Komos

Güzelliği ile Başına Bela Getiren Medusa

7 Aralık 2020

Yazı: Güzelliği ile Başına Bela Getiren Medusa | Yazan: Gülşah İslamoğlu


Medusa ortada, Poseidon sol üstte, sağ altta Athena ve sol altta da Perseus

Başlıktan da anlayacağınız gibi Medusa o kadar güzel, o kadar güzelmiş ki bir bakan bir daha bakarmış. Hatta o kadar güzel ki bırakın Tanrıları, Tanrıçaların bile dikkatini çekermiş. Özellikle de Tanrıça Athena’nın gözleri Medusa’nın üzerindeymiş. Kıskançlık hat safhadaymış. Ulan sinirlenmeyim diyorum, yine olmuyor. Yav kadın, sen Tanrıçasın ya Tanrıça! En üst mertebe. Daha Tanrıçanın üzerine bir titr yok. Hâlâ ne bokuma başkasını kıskanıyorsun?

Eee boşa dememişler; “Bir kadının düşmanı yine başka bir kadındır” diye. Anlayacağınız bu insanoğluna Tanrıçalardan geçen bir özellikmiş.

Bir gün, denizde boğalasıca Deniz Tanrısı Poseidon, bizim güzeller güzeli Medusa’yı görür ve ona hayran kalır.

Geceleri uyuyamaz. Sağa döner Medusa, sola döner Medusa… Ve Tanrıça Athena’nın tapınağında Medusa’ya tecavüz eder. Ulan beni dinden imandan soğuttunuz ya. Tanrısın lan sen, Tanrı! Tanrı tecavüz mü eder ya?

Asıl bomba şimdi geliyor. Olayı öğrenen Tanrıça Athena, bu durumu kendisine yapılan bir saygısızlık olarak görüp Medusa’yı cezalandırmak ister. Yok vallahi sinirlerim zıpladı. Yav kadın! Hatun tecavüze uğramış, bunda onun ne suçu var? Ayrıca o senin hemcinsin. Destek ol. Ne bileyim yanında ol. O durumda olan bir kadına bir de sen ceza vermek istiyorsun, yuh!

Neyse Medusa’nın güzelliğini elinden alıyor. O güzelim seksi Medusa’nın saçlarını yılana dönüştürüp, yüzünü de çirkin bir şey yapıyor. Bu kadarı yetmezmiş gibi, ona bakanlar da taşa dönüşecektir artık. Ulan bu neyin kıskançlığı? Hadi kadının anasını ağlattın, ağlattın da ona bakanlardan ne istedin? Milleti niye taşa çeviriyorsun? Tabi Athena bu, bunca cezayı az görmüş, ardından da Medusa’nın öldürülmesini istemiş. Ve bu öldürme işini de Perseus üstlenmiş. Birkaç Tanrıça da bu duruma yardım ve yataklık eder. Tabi o zamanlar yardım ve yataklıktan tutuklanma da yok. (Espri yapmıyorum. Harbi çok sinirliyim şu an.)

Tanrılar Perseus‘u silahlarla her türlü saldırıya karşı donatmışlar.

Perseus, Zeus’tan elmas gibi son derece sert ve keskin kılıcı; Hermes‘ten, kanatlı sandaletlerini; Hades’ten görünmezlik miğferini; olağanüstü koruma gücüne sahip, aynalı kalkanını da Athena’dan ödünç alarak Medusa’nın kaldığı mağaraya doğru yardırmış.

Tabi şöyle de bir durum var: Medusa’yı öldürebilmesi için Medusa’nın gözlerine bakmaması gerekiyor. Bunun için de Medusa’nın uyuyor olması gerekli. Perseus mağaranın kapısında pusuya yatmış Medusa’nın uyumasını bekliyor. Ve sonunda Medusa uyuyor. Ancak yine tehlike devam ediyor. Çünkü Medusa’nın uykusu çok hafifmiş. Biri osursa uyanırmış. Dolayısı ile Perseus çok dikkatli parmak uçlarında ilerliyormuş. Medusa’yı Zeus’tan aldığı keskin kılıcıyla öldürüp başını da aldığı çantaya koymuş. Ama bu sırada Medusa’nın gövdesinden çıkan Denizlerin Tanrısı Poseidon beraberliğinden olan iki tane Pegasos ile dev Khrysaor adlı çocuk canavar dışarı çıkmış. Böyle olunca Perseus’un mağaradan kaçması zorlaşmış. Çünkü bu yaratıklar öç almak için peşine düşmüş. Burada da Hades’ten aldığı görünmezlik miğferiyle kurtulmuş kör olasıca.

Bak insanoğlunda da öyle Tanrılarda da öyle. Arkadaş şu hayatta hep kötü olanlar kazanıyor.

Ve efsaneye göre;

Medusa ölse bile hâlâ gözleri gördüğü kişiyi taş yapabilme özelliğine sahipmiş. Ve kesik kafasından damlayan her bir damla ölümcül zehirli birer yılana dönüşmeye başlamış. Perseus, Medusa’nın başını Athena’ya vermiş. Athena bu başı zırhına yerleştirerek düşmanları mahvettiği için Mycenae Antik Kenti’nin Perseus tarafından kurulduğu düşünülüp, Perseus halkın kahramanı ilan edilir.

Bu neydi şimdi? Biri Tecavüz ediyor, elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor. Diğeri tecavüz eden hatunu öldürtüyor. O da hiçbir şey olmamış gibi elini kolunu sallaya sallaya geziyor. Başka birileri de öldürmeye yataklıktan sıyrılıp dolaşıyorlar. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi de öldüren kişi halk kahramanı ilan ediliyor.

Öyle mi? Yemişim böyle mitolojiyi de efsaneyi de…

Haydi ben kaçar. Siz hep mizahla kalın. İzahı olmayan şeylerin mizahı olduğundan başka da şansınız yok zaten.
 
 
Gülşah İslamoğlu
 
 

Seksi Editörüme Not:

Bak benden uzun bir süre mitoloji isteme, vallahi cinlerim tepeme çıktı. 😩

Editörden Yanıt:

Mümkün değil; özellikle de yazdıklarını ben ve okurlar bu kadar severken 😉 Yüzyıllardır patriarkal bir dille anlatılan mitleri, kadın bakış açısıyla hem de mizahi bir dille anlatan yazara “Tamam yazma istemiyorsan,” asla demeyeceğim. 🙃

 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 7 Aralık 2020 at 10:34

    Medusa’yı çok severim, bu yüzden çok heyecanla başladım yazıyı okumaya. Gerçekten heyecanıma da değdi açıkçası (: Yine çok eğlenceli bir yazı olmuş Gülşah Abla.
     
    “Siz hep mizahla kalın. İzahı olmayan şeylerin mizahı olduğundan başka da şansınız yok zaten.” :))

  • Yanıtla Gökçe Çiçek Gönülaçar 7 Aralık 2020 at 15:32

    Gülşah yaaa..
    Medusa ve osurunca uyandıģı tilki uykusu..
    Delisin senn..

  • Yanıtla Elif Bilici 8 Aralık 2020 at 09:14

    “Sağa döner Medusa, sola döner Medusa” kısmına sesli güldüm adeta.
     
    Birçok insana sıkıcı gelen mitolojiyi bir de böyle okusun insanlar, eminim çok seveceklerdir 🙂

  • Yanıtla Çağla Ketenci 8 Aralık 2020 at 18:00

    Denizde boğulasıca Deniz Tanrısı :))
    Sen hep yaz, ben hep okurum.

  • Yanıtla Burak Süalp 8 Aralık 2020 at 22:50

    Gülşah yapmışsın yine yapacağını, tanrılara tanrıçalara bildirmişsin hadlerini. Çok da haketmişler. Kalemine sağlık sevgili yazar.

  • Yanıtla Pelin Öncüoğlu Işık 12 Aralık 2020 at 19:31

    Gülşah, yine çok güzel olmuş. Eline sağlık.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan