Köşe Yazıları

Siber Zorba Olma

17 Aralık 2017

Sosyal medya hesaplarımız sayesinde öyle çok insan tanıyoruz ve yaptığımız paylaşımlar ile tanımadığımız insanların öyle çok hayatlarına dahil oluyoruz ki; bir kafede denk gelsek, selam vermeden geçmek ayıp olur sanki. Oysa hakikaten hiç tanımıyoruz birbirimizi. Ortak zevklerimiz sebebi ile veya yapmak isteyip de yapamadıklarımızı, ulaşmak isteyip de ulaşamadıklarımızı başkanlarının hesaplarında görünce takibe almışız birbirimizi.

Koca bir günün sadece zevkten dört köşe geçirdiğimiz 3 saniyelik kısmını fotoğraflayıp paylaşıyoruz sosyal medya hesaplarımızda. Yeme, içme, sevişme, uyku saatlerinden kalan zamanımızın büyük bir çoğunluğunu, kaç beğeni topladığımızla, kimlerin beğendiğine bakmakla ya da başkalarını “like”lamakla geçiriyoruz. Anlayacağınız alkışlarla yaşıyoruz.

İçimizde, benliğimizde bir türlü dolduramadığımız boşlukların üstünü aldığımız “like”larla kapatmaya çalışıyoruz. Boşluklarımıza tampon yapıyoruz. Topladığımız beğeni sayısı kadar o gün mutlu oluyoruz. Ve bir sonraki gün bizi mutlu olduğumuzu ikna edecek yeni bir anı fotoğraflamak için sotede bekliyoruz. Hepimiz kelimenin tam anlamıyla insanlar aleminin vahşi doğa fotoğrafçılığını yapıyoruz.

Beğenmek ve beğenilmek de yetmeyebiliyor bazen. Takip ettiklerimizin hayatlarına dair söz söyleme hakkını da buluyoruz kendimizde. Paylaşımların altına yaptığımız olur olmaz yorumlarla kendimizi deşarj ediyoruz, lafın nereye gittiği ve karşı tarafı ne derece rencide edip etmediğini hiç umarsamadan.

Mutlaka sosyal medyanin dogru kullanıldığında iyi, olumlu yanları var ama sorun onu kötüye kullanmakta ve kullananlarda.

Samsung Türkiye bu hafta çok güzel bir farkındalık başlattı bu konu ile ilgili. “Siber zorba olma!”

Siber zorbalık sosyal medya üzerinden çocukların ve gençlerin birbirlerinin paylaşımlarına yaptıkları olur olmaz kötü yorumlar ile sözlü taciz ve şiddete uğraması anlamına geliyor. Paylaşımlarının altlarına yapılan kötü yorumlar çocukların, ergenlerin duygu durumlarını zedeliyor. Onlar bu durumun maalesef farkında olmayabilir fakat bizlerin gerektigi anlarda gerekli önlemleri alarak hatta belki de müdahale ederek buna engel olmamız gerekiyor.

Bana kalirsa siber zorbalik az veya cok ruhsal acidan hepimizi etkiliyor. Ne dersiniz?

Demem o ki; önce iğneyi kendimize sonra çuvaldızı başkasına batırmak suretiyle bu zorbalığın farkına var ve bu duruma izin verme.

Elif Aksoy

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 17 Aralık 2017 at 11:30

    Elifcim Sen ve Ben ailesine hoş geldin canım. Umarım bizimle çıktığın bu yolculuk, sana da bize verdiği kadar keyif verir.
     
    Harika bir yazıyla giriş yapmışsın. Ben de defalarca aynı konuyu bıkıp usanmadan yazdım. Umarım biraz farkındalık yaratabiliriz.
     
    Sevgiler

  • Yanıtla Serkan Aydın 24 Aralık 2017 at 11:07

    Takipteyiz, yeni yazılarını bekliyoruz.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan