Komos Tanrı'nın Saati

Dionysos Şahidim Olsun Ki

31 Aralık 2018

Dionysos
Evet, millet ben de farkındayım. Tanrı’yla şaka olmaz. Ama bizim dergide pazartesi günleri yazan yazarımız sevgilisinden mi ayrıldı artık ne oldu bilmiyorum. Kafa dinleyesi varmış. O yüzden artık bizlerle olamayacak. Kendisini tanıdığım için mutluyum.

Şimdi abi bu adam da anasını satayım Yunan Tanrı’larıyla ilgili yazılar yazıyor. Bana zaten mizah dışında yazılan her konu ağır ve zor gelmiştir. Bizim çılgın editöre de esprisine dedim ki; “Editör, pazartesi günü Ahmet’in yazı saatine denk gelecek şekilde ‘Cumaya gittik, geleceğiz’ yaz ya da bu haftalık onun yerine ben yazayım. Sonraki haftalarda ne haliniz varsa görürsünüz.” Anam hatun da hemen “Yaz, yaz“ dedi.

Ulan insan bir düşünür; “Gülşah ne anlar Yunan Tanrılarından.” Hadi Internet’ten iki okuyup, araştırayım, yazayım dedim.

İyi de ben ciddi yazı yazamıyorum ki. Söz konusu da “Tanrı” oğlum, şakaya mı gelir? Yeminle klavye başında hareketsiz kalmak da var işin ucunda. Sonra da düşündüm ne olacak ki bu Yunan Tanrısı ben de zaten Yunan değilim. Benim Rabbim beni korur.

Yeeeeaaaah o zaman yapıştır gelsin.

Şimdi bizim tayini ıssız adaya çıkan, istifa eden yazarımızın yazılarına baktım da yok Zeus, yok Poseidon, yok Kronos… Abi kim bunlar ya? Yeminle bizim hükümet gibi yoldan geçeni alıp Tanrı yapmışlar. Durum böyle olunca madem yazacağım o zaman bana yakışan, benim kafadan olan bir Tanrı seçeyim dedim.

Veee adamım Dionysos

Bildiğin şarapçı, alemci ya. Şarap denildiğinde akla hemen bu bizimki geliyor. Eee tabi o da haklı. Tanrı oğlum bu. Ona alkol alıyor diye günah mı yazacaklar?

Bir de Dionysos’un birçok adı varmış abi; Bakkhos, Bromios, Euhios, Dithyrambos, İakkhos ve İobakkhos vs.

Eee tabi o zamanlar kimlik mi vardı? “Kimliğe sığar mı, sığmaz mı?” diye düşünme derdi de yok. Hayır, yani olsa ne olacak? “Tanrıyım oğlum ben!” Memura “Sığdıracaksın yoksa seni şarabımla döverim” der. Olay çözülür.

Ya da ne bilim işte sonuçta ona üniversite sınavı mı var? İsim kodlaması yapma gibi bir zorluk da olmadığından, durmadan kendine isim koymuş. O da güzel, dur bu da benim ismim olsun, falan filan…

Şimdi bu Dionysos, Semele ile Zeus’un yakışıklı kaslı maslı oğlu. Ulan o değil de düşünsene ne kadar fiyakalı. Anan, baban Tanrı. Adama soruyorlar; “Baban ne iş yapıyor?” Hemen yapıştırıyor cevabı; “Tanrı. Hayırdır birader bir sorun mu vardı?”

Aynı soruyu bize sorsalar bizden giden cevap; “Serbest meslek erbabı” 😁

Bu arada bankası demişken, belirteyim az çapkın da değilmiş Zeus; Semeleler, Heralar havada uçuşuyormuş.

Bu arada kendisine Şarap Tanrısı deniliyor ya oğlum Tanrının bir bildiği varmış ki içiyormuş. Çok çekmiş be! O içmesin de kim içsin. Tanrı marnı ama insan üzülüyor be.

Bu Hera var ya, Zeus’u kıskanıyor. Bir şekilde oyunlar yaparak (Tanrı ya bizimki kılıktan kılığa girmiş) Semele’nin ölmesine sebep olmuş. Sonra bebek Dionysos 7 aylıkken anası Semele’nin karnından alınmış ve Zeus onu baldırında büyütmüş. Yok artık!

Dionysos Hera’dan Saklanıyor

Vallahi ufacık çocuk ondan ona gidiyor. Kız kıyafetleri giydirilmiş. Tabi Hera bunu yer mi? Boru mu lan bu? Koskoca Hera. Hey yavrum hey.

Durum böyle olunca, Hera çocuğa zarar vermesin diye babası Zeus çoçuğunu oğlağa çevirmiş. Bu olayda Dionysos’un ritüel sıfatı olan “oğlak” sıfatını açıklamaktadır.

Yunan Mitolojisi’ne göre Dionysos, Nympheler tarafından büyütüldükten sonra Hindistan ve Arabistan yarımadası olmak üzere pek çok uzak ülkeye gitmiş ve buralarda bulduğu asma dalını gittiği her yere taşıyarak insanlara şarap yapmasını, kendisine tapınılmasını öğretmiş.

Ulan ne kıyak Tanrı ya. Düşünsene Tanrın yanına geliyor beraber şarap yapıp, içiyorsun. Yaa sana tapılmasın da ne yapılsın? Adamsın Dionysos 😆

Şarap Tanrısı Dionysos, iyi yürekli ve yumuşak başlıymış. Ama bazen çok kötü de olabiliyormuş. Dionysos kendisine tapanlara sevinç ve özgürlük verebildiği gibi felaketi, yıkımı da getirebiliyormuş. Çünkü şarap iyi olduğu kadar kötüdür de. İnsanların içini ısıtır, onları neşelendirir ama çok içilirse sarhoş eder.

Yani, bu olaydan sonra da zaten; “Alkol bu, şişede durduğu gibi durmaz,” cümlesi ortaya çıkıyor. Eee şarap bu abi, Tanrı marnı dinlemez. Çarpar şerefsizim.

Dionysos’un hastalıkları iyileştiren bir kadehi varmış. (Black friday kampanyasından almış 😝) O yüzden herkes o kadehten şarap içmek istermiş. Bizimkinin de gönlü zengin abi, öyle “Ben Tanrıyım” yok işte “Benim bardaktan içemezsin” edalarında bulunmaz, verirmiş kadehi. O yüzden insanlar arasında en sevilen Tanrı Dionysos’muş.

O yüzden ne diyorum; “Adamsın, idolsün Dionysos”

Not: Sevgili yazarımız Ahmet Yonca Dikkatine!
Umarım yerini bana bırakmakla pişman olmamışsındır.

O zaman ne diyoruz;

“Rakı, şarap içiyorsam sana ne
Yoksa sana bir zararı, içerim
İkimiz de gelsek kıldan köprüye
Ben dürüstsem sarhoşken de geçerim.”
Mutlu Çelik

Mizahla Kalın,
Gülşah İslamoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

11 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 31 Aralık 2018 at 07:33

    Dün gece yazıyı düzenlerken kendi kendime güldüğümü gören oğlum yanıma gelip; “Neye gülüyorsun bu kadar?” diye sordu. Artık çocuklarım da senin birer hayranın olduklarından onlara da okudum yazını 😉 Benim bıcırıklar anneleri yüzünden Yunan Mitolojisi’ni hatim etmiş durumdalar fakat senin yorumun zannedersem bugüne kadar okudukları arasında favorileri oldu 🙃

  • Yanıtla Sevda Ünlü 31 Aralık 2018 at 09:29

    Adamsın Dionysos :))

  • Yanıtla Mustafa Kara 31 Aralık 2018 at 10:00

    Adamsın Dionyos 😁 Habire şarap içmiş azıcık da Rakı içeydi iyiymiş 😜😜😜 Masaya oturan kadehe alttan, ev sahibi üstten vurur kadehi. Adabı ile gelen başa, kafayı bulan yola hadi eyvallah 👋😁

  • Yanıtla Pervin 31 Aralık 2018 at 11:42

    Bence bu bölümü hep sen yazmalısın. Yunan mitolojisini merak eden varsa zaten kitaplar da Internet’te yazıyor. Oradan okusunlar. Ama senin yazdıkların başka yerde yok.
     
    Ben senin yamuk gülüşünü severim. Dün videona baktım. “R”leri ne güzel de söyleyemiyorsun.
     
    Canım benim kalemine sağlık…

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 31 Aralık 2018 at 11:58

      İki gün önce tam da aynı şeyi söylemiştim; ansiklopedik bilgi her yerde, bunu yazmak ise zeka işi. Bence de Gülşah yazsın bundan sonra Mitoloji yazılarını. Siz baskı yapın, sizleri kıramıyor 😉

  • Yanıtla Beril Erem 31 Aralık 2018 at 12:26

    Düşünsene bunlar mesela senin benim gibi insanlarmış. Çok zekiler ama. Hadi o açıdan ayrışıyoruz diyelim. Adam sürgünde koruk üzümden şarap yapmayı keşfetmiş. Bakmış içince de kör ‘badem gözlü’, dilsiz ‘hatip’ oluyor… İnsanlarla paylaşmış. İçince dünya güzel bir yer oluyor çünkü.
     
    Bu girizgahı şundan yaptım. Bundan binlerce yıl sonra belki insanlar ayfon tanrısı olarak Stivijobsesyus’dan bahsedecekler…
     
    Yani çok geç değil bizim için de yaa…? Hani bir şey bulsak?

  • Yanıtla Çağla Ketenci 31 Aralık 2018 at 12:36

    Ben çok Yunan Mitolojisi okurum. Ancak bu şekilde hiç bakmamıştım olaya. “Adamsın Dionysos.” Güzeldi.
     
    Blog için önerim, bence “Mitolojide Mizah” adı altında yazılar yazdırabilirsiniz.

  • Yanıtla Atakan Balcı 31 Aralık 2018 at 15:39

    Mutlu Çelik’in, ünlü “Be Hey Dürzü” şiirinden alıntı, iyi bir bitirmiş olmuş, ellerine sağlık.

  • Yanıtla Ahmet Yonca 31 Aralık 2018 at 15:42

    Ya sen nasıl bir kralsın 😂😂😂 Yarıldım burada. Harika olmuş. Aynen yorumlardaki gibi, mitoloji kim yazarsa yazsın, olana bağlı kalacak ve hep aynı şey çıkacak. Fakat sen yazarsan, mitolojide ilk olacak 😁😁 Ağzına kurban dostum, harika olmuş 😁

  • Yanıtla Hande S. Sinan 31 Aralık 2018 at 22:40

    Eline sağlık Gülşah 🙂

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 1 Ocak 2019 at 14:11

    Güldürürken verdiğin mesaj 😁
     
    Süpersin

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan