Komos

Herkül

17 Şubat 2021

Yazı: Herkül | Yazan: Gülşah İslamoğlu

Zeus’un oğlu, Yunan mitolojisinde “Heracles” (Herakles), Roma mitolojisinde ise “Hercules” (Herkül) olarak adlandırılmaktadır. Herakles, Zeus ile Miken Kralı’nın kızı ve Amphitryon’un karısı Alkmene’nin oğluymuş.

Ulan her mitoloji yazmaya başladığımda “Bu kez Zeus’tan bahsetmeyeceğim” diyorum, yine olmuyor yine olmuyor. X tanrısını yazıyorum yok Zeus’un çocuğu, Y tanrısını yazıyorum yok Zeus’un karısı yok efendim Zeus’un sevgilisi yok Zeus’un bilmem nesi…

Bu kez dedim ki tamam Herkül’den bahsedeyim. Anasını satayım bu da Zeus’un oğluymuş. Eee adamın sevişmediği hatun kalmamış ki, gökyüzünde elini kime çarparsan Zeus’un çocuğu çıkıyor. Hayır, bir de edebiyle sevişse eyvallah ama yok illa birilerinin kılığına girerek sevişecek. Bu nasıl bir fantezi ben anlamıyorum ki?

Zeus, Teleboialılar üzerine sefer düzenleyen Amphitryon’un yokluğunda sen tut adamın kılığına gir ve karısı Alkmene ile birlikte ol. Üzerine de yetmiyormuş gibi bu birliktelikten yarı tanrı Herakles doğsun.

Herkül & Hera

Tabi bu durumdan haberi olan Zeus’un karısı Hera, Herkül’e karşı kin ve nefret içindedir. Al işte yine sinirlendim. Yav kadın bu çocuğun ne suçu var? Emin ol o da Zeus gibi azgın, sapık, seks manyağı bir babası olsun istemezdi ama ne yapsın? Takdiri ilahi. Hayır yani illa birine sinirlenip ona kin duyacaksan bir zahmet kendine sinirlen. Ulan Zeus’un seni aldatmadığı yeminle bir tek ben kaldım. Sen hâlâ bu adamı nasıl kabul ediyorsun? Azıcık kadınlık gururu diye bir şey olur ya. Sizin gibi tanrı, tanrıça olmaz olsun.

Neyse başı boynuz tarlasına dönen bizim Hera, Herkül henüz 8 aylıkken ve kardeşi İphikles ile kundakta yatıyorken iki kocaman yılan gönderir. İphikles ölümlü olduğu için korkar fakat Herakles yılanları boyunlarından tutarak sıkar ve öldürür. Tabi bu olaydan sonra Herakles’in ileride ne kadar güçlü olacağı anlaşılır. Oğlum o değil de; bu Zeus’un spermlerinde nasıl bir ilaç var? Ben anlamıyorum. Ulan bir çocuğu da normal olsun. Yav sen daha 8 aylıksın. Yılanı başından yakalayıp öldürmek nedir ya?

Tabi aradan yıllar geçiyor. Herkül, 18 yaşına geldiğinde babasının ve komşu Kral Thespios’un sürülerine zarar veren Kitharon aslanını öldürerek ilk büyük işini gerçekleştirip fenomen oluyor. Kendisine ödül olarak, Thebai kralının kızı Megara’yı veriyorlar. Tabi bizim Herkül de babası Zeus’a çekmiş. Megara’dan 3 çocuğu oluyor.

Bu süreçte Hera’nın Herkül’e karşı oyunları bitmiyor. Artık bizimkinin psikolojisi bozuluyor, öyle ki karısı Megara ve çocuklarını öldürüyor. Ulan Hera bu enerjini kocan Zeus’u adam etmek için harcasaydın var ya adamı şimdi hadım etmiştin.

Neyse, Herkül’ün bu suçundan ve günahlarından arınması adına Miken kralı Eurystheus’un hizmetine girmesi ve kralın her istediğini yapması zorunlu kılınmış. Miken kralı Herkül’e 12 iş vermiş. Bu durum da mitolojide “Herkül’ün 12 görevi” olarak adlandırılmış.

Şimdi işin yoksa gel bu 12 görevden bahset. Düşünün bak ben buraya yazmaya üşeniyorum. Adam bu görevleri yerine getirmiş.

1.) Nemea Aslanını Öldürmek

Kral Eurystheus, Herkül’den ilk görev olarak Nemea Aslanı’nın derisini getirmesini istemiş. Bu aslan Poleponnes ormanlarında etrafa dehşet saçan devasa bir şeymiş. Tabi Herkül; “Emir büyük yerden” diyerek bir eline okunu, diğer eline budaklı sopasını alıp aslanın peşine düşüyor. Aslan, tabi şaşırıyor. “Kim lan bu manyak?” diyerek Herkül’ün cesaretinden korkup iki girişi olan bir mağaraya kaçıyor.

Herkül, önce mağaranın bir girişini kayalarla kapatıp ardından diğer girişten mağaraya giriyor. Aslan Herkül’ü görünce yelelerini kabartarak Allah ne verdiye üzerine saldırıyor. Tabi bizim Herkül, budaklı sopası ile aslanın kafasına vurup onu sersemletiyor. Ardından aslanın boğazını kollarının arasına alarak sıkmaya başlıyor ve uzun bir mücadele sonunda boğarak aslanı öldürüyor. Sonra yere yatırtıp hiçbir okun delemediği postunu aslanın kendi pençelerini kullanarak soyup kendisine zırh yapıyor.

Ulan filmlerde izlesek “Hadi len oradan” deriz. Ama demek ki olabiliyormuş.

2.) Lerna Ejderi’ni Öldürmek

Typhoon ile Ekhidra’nın yavrusu olan bu canavar Hera tarafından Amymone pınarında dev bir çınar ağacı altına yerleştirilmiş. Hydra, koca gövdesinin üzerinde yılana benzer dokuz boynu ve dokuz kafası olan bir bataklık ejderiymiş.

Herkül, alevli oklar atmaya başlamış ve ejderin kafalarını budaklı sopasıyla parçalamaya çalışmışsa da başarılı olamamış. Her giden kafanın yerine iki kafanın birden çıktığını görmüş. Bunun üzerine yeğeni İolaos’tan yardım istemiş ve yakındaki ormanı ateşe verip, ateşten kor halinde odun getirmesini istemiş. Daha sonra kesilen başların yerine yenilerinin çıkmaması için ateş ile dağlamış ve sonunda ejderi parçalamış. Ejderden kestiği tüm kafaları toprağa gömüp üzerlerini ağır bir kaya ile kapatmış. Ne olur ne olmaz diye herhalde.

3.) Altın Boynuzlu Kyreneia Geyiği’ni Yakalamak

Altın boynuzlu tunç ayaklı bu dişi geyik Tanrıça Artemis’e kutsanmış ve öldürülmesi yasakmış. Bu nedenle Herkül geyiği yakalamak için tam 1 yıl boyunca peşinden koşarak kovalamış, yorgun düşmesini sağlamış.

1 yıl geyik peşinde koşmak nedir ya? Ruh hastası mısınız oğlum siz?

Neyse geyik ilk önce Artemision dağına kaçmış, ardından Arkadia’daki Ladon Nehri’nin kenarına gelmiş ve Herkül; “Eee 1 yıldır koşuyorsun artık yorulmuşsundur” diyerek geyiği okla vurup hafifçe yaralamış ve boynuzlarından tutarak krala getirmiş.

4.) Erymanthos Dağı’nda Yaşayan Büyük Yaban Domuzunu Yakalamak

Herkül’e yaban domuzunu sağ olarak getirmesi emredilmiş. Garibim de hiç işi gücü yokmuş gibi silahlarını alarak yaban domuzunu aramaya çıkmış. Sonunda onu bulmuş ve yüksek dağlarda kovalamaca başlamış. Durup dinlenmeden resmen götünden soluyarak koşan Herkül, yorgun ve bitkin düşen yaban domuzunu derin bir mağarada karla kaplı bir çukur içine düşürmüş. Ardından da bu iri hayvanı ayaklarından bağlayıp Tiryns’e götürmüş.

Kral Eurystheus’un önüne atmış. “Al“ demiş “Hayrını gör. Sırada ne var? Terim soğumadan söyle yakalayıp getireyim“ demiş.

Kral bu yabani hayvanı görünce dehşete kapılıp korkudan büyük bir heykelin içine saklanmış. Ulan sen kralsın ya! Az delikanlı ol! Saklanmak nedir ya?

5.) Kral Augias’ın Ahırlarını Temizlemek

Kral Augias’ın üç binden fazla sığırdan oluşan bir sürüsü varmış. Bu sürü çitle çevrili bir alanda duruyor ve bölge otuz seneden beri temizlenmiyormuş. Bu nedenle ülkede toprak verimsizleşmiş.

Kral Eurystheus, Herkül’e ahırları temizleme işini onu küçük düşürmek için vermiş olsa da bizim Herkül, Kral Augias ile sürünün onda biri karşılığında bir günde temizlemek üzere anlaşmış ve Alpheios ve Peneios adındaki iki büyük nehrin yataklarını birleştirip ahırlara doğru kazdığı hendeğe yardırıp ahırları bir günde temizlemiş. Fakat Kral Eurystheus, Herkül’ün bu görevi bir ücret karşılığında yaptığını anlayınca bu görevi iptal etmiş.

Ulan işiniz gücünüz çamura yatmak. İstediğini yapmış mı, yapmış. Sana ne amk. Ücret aldıysa aldı. Azıcık emeğe saygı ya.

Neyse bunun üzerine;

6. Stymphalos Kuş Sürüsünü Arkadia’daki Gölden Kovalamak
7. Poseidon’nun Minos’a Verdiği Kontrol Edilmez Girit Boğasını Getirmek
8. Diomedes’in Atlarını Yakalamak
9. Amazonlar Kraliçesi Hippolyta’dan Kemerini Almak
10. Geryoneus’un Sığırlarını Getirmek
11. Hesperidler’in Altın Elmalarını Getirmek
12. Üç Başlı Köpek Kerberos’un Getirilmesi gibi her babayiğidin yapamayacağı görevler.

Bütün görevlerini başarılı bir şekilde tamamlayan ve ünü her yere yayılan Herkül artık Lidya Kraliçesi’nin emrindeymiş.

Ulan az delikanlı olun ya. Bu kadar görevi yerine getirmiş birini, bir başkasının emrine vermek nedir? Onu kral ilan etmeniz lazım. Neyse, Kral Oineus’un kızı Deianeria ile evlenir ve Herkül’e karşı nefreti hiçbir zaman bitmeyen Tanrıça Hera ise karısının aklına girer ve ona kıskançlık duygusunu aşılar.

Allah’ım sen aklımı koru. Ulan Hera, bu adamdan istedin de vermedi sana? Aklıma vallahi başka bir şey gelmiyor. Lan bi’ sal şu adamı.

Hera, karısına Herkül’ün ona sadık kalması için bir gömlek giydirmesi gerektiğini söyler. Gömleği giydiğinde Herkül’ün üstüne yapışır ve acı çeker. Çünkü gömlek zehirli bir maddeye batırılmıştır. Öleceğini anlayınca kendisinin yakılması için odun toplamaya başlar.

Oy sevdiceğim. Kendisini yakacak olan odunu bile kendi topluyor. Odunlar Philoktetes tarafından yakılır. Herkül yanarken her tarafta şimşekler çakar. Bir yıldırım gökyüzünde parlayarak odunlara çarpar ve ortaya çıkan bir bulut Herkül’ü alarak Olympos Dağı’na taşır. Böylelikle Herkül tıpkı babası Zeus gibi ölümsüz olur.

Abi ben her şeyi geçtim. Bütün bunlar olurken, bu Herkül boyundan büyük 12 görevi yerine getirirken bu babası olacak azgın Zeus hangi hatunun peşindeydi?
 
 
Gülşah İslamoğlu
 
 

Şömine karşısında şarap seven seksi editörüme not:

Az çalış, dergi için kendini parçalama. Değmez.

 
 

Editörden Yanıt:

Canımsın.
Parçalamayacağım artık, söz.
Bir de en yakın zamanda gene gel, beraber içelim 🍷😘

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Burak Süalp 21 Şubat 2021 at 11:07

    Sevgili Gülşah, uzun zamandır ertelediğim mitoloji okumalarıma sanırım senin bu yazıların sayesinde yeniden başlayacağım. Mitoloji kendi başına zaten çok eğlenceliyken senin yazılarınla iyice keyifli hale geliyor. Kalemine sağlık.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan