalık, maydanoz, nane, dereotu, roka, ince dilimlenmiş kepek yada çavdar ekmeği yanında taze meyvelerinden oluşan bir tabak tercih ederken diğer gün tabağınızı omlet veya yumurta, peynir, ceviz veya badem, ince dilimlenmiş kepek yada çavdar ekmeği yanında domates, salatalık, maydanoz ve biber çeşitlerinden oluşturabilirsiniz. Tatlıdan vazgeçemeyenler kahvaltıda 1 tatlı kaşığı kadar reçel veya bal tüketebilir. Eğer bu şekilde kendinize sağlıklı ve dengeli kahvaltı tabakları oluşturursanız kaçamak olarak kahvaltınıza simit, krep ya da pancake veya ince dilim börek veya gözleme ekleyip kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Simit tercih edilecekse 1 simidin 4 dilim ekmeğe eşdeğer olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Bütün Gün Güneşlenmek Yerine Fiziksel Aktiviteyi Artırın

Tatil spora zaman ayırmak için bir fırsat olarak da değerlendirilmelidir. Bütün gün şezlongda güneşlenmek yerine, yürüyüş yapmak, bol bol yüzmek, plajda top oynamak, sörf, yelken, dalış gibi su sporlarını yapmak veya bunları öğrenmeye çalışmak kilo kontrolünde çok etkili yöntemlerdendir.

Spor Malzemelerinizi Yanınıza Alın

Her şey dahil konseptinde bir otele gidiyorsanız yanınıza muhakkkak spor kıyafetlerinizi ve malzemelerinizi almayı unutmayın. Çünkü bu otellerde mutlaka fitness salonları, basketbol sahaları, tenis kortları bulunmaktadır. İşte bu yüzden günde 1 saatinizi spora ayırmaya çalışın. Bu şekilde yaptığınız kaçamakları sporla dengelemiş olursunuz.

Tatlı Büfesinde Hafif Tatlıları Tercih Edin

Tatilde tatlı tercih ederken seçiminizi ağır, şerbetli hamur işleri yerine dondurmalardan, meyvelerden ve sütlü tatlılardan yana kullanın.

Ana Yemeklerde Pişirme Ve Hazırlanma Yöntemlerine Dikkat Edin

Tatilde yeme içme alışkanlıkları da başlı başına değişeceği için normal hayatta yenilmeyen yiyecekleri sürekli görmek, ister istemez bu yiyeceklere karşı olan ilginizi artıracaktır. Özellikle her şey dahil konseptli otellerde sürekli hamur işleri, gözlemeler, tatlılar, kızartmaları, hamburgerler burnunuzun dibinde olur. Bu tür yiyeceklerden uzak durabilmenin en etkili yolu bunları görmemektir. Bu yüzden bu tür gıdaların olduğu bölümlere gitmeyin ve bu tür gıdaları tercih etmeyin. Unutmayın ki, göz görmez ise gönül istemez.

Hem iyi doymak, hem de kilo almamak istiyorsanız öğününüze zeytinyağlı sebze yemekleri ile başlamanızı öneririm. Meze seçimlerinizi yoğurtlu mezelerden yana kullanabilirsiniz. Açık büfe yemeklerini bir anda tabağınıza doldurmak yerine yiyebileceğiniz miktar ve çeşitte alın, yiyin ve sonra diğer yiyeceği seçmeye gidin. Zeytinyağların ardından ızgara balık, köfte veya beyaz etler önceliğiniz olsun. Yemeğinizin yanında mutlaka mevsim yeşilliklerinden oluşan bol miktarlı bir salata tabağı hazırlayın. Salatadaki yeşillikler içerdiği yüksek lif ve posa sayesinde hareketsiz metabolizmanın hızlanmasına ve bağırsak hareketlerinin de artmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca salatalarınıza lezzet katmak için birer tatlı kaşığı zeytinyağı ve nar ekşisi ile istenilen miktar ve çeşitte baharat ekleyebilirsiniz.

Öğünlerinizi Baştan Planlayın

Tatilde öğün planlarınızı baştan yapmak sizin için daha yararlı olacaktır. Üç ana öğünde dolu dolu yemek yerine kendinize günde en keyif alacağınız bir öğünü belirleyin. Örneğin akşam yemeğini uzun tutmayı seviyorsanız bunun için sabah kahvaltı öncesi sporunuzu yapın ve kahvaltınızda süt, meyve gibi hafif besinlerden oluşan bir kahvaltı tercih edin. Bol bol denize girin ve yüzün. Öğlen yemeğinde daha çok zeytinyağlı ve yoğurtlu salataları tercih edin. Pilavlardan, kızartmalardan, makarnalardan ve şerbetli tatlılardan uzak durun. Kaçamak yapmak istiyorsanız ikindi öğününde yağsız yarım gözleme ile ayran ya da meyve ve dondurma tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise et, salata, meze ve zeytinyağlıları tüketebilirsiniz. Eğer alkol kullanıyorsanız 1 kadehi geçmeyecek kadar akşam yemeklerinizin yanında alkol tüketebilirsiniz.

Asitli, şekerli içecekleri de sınırsız içmek yerine 1-2 bardaktan fazla tüketmemeye özen gösterin. Akşam yemeği için gittiğiniz yerdeki yöresel tatları deneyebilirsiniz bu kadarına hakkınız var. Açık büfe menüsünde bulunan bütün yiyecekleri tüketemeyeceğimiz için tüketmek istediğiniz besin gruplarının her birinden bir çeşit birer porsiyon veya ikişer çeşit yarım porsiyon şeklinde tercih yapabilirsiniz. Mesela iki çeşit et yemeği varsa ve siz bunların hepsinden tatmak istiyorsanız o zaman bir porsiyon et grubu hakkınızı ikiye bölerek yine bir porsiyon et grubuna tamamlayabilirsiniz. Aynı şekilde bunu tatlılar içinde uygulayabilirsiniz.

Fazla kilolardan kalıcı olarak kurtulmak ve kilo yönetimini öğrenebilmek imkansız değildir. Yaşam biçiminiz, tatili ile, çalışma hayatı ile bir bütündür. İnsan yaşamını diyetteyim veya değilim diye ikiye ayırmamalıdır. İşte bu yüzden amacınız tatil ya da bayram fark etmeksizin her durumda sağlıklı kilo aralığını sürdürebilmek, kilo yönetimini öğrenmek ve kilo alıp verme döngüsünden çıkmak olmalıdır.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.
 
 
Dyt. Simay Ejderoğlu
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan