Sağlıklı Beslenme & Diyet

Güçlü Bir Antioksidan C Vitamini

12 Aralık 2017

Günlük beslenmemizde vitaminleri hemen hemen her öğün tüketiyoruz. Özellikle bu havalarda bağışıklık sistemimizi korumak için C vitamini beslenmemizde önemli bir rol almakta. Peki hangi besinde ne kadar C vitamini var biliyor muyuz? Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim güçlü bir antioksidan kaynağı olan C vitaminini gelin bu sefer daha yakından inceleyelim.

C vitamini eski zamanlarda uzun deniz yolculuklarında sebze ve meyve yemeyen denizcilerde skorbüt hastalığının ortaya çıkmasıyla kendini göstermiş bir vitamindir. Suda çözünen, havayla temasla kolay okside olabilen, ışıkla temasta rengi koyulaşan ve ısıya dayanıksız bir vitamindir.

C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Vücutta kollajen doku ve bağ dokusu sentezinde, yaraların kapanmasında rol oynar. Antialerjik ve antibakteriyel etkisi vardır. Vücutta demir mineralinin emilimini artırarak kansızlığı önlemeye yardımcı olur.

C vitamininin antioksidan özellikleri, hücreleri DNA hasarına ve mutasyona karşı korumayı sağlar. Bu özelliği sayesinde uzun vadede kanserden korur.

C vitamini ise kan basıncının dengelenmesini ve damarların genişlemesini sağlar. Hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp tıkanıklığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlanmasına yardımcı olur.

C vitamini sadece bitkisel kaynaklı besinlerde bulunur. Kuşburnu, kırmızı ve yeşilbiber, koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, çilek, turunçgiller, brokoli, kivi, domates, kavun, patates, C vitamininden yana zengindir.

Besinlerin demir, bakır ve oksijen ile temas ettiğinde veya uzun süre bekletildiğinde C vitamini kaybı oluştuğundan dolayı soyulduktan veya doğrandıktan sonra en kısa sürede tüketilmelidir.

Günlük C vitamini gereksinimi erişkinler için 60 – 75 mg dır. Gebelik ve emziklilik için günde 30 mg ek C vitamini alınmalıdır. Ancak sigara içenler günlük 100 mg C vitamini tüketmelidir. Ayrıca yapılan araştırmalarda günde 200 mg C vitamini tüketiminin kalp hastalıkları, felç ve kanserle savaşmaya da yardımcı olabildiği görülmüştür. Günde 1 orta boy kivi (100 gr) ve 1 çorba kâsesi kadar ( 250 gr) brokoli tüketerek bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

C vitamini demirin, kalsiyumun, tiamin, riboflavin, folik asit, pantotenik asit ile A ve E vitaminlerinin vücutta daha elverişli olarak kullanılmasını sağladığı gibi aşırı C vitamini alımının bağırsaklarda asiditeyi arttırarak B12 vitamininin emilimini azalmasına da yol açmaktadır.

C vitamini eksikliğinde yorgunluk, yaraların iyileşmesinde gecikme, kas zayıflığı, kaslarda ağrı hissi, enfeksiyon ve strese duyarlılık, ateş, iştah azalması, kansızlık, diş etlerinde şişme ve kanama, diş dökülmesi, eklemlerde şişme, depresyon, nefes darlığı ve skorbüt hastalığı görülmektedir.

C vitamini fazlalığında ise ishal, böbrek taşları, akyuvarların parçalanması, demir zehirlenmesi görülmektedir.

Hatırlatmakta fayda var vücudumuz C vitaminini depolayamaz ve fazlası idrarla atılır. Bu yüzden kış aylarında hastalıklarından korunmak için 1 kg portakal ya da mandalina tüketmek yerine günlük 300 gram meyve tüketiminin sizin için yeterli olacağını unutmayın. 🙂

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan