Komos

Lamia ve Kassandra Mitleri

17 Mart 2021

Yazı: Lamia ve Kassandra Mitleri | Yazan: Gülşah İslamoğlu

Gönül isterdi ki bu yazımda da size uçkuruna tükürdüğüm Zeus ve onun kıskanç, gurursuz karısı Hera’dan bahsetmeyeyim. Ama olmayınca da olmuyor be kardeşim. Yeminle mitoloji yazacağım diye Zeus’un seks hayatıyla ilgilendiğim kadar kendi seks hayatımla ilgilenmiyorum.

Lamia

Lamia, Zeus’un yasak aşk yaşadığı hatunlardan biri olan Libya kraliçesidir. Tabi, kötü haber tez duyulur mantığıyla yola çıkarsak bu durum çok çabuk bir şekilde Zeus’un karısı nam-ı diğer Sherlock Holmes Hera’nın kulağına gider ve her zamanki gibi üst düzey kıskançlığının vermiş olduğu yan etki ile Lamia’nın tüm çocuklarını öldürür ve ardından Lamia’yı sürgüne gönderir.

Ulan bununki de hayat mı be? Düşünsene bütün ömrünü azgın kocanın yatıp kalktığı kadınları bulup onları cezalandırmakla geçiriyorsun. Saçma.

Neyse, bu durum karşısında acı ve keder içinde olan Lamia bildiğiniz canavara dönüşüp kendini öç almaya adamış. Böyle yeryüzünde dolaşıp erkekleri baştan çıkarıp erkeklik organlarını kesermiş, bebekleri kaçırırmış, kurbanlarının kanlarını emerek öldürürmüş.

Ulan sizin nasıl bir fantazileriniz var ya? Hayır hadi Hera’dan öç almak istemişsin onu anlarım, anlarım da şimdi bu yaptığınla Hera’dan nasıl bir öç aldın, onu anlamadım. Elalemin adamlarını, bebeklerini öldürdün. Hera’nın da çok da bilmem neresindeydi yani.

Bu arada Lamia, efsanelere göre üst tarafı kadın alt tarafı yılan şekilnde bir yaratıkmış. Ne zamanki bir erkeği kendine aşık edecek o zaman korkunç ve ürkütücü görünümünü değiştirip güzel mi güzel, seksi mi seksi bir hale bürünür, seviştikten sonra da onları öldürürmüş.

Bu şey değil mi ya? Immm dişi örümcek. Onlar da seviştiği erkek örümcekleri öldürüyorlarmış. Demek ki örümceklerin de soy ağaçlarına baksak bir Yunanlık çıkacak ortaya. (Bu konuyu başka bir derste işleriz inşallah 😁)

Biraz da Kassandra’dan bahsedelim

Kassandra, Troya Kralı Priamos ve Hekabe’nin en güzel kızıymış. Kassandra’nın en büyük arzusu, hayali geleceği bilmek ve aynı zamanda rahibe olmakmış. Neyse bir gün Tanrı Apollon, Kassandra’yı görür görmez ona aşık olmuş ve bir teklif sunmuş. Kassandra onunla birlikte olursa ne bileyim işte onunla çatır çatır sevişirse ona geleceği görme yeteneği verecekmiş.

Tabi Kassandra; “Ulan vermeyip de ne yapacağım, turşusunu mu kuracağım?” diyerek bu teklifi hemen kabul etmiş. Sonrasında Apollon, Kasandra’nın ağzına tükürmüş ve Kasandra geleceği görme yeteneğine sahip olmuş.

Konuşmayayım, susayım diyorum ama yok gerçekten olmuyor. Ulan senin vereceğin yeteneğin ben taaa….. Ağza tükürmek ne oğlum? Az Tanrı olun ya. Çocukça işler yapıyorsunuz.

Kassandra bu. Bunun altında kalır mı? “Sen misin benim ağzıma tüküren?” diyerek Apollon ile birlikte olmamış. Bakire bir rahibe olma isteği Apollon’a verdiği sözden daha ağır basmış. Bir rivayete göre de aslında en başından beri Apollon ile birlikte olmaya niyetinin olmadığı, sadece geleceği görme yeteneğini almak için Apollon’u kandırdığı söyleniyor.

Apollon bu duruma çok sinirlenmiş. Sonuçta onunda az da olsa bir Tanrılık gururu varmış ve Kassandra’yı lanetlemiş. Lanete göre de Kassandra geleceği görecek ama kimseyi buna inandıramayacakmış. Ve asıl ağır darbe; asla rahibe olamayacak. Tam tersine bir kadın olarak aşağılanacakmış.

Harbiden de öyle olmuş. Troya Savaşı’nı ve savaşın sonucunu görmesine rağmen kimseyi gördüğü şeylerin yaşanacağına inandıramamış. Olacakları uzaktan izlemek zorunda kalmış. Aias denilen bir Yunan askeri tarafından Truva Savaş’ından hemen sonra Athena’nın tapınağında kendisine tecavüz edilmiş.

Zaten yukarıdaki onca azgından kurtulup rahibe kalabilme hayali de gerçekten çok mantıklıydı. Daha sonra da Agamennon’un savaş esiri olarak Sparta’ya gitmiş ve orada da Agamemnon’un kıskanç karısı Clytemnestra tarafından öldürülmüş.

Anasını satayım gökyüzünün de yeryüzünden aşağı kalır bir yanı yokmuş. Burada da kadınlar tecavüze uğrayıp “Bir kadının düşmanı yine başka bir kadındır” mantığıyla ilerliyoruz. Orada da…
 
 
Gülşah İslamoğlu
 
 

Editörüme Not:

Bi’ kere öpim mi?

 
 

Editörden Yanıt:

Öpücem, öpücem, öpücem 😘😘😘😁😁😁

 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan