Komos

Eros’un Oku

10 Ocak 2019

Aşk Tanrısı Eros | Psykhe ve Eros Aşkı

Ve Beklenen Sonuç; “İhale Bana Kaldı”

Bizim derginin editörüne elini ver abi, kolunu kaptırırsın. Yani en azından bende öyle oluyor. Kendisi Allah var, bir konu hakkında elinden bir şey geliyorsa bize yardımcı olur. Bu sebepten dolayı destek amaçlı geçenlerde Tanrı’nın Saati köşemizde Yunan Mitolojisi yazısını ben yazdım.

Sonra millete para mı verdi, ne yaptı? Bilmiyorum. Okurlar da beğenmişler. Yazmam için yorum falan göndermişler.

Bizim editör mitoloji yazılarını yazacağım köşenin adını bile bulmuş; “KOMOS”

Anlamı da şu;

Dionysos şenliklerinden sonra şarkılı, türkülü köye dönüş alayına deniliyormuş. Komedi sözcüğü bu kelimeden türemiş.

Durum da böyle olunca alttan girdi üstten çıktı, kıyamıyorum da ona… Ve ben şu an tıbba hazırlanır gibi Yunan Mitolojisi okuyorum.

Hayır yani, okunacak gibi de değil ki… Devlet dairesi sanki, her bölüme bakan bir Tanrı tayin etmişler.

Mesela; EREBUS var. Karanlıkların Tanrısı. Semtin bütün karanlık işleri bu tanrıdan sorulur. Torbacılık, gasp vs. gibi işler sanırsam.

NYKS var. Gece Tanrıçası olarak bilinir. Gecelerin bekçisi. Koskoca tanrıyı gece bekçisi yapmışlar. Bu bölüme yanlış bir atama olmuş bence. Çünkü bu gölgeler içinde güçlü bir tanrıça. Ancak olaylara nadiren karışan bir tanrı olarak bilinirmiş. İyi de arkadaş, adama demezler mi? Hem gece bekçisi olarak seni tayin ettik. Hem de olaylara müdahale etmiyorsun.

UREA var. Dağların elemental tanrısı olarak bilinirmiş. Yani hani bu rakı içmemize neden sunmak için söylediğimiz; “Bu kez de dağlar denize paralel diye içeriz,” cümlesi taa bu tanrı zamanından gelmektedir.

Ya sen ne diyorsun? Fantezi tanrısı var ya! Hani marjinal bizdik? Şaka yapmıyorum ya bak harbi diyorum. Tanrının adı Phantaso. Gözünüzü seveyim diğer tarafta yüz yüze bakacağız. Şimdi sen insan evladını nasıl sorguya çekeceksin. Neler yaptığını biz biliyoruz. Neyse bu tanrıyı fazla irdelemeyeceğim. Yoksa çıkamam oradan 😝

Benim favorim; “Afrodit ve Eros”

EROS, istek, seks, aşk tanrısıymış. Yunan Mitolojisi tanrıları arasında dördüncü olarak gelirmiş. Hayır, yani seks tanrısı olup da nasıl dördüncü oldun, onu da anlamadım ya 😝

AFRODİT, güzellik, aşk, sevgi ve sevişme tanrıçasıymış. Roma Mitolojisindeki adı Venüs’müş. Gigantlar arasındaki adı ise Periboia’mış. Ne yani, Roma ve Gigantlar arasına yolumuz düşerse “Afrodit” diyemeyecek miyiz?

Aa siz bu işveli, cilveli tanrıçanın nasıl dünyaya geldiğini biliyor muydunuz? Bak hele bak, olaya bak. Tanrıdır manrıdır diye bir şey demeyeyim diyorum. Ama yani kusura bakma da doğmasaymışsın daha iyimiş.

Kronos, kral babası Uranos’u devirirken bir orakla babasının cinsel organını kesiyor. Tövbe Bismillah ya! Neyse abi kesilen organ denize düşüyor ve oluşan köpüklerden Afrodit doğmuş. O zamanlar bir Allah’ın kulu da dememiş ki; “Ya hatun, senin bu işven, cilven, artistliğin kime? Biz senin nasıl doğduğunu biliyoruz.”

Ve Adamın Dibi Eros. Okuna Kurban…

Yaramaz, çocuksu duyguları ön planda olan bir aşk tanrısıymış. Oğlum sen tanrısın ya kendine gel. Ne yaramazlığı, ne çocuksu duyguları..

Bu Eros için de yine böyle birkaç tane efsane var abi. Ben size bir tanesinden bahsedeyim.

Psykhe & Eros

PSYKHE, Milet kralının üç kızının en güzeliymiş. Harbiden o kadar güzel, o kadar alımlıymış ki herkes Afrodit’i bırakmış, ona tapınmaya başlamış. (Herhalde Afrodit’in nasıl dünyaya geldiğini öğrendiler 🤣)

Afrodit‘in papucu dama atılmış. Herkes hediyelerini PSYKHE’ye götürmeye başlamış. Bu durumda Aşk Tanrıçası Afrodit küplere biniyor tabi. Kıskançlıktan nasıl çatlıyor anlatamam. Kadın milleti işte abi. Tanrı da olsan insan evladı da olsan bu değişmez. Bir kadının düşmanı yine başka bir kadındır.

Afrodit, intikam almak için iş başa düşünce oğlu Eros’a gidiyor. Ve Eros’un okuyla dünyanın en çirkin erkeğine aşık ederek Psykhe’yi cezalandırmak istiyor. Eros’da ne yapsın? Annesinin isteğini yerine getirmek için hemen işe koyuluyor. Eros’u da biliyorsunuz zaten. Yaramazın sırtında sürekli oklar falan var. Milleti kalbinden vurup birbirine aşık ediyor.

Bu bizim Psykhe de havalı mı havalı. Öyle gönlünü de herkese vermezmiş. Bizim ufaklık Eros da sen misin aşık olmayan deyip okunu tam buna fırlatacakken aman Allah’ım bir de ne olsun. Hatun o kadar güzelmiş ki Eros aşık olmuş. Çevreden her ne kadar; “Oğlum yapma, etme, kendine gel. Sen Erossun,” deseler de olan olmuş.

Psykhe’yi alıp sihirli bir saraya götürüyor.

Bu sarayda ormanın içinde ıssız bir yerde. İn cin top oynuyor. Eros saraya akşamları geliyor. Karanlıkta Psykhe ile konuşuyor. Ama ona yüzünü hiç göstermiyormuş. Bu sarayda bir insan evladının isteyebileceği her şey varmış ama bu Psykhe‘ye yetmiyormuş çünkü o sadece Eros’un yüzünü görmek istiyormuş.

Haklı da bence. Beni de biri kaçırsa, seni seviyorum dese, önce bir yüzünü görelim birader, derim.

Fakat Eros bunu kabul etmiyormuş. Gece hep karanlıkta geliyor ve güneş doğmadan da gidiyormuş. Akşamları sarayda ateş ya da mum yakılmasını da yasaklamış. Psykhe ne kadar yalvarsa da bizimki inat abi, Nuh diyor Peygamber demiyormuş.

Oğlum siz tanrısınız. Ne diye böyle alengirli işlerle uğraşıyorsunuz. Yukarıda canınız mı sıkılıyor? Anlamıyorum ki.

Eros’un tek derdi; hatunun, onun kim olduğunu, neye benzediğini bilmeden, körü körüne sevmesi. Neyse abi hatun bakıyor ki Eros bu düşüncesinden vazgeçmeyecek. Tamam, ulan diyor. Senin eşeğin önden gitsin. Kabul anasını satayım.

Bu da nerenin, hangi yörenin tanrısıysa şivesi bir değişikmiş. “Kabul anasını satayım,” nedir? Sen tanrısın az düzgün konuş.

Bir süre sonra Psykhe mutsuz oluyor. Sıkılıyor. Ailesini özlüyor. Eros’dan izin istiyor. Kocası sonuçta 🙄 Eros da bir şartla saraydan çıkıp ailesine gitmesine izin veriyor.

O değil de oğlum. Koskoca tanrısın saraya hapissin. Böyle de hayat mı olur?

Eros’un şartı da hatunun ailesi bir şey yapmasını isterse Psykhe yapmayacak.

Neyse Psykhe ailesine gidiyor. Tabi hatun bu, ağzı hiç durur mu? Anlatıyor her şeyi abi. İşte Eros’u sadece akşamları gördüğünü, gündüzleri görmediğini. Daha yüzünü bile görmediğini ama ona çok iyi davrandığını falan anlatıyor. Ulan insan yüzünü görmediği adamla nasıl sevişir ya?

Bizim bu hatunun da kıskanç, fesat kız kardeşleri aklını çeliyorlar. Bizim Eros gece uyurken, Psykhe‘nin bir hançer alıp mum ışığında yüzüne bakmasını söylüyorlar. Hançeri almasının sebebi de şu. Eros belki canavar falandır. Uyanıp ona zarar verirse hançeri kullanacakmış.

Psykhe güllerle kaplı bir yatakta yatan dünyanın en yakışıklı, en mükemmel erkeğini ve yanda duran okla yayları görüyor. Kocasının aşk tanrısı Eros olduğunu anlıyor. Psykhe kocasına bir kez daha aşık oluyor. Bakarken de, elindeki mumu unuttuğundan mumdan kızgın bir damla Eros’un kanatlarına damlıyor. Damlanın verdiği sıcaklıkla uyanan Eros, ondan istediği tek şeyi de yapmayan Psykhe’yi görünce hayal kırıklığına uğrayıp onu terk ediyor.

Eee ne demişler; “Adriana Lima da olsan bir gün sen de terk edilirsin.”

Psykhe onu geri döndürmek için bütün tanrılardan yardım istiyor. Tanrıların da işi gücü yoktu zaten sana çöpçatanlık yapacaktı. Tek bir çaresi kalıyor. Ondan nefret ettiğini bildiği halde Eros’un annesi Afrodit’e gidiyor.

Kızım o senin kaynanan ya. Gelin kaynana ne zaman anlaşmış ki şimdi anlaşsın. Neyse kaynana Afrodit, gelin Psykhe’ye bir takım işler veriyor. Aklı sıra onu test edecekmiş. Ulan ne testi?! Atı alan Üsküdar’ı geçmiş. Kaç gündür beraberler, gece birlikte yatıyorlar. Ohooo teste sokmak için çok geç kaldın.

İsteklerinin en sonunda da Hades’in karısı Persephone’den büyülü makyaj kutusunu almasını ama ne olursa olsun kutunun içine bakmamasını istiyor. Maalesef Psykhe bir kez daha merakının gazabına uğrayıp kutunun içini açıp bakıyor. Kutunun içindeyse gözle görülebilir bir şey yok. Sadece ölüm uykusu.

Psykhe orada uyuya kalıyor ve nefes alışı zorlaşıyor. Bunu gören tanrıların babası Zeus daha fazla dayanamayıp, Eros’u yanına çağırıyor ve artık hatunu affetmesini söylüyor. Sonra da Psykhe ile Eros evlenip mutlu mesut yaşayamaya devam ediyorlar.

Ve 100 kişiye sorduk, 100 kişiden aldığımız cevap şeklinde yapılan sokak röportajlarında Psykhe’nin çok mutlu olmasının sebebi için verilen tek cevap; “Artık kocasının yüzünü görerek sevişmesi” olduğu söylenmiştir.

NOT: Eğer çarpılmamış olursam, bir de mitoloji okumaya sabrım yeterse iki haftada bir perşembe günleri Yunan Mitolojisi ile karşınızda olacağım efendim.

Mizahla Kalın,
Gülşah İslamoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

10 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 10 Ocak 2019 at 09:01

    Canım benim, Yunan Mitolojisi’ne zaten tutkunumdur fakat senin anlatımını o kadar sevdim ki sanırım klasik mitoloji okumakta zorlanacağım bundan sonra 😉
     
    Akşam yazını düzenlerken Nil yanıma geldi. Kapak fotoğrafını görünce “Anne Gülşah Abla’nın yazısını mı düzenliyorsun?” diye sordu. Öyle olduğunu öğrenince yazıyı okumak istedi. Hatta kesmedi, eski bir iki yazını da sesli okudu. Server yazısına bayılıyor. Kim bilir belki içinde annesi geçtiği içindir. “Anne kıza fenalık geçirtmişsin,” dedi bana. Bizim evde de küçük fanların var 😉
     
    Ailece seni kocaman öpüyor, her yazını merakla bekliyoruz.

  • Yanıtla Ahmet Yonca 10 Ocak 2019 at 10:10

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     
    Ya metrodayım, insanlar benim gülmeme gülüyor 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     
    Harikasın Gülşah. Kitabı imzalatamasam da bu mitoloji ile ilgili çıkacak kitabına Zeus’u musallat edeceğim. Çok güzeldi…

  • Yanıtla Didem Elif 10 Ocak 2019 at 10:11

    ahaahah… mitoloji mitoloji olalı böyle eziyet görmedi…
     
    Mahabharata’yı da oku. Güzel bir hint efsanesidir… iyi gelir…

  • Yanıtla Ahu Kınay Zabun 10 Ocak 2019 at 10:20

    Bence editör çok haklı 🤣 Bu mitoloji tam sana göre. Çok eğlendim okurken…

  • Yanıtla Özlem 10 Ocak 2019 at 11:36

    Gülşaaaaaahhhh.
    Bana aşık olman için ne yapmalıyım.
     
    DM’ye bak artık. Fotoğrafımı da attım. Kimseye atmadığım fotolar onlar.
     
    Editööörrrr, Gülşah’a söyler misin benimle ilgilensin…

  • Yanıtla Mustafa Kara 10 Ocak 2019 at 12:30

    Güldüren Gülşah olunca iyi oluyor 😁 Tanrı’nın Saati sana yakışmış 😜
     
    Afrodit, Eros ve Zeus konseyi toplamış, Gülşah da makaraya katılmış, harika olmuş.
     
    😁😁😁
     
    Salı ve perşembe iyi oldu ya 😁
     
    Gülşah sen çok yaşa 😍

  • Yanıtla Hande S. Sinan 10 Ocak 2019 at 16:51

    Gülşah bayıldım, kahkaha attım.

  • Yanıtla Atakan Balcı 11 Ocak 2019 at 13:08

    Güzel bir anlatım, teşekkürler!… Afrodit’in eşi Hephaistos aklıma geldi yazıda, Afrodit deyince eşi genelde pek kimsenin aklına gelmiyor…

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 11 Ocak 2019 at 14:25

      Zavallı, çirkin demircilik ve ateş tanrısı Hephaistos…
       
      Zeus ve Hera’nın kavgası sırasında annesini tuttuğu için babası Zeus tarafından Olympos’tan fırlatılan, bu sebeple de topal kalan Hephaistos… (Başka bir rivayete göre de çok çirkin olduğu için Hera fırlatmıştır Hephaistos‘u Olympos’tan.)
       
      Afrodit’e aşık olan Hephaistos, anne ve babasına yalvarır onunla evlenmek için. Zeus ve Hera’nın karşısında Afrodit’in söz hakkı bile olmaz.
       
      Afrodit’in birçok aşığı olur. Bunların en ünlüsü Hephaistos‘un üvey kardeşi savaş tanrısı Ares’tir. Hephaistos bu ilişkiyi öğrendiğinde intikam için bir plan yapar fakat ne yazık ki sonucunda kendi de alay konusu olur. Neyse intikamı da Gülşah anlatsın. O daha güzel anlatıyor zaten 😉

      • Yanıtla Atakan Balcı 12 Ocak 2019 at 13:31

        O konuda Afrodit haklı tabii tartışmasız,sevgi arayışı anlaşılabilir. Benim aklıma gelen “Hermafrodit” kavramı daha çok, evlilik konusu değil. Afrodit masum tabii ki, Zeus ve Hera’nın kaprisleri…

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan